Akşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan tarihi Takkasızlar Konağı, Akşehir Belediyesi Takkasızlar Konağı Sosyal Tesisi olarak hizmet vermeye başladı.


Konu ile ilgili bir açıklama yapan Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya “Restorasyon çalışmaları tamamlanan tarihi Takkasızlar Konağı’mız, ‘Akşehir Belediyesi Takkasızlar Konağı Sosyal Tesisi’ olarak halkımızın ve şehrimize ziyarete gelen misafirlerimizin hizmetine başlamıştır. Yaklaşık 200 yıllık bir geçmişe sahip olan bu tarihi konak; butik otel ve kafeterya olarak Belediyemiz İşletme ve İştirakler Müdürlüğümüz bünyesinde hizmet verecektir. 5 odaya sahip olan konağımız 10 yatak kapasitesiyle butik otel olarak hizmet verirken, konağın bahçesinde de sabahları kahvaltı, Pazar günleri de serpme kahvaltı hizmetimiz başlamış bulunmaktadır. Aynı zamanda kafeterya hizmeti de verecek olan Takkasızlar Konağımızda özel gün ve toplantılar da yapılabilecektir” dedi.


Akşehir’in tarihi ve kültürel zenginlikleri ile adeta saklı kalmış bir turizm cenneti olduğuna vurgu yapan Başkan Akkaya “Akşehir’imiz Nasreddin Hoca’sı, tescilli Akşehir Kirazı, tarihi ve doğal güzellikleri ile büyük bir turizm potansiyeline sahip. Amacımız şehrimizin bu saklı kalmış tarihi ve doğal güzelliklerini şehrimize ziyarete gelen misafirlerimize göstermek ve daha çok misafirin şehrimize gelmesini sağlayabilmektir. Tarihi bir atmosferde bulunan Takkasızlar Konağı’mızda; şehrin ruhunu ve kültürünü solumak, Akşehir’imize özgü lezzetleri tadarak, nostaljik bir ortamda konaklamak isteyen tüm misafirlerimizi ağırlamak bizleri mutlu edecektir” dedi.


TAKKASIZLAR KONAĞI GEÇMİŞİ:


200 yıla dayanan tarihi Anadolu evlerinin özgün mimarisinden esinlenerek yapılmıştır. Kentin tarihi ruhunu üzerinde taşıyan konut 1985 yılında tescillenmiştir. Tarihsel sürecin getirdiği çevresel etkilerle işlevini yitirmişti. 2013 Yılında Akşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışması ile şuan konuk evi ve butik otel olarak hizmet vermektedir. Restorasyon çalışması 391 gün sürmüştür. Çalışma sürecinde orijinal dokusunu kaybetmemesi için titiz bir çalışma sürdürülmüştür.


Yapının bodrum katı moloz taş ile zemin ve birinci kat ise kerpiç yığma sistem ile inşa edilmiştir. Binaya kuzey ve doğu cephelerinin ortasında yer alan dokuz basamak ile yol kotundan yükselmiş bir niş içine yerleştirilmiş iki kanatlı basık pencereli kapılardan girilir. Üst katta bu giriş nişlerinin üzerinde cephesi tamamen ahşap kaplı köşeleri yuvarlatılmış alttan dövme demir konsol ile desteklenen birer çıkma mevcuttur. Çıkmaların her iki yanında basık kemerli taş söveli yarı orana sahip düşey ikişer pencere bulunmaktadır. Zemin katın pencere düzeni ve ölçüleri üst katınki ile aynıdır. Pencereler yarı yüksekliğe kadar demir parmaklıkla kaplıdır. Binanın üzeri beşik çatı ile örtülüdür. Çatını kuzey bölgesinde bir balkon bulunmaktadır. Bunu sağında kitabe bulunmaktadır yapı iki birimli iç sofalı plan şemasına sahiptir. Yapının tavan ve zemin ve döşemeleri ahşaptır