Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı imzalı açıklamada; engelli atamaları konusundaki yasalar da hatırlatılarak, buna rağmen asgari düzeyde bile engelli memur ataması yapılmadığı dile getirildi. Basın açıklamasında, özetle şu ifadelere yer verildi:

“4857 Sayılı İş Kanunu’nun 30. maddesi gereği; kamu işyerlerinde çalışanların yüzde 4’ü kadar işçi kadrosunda, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 53. maddesi gereği ise çalışanların yüzde 3’ü kadar memur kadrosunda engelli personel çalıştırma, yasal zorunluluktur.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2021/Eylül dönemi verilerine göre, kamuda memur ve sözleşmeli personel kadrosunda toplam 3 milyon 516 bin 538 kişi çalışmaktadır. Bu rakamlara göre; kamuda memur ve sözleşmeli kadrosunda EN AZ 105 bin 496 engelli personel çalıştırılması gerekirken istihdam edilen engelli personel sayısı 63 bin 87’dir. Son Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (EKPSS) 95 bin engelli kişi girmiş ve atama beklemektedir.

Yaşamın birçok alanında olduğu gibi bu alanda da biz engelliler hak kayıplarına uğramaktayız. Çalışma hakkını kullanmayan engellilerin hiçbir temel ihtiyacını karşılayamayacağını, onun için çalışma hakkının en temel haklardan birisi olduğunu ilgililerle yaptığımız bütün görüşmelerimizde ısrarla vurguladık. Yapılacak engelli atamasının en az 20 bin olması gerektiğini ve bu konunun geçiştirilecek bir konu olmadığını belirtik.

Biz engelli bireylerin insan ve yurttaş onuruna yaraşır bir yaşam sürmemizin en önemli şartlarından birisi çalışma hakkımızdır. Çalışma hakkını kullanamayan bizler öncelikle evimize ekmek götürememekte, kendimizin, eşimizin, çocuklarımızın karnını dahi doyuramamakta, sosyal güvenlik ve emeklilik başta olmak üzere birçok hakkı kullanmaktan mahrum kalmaktayız. Gıda başta olmak üzere bütün temel ihtiyaç malzemelerinde resmi rakamlarla bile enflasyonun yüzde 100’den fazla arttığı ülkemizde, çalışma hakkı verilmeyen engelli kişilere iktidar yetkilileri; “Sen temel ihtiyaçlarını bin 124 TL engelli aylığıyla karşıla” demektedirler. Ülkemizde engellilerin, insan onuruna yaraşır bir yaşam sürme olanağından uzak oldukları ortadadır.

Anayasa’mızın 10. ve 90. maddeleri, Engelliler Hakkında Kanun’un 14. maddesi, Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme’nin 27. maddesi ve engelli haklarına ilişkin diğer tüm mevzuat gereğince engellilerin çalışma hakları tanınmalı ve devlet yöneticileri tarafından bunun gereği yerine getirilmelidir. Artık duyun sesimizi, bizlere verdiğiniz sözleri lütfen yerine getirin. En temel hakkımız olan boş kadrolara atamalarımızı yapın. Atama beklerken bir kez daha hayal kırıklığına uğramak istemiyoruz.

Ülkemizde engellilerin yüzde 77’si yoksullukla karşı karşıyadır. Engellileri yoksulluktan kurtarmak ve evlerine ekmek götürebilmeleri için, acil ve tartışmasız olarak; 20 bin kamu personeli ataması yapılması ve kamudaki engelli istihdam kotasının yüzde 6’ya çıkarılması gerekmektedir. Talebimiz çok sade, net ve temel haktır! 20 bin Atama, Yüzde 6 Kota.”