Basıncın yüksek olduğu bölgelerde uzaktan kumanda ve kontrol edilebilen tam otomatik basınç kontrol vanalarının montajını da yapan KOSKİ; su şebekesini basınca, debiye ve zamana bağlı olarak yönetiyor.

Dünyanın uğraştığı en önemli konulardan birisinin su kayıp ve kaçaklarıyla mücadele olduğuna dikkat çeken KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, suyun çok değerli olduğunu hatırlatarak; “Küresel iklim değişikliği ve kuraklık sebebiyle dünyadaki birçok ülke, suyun en kıymetli ve alternatifsiz meta olduğunu anladı. Suyu çok dikkatli bir şekilde kullanmak ve korumak zorundayız. Şebekedeki kayıp ve kaçakları minimize etmek için böyle bir çalışma yapıyoruz” dedi.

Konya’da planlanmış olan 72 BÖA ve BYA’ya ulaştıklarında şehrin yüzde 60’ını tamamlamış olacaklarını belirten Demir; son teknoloji ürünlerini kullandıklarını ve çalışmalar sonucunda kayıp kaçakları yüzde 20’lerin altına düşürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yapılan çalışmaların büyük kısmının, KOSKİ Genel Müdürlüğü olanakları ve bünyesindeki beşeri sermayeyle gerçekleştirildiği, proplar ile yapılan çalışmaların da; KOSKİ personelinin AR-GE çalışmalarından elde edilen sonuçların yine KOSKİ mühendislerince sahada uygulanması pratiği olduğu öğrenildi. Verilen bilgiye göre; projelendirme süreçlerinin tamamı, KOSKİ ekipleri tarafından yürütülüyor.