Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 31151 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. Suç mağdurlarına sağlanan hizmet ve yardımlara ilişkin esasları düzenleyen Kararname ile Adalet Bakanlığı’na bin 65 kadro ihdas edildi.





Soruşturması ve kovuşturması Türkiye’de yürütülen suçlar nedeniyle ortaya çıkan mağduriyetler hakkında uygulanacak olan Kararnamenin temel ilkeleri ve hükümleri şöyle sıralanıyor:





*Mağdurlara yönelik yardım ve destek hizmetlerinde; eşitlik, insan onuruna saygı, dürüstlük ve mahremiyet ilkesi esastır.





*Mağdurun, kendisine vekil tayin edilmesi ve adli yardımda bulunulması isteği derhal karşılanır.





*Mağdura ilişkin kişisel veriler, kanunlarda öngörülen haller dışında hiçbir kurum ve kişiye verilmez.





*Hizmet ve yardımlardan faydalanmak için kolluğa, Cumhuriyet Başsavcılığına veya müdürlüğe başvuru yapılması şartı, çocuklar için aranmaz.





*Söz konusu hizmetlerde sivil toplum kuruluşları ile gönüllü gerçek ve tüzel kişilerden de yararlanılabilir.





*Mağdura ve aile bireylerine yönelik bir saldırı ihtimalinin bulunması halinde, bu kişilerin başvurusu üzerine suçun tekrarının veya başkaca bir suçun işlenmesinin önlenmesi için kolluk birimlerince gerekli tedbirler alınır.





*Kasten öldürme ve bu suça teşebbüs, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, çocuğun cinsel istismarı, nitelikli cinsel saldırı ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence suçlarından mağdur olanlara ilave hizmetler sunulur. Şüpheli veya sanıkla mağdurun temasını önleyici tedbirler alınır, mağdurlar kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin ekonomik ve sosyal desteklerinden öncelikli olarak yararlandırılır, yerleşim yerini değiştirmek zorunda kalan mağdurlar ve aile bireylerinin çalışma ve okumaya devam edebilmeleri için gerekli koşulların koordinasyonu sağlanır.





Kararname hükümlerinin yürütülmesi için ihdas edilen pedagog, psikolog ve sosyolog kadrolarına atamalar, 2022 yılı sonuna kadar açıktan veya naklen yapılacak.