İçişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer verilen duyuruya göre; soy sorgulama hizmetine gösterilen yoğun ilgiden yola çıkılarak başlatılan hizmet sayesinde vatandaşlar nüfus müdürlüklerine gitmeden aile soybağlarını 1800’lü yıllara kadar öğrenebilecek ve kendi soyağaçlarını oluşturabilecekler. Soyağacı oluşturma servisi dakikada 200 bin isteğe cevap verebilecek.

Soyağacı Nasıl Oluşturuluyor?

Soyağacı oluşturma işlemi, e-Devlet Kapısı https://www.turkiye.gov.tr adresinden, T.C. Kimlik Numarası ve e-Devlet şifresi ile güvenli kimlik doğrulama araçları kullanılarak kimlik doğrulandıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Ağacı Oluşturma” hizmeti seçilerek soyağacına ait elektronik belge alınabilecek.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün nvi.gov.tr adresinden e-Hizmetler/e-Sorgulamalar/ Soyağacı Sorgulama hizmeti seçilerek ve e-Devlet ile giriş yapılarak da ilgili hizmete ulaşabilecek. 

Çıktı Alınabilecek

Hizmet planlanırken tek bir tasarım kullanmaktan ziyade 8 farklı arka plan, 5 farklı çerçeve ve 4 farklı renk seçeneğinden oluşan çeşitli tasarımlar da oluşturuldu.

Bu tasarımların ögelerini kullanarak vatandaşlar soyağaçlarının arka plan tasarımını, metin fontlarını, metin renklerini, çerçeve tasarımlarını, çerçeve renklerini, ağaç düğümleri düzenini ve yerlerini kendi görsel beğenilerine göre düzenleyebilecek ve yüksek çözünürlüklü belge çıktısı alarak hatıra olarak saklayabilecekler.