Devlet memurlarının siyaset yapma hakkı var mı? Haliyle yok. Seçim zamanında her vatandaş gibi, tabi ki sandıkta dilediği tercihi yapma hakkına sahiptir.

Benim dikkat çekmek istediğim konu, bazı memurların sosyal medyada, siyasi iktidar lehine ya da aleyhine kraldan fazla kralcı paylaşımlar yaparak, alenen siyasi taraf olmalarıdır. Yapmakla mükellef oldukları hizmetleri, resimleyerek hikayeleştirerek yazmalarıdır. Hatta hızlarını alamayıp, yandaş ya da muhalif hakaret dolu cümleleri yayınlamalarıdır.

Bu paylaşımlar onları kısa vadede bulundukları birimlerde rahat ettiriyor olsa da etik olarak yanlış hatta uzun vadede sıkıntıya sokacak davranışlardır. Kurum çalışanlarının, yaptıkları paylaşımları, beğeni ve yorumlarını, devletin vatandaşa hizmet vermesi için bedelini ödediği saatlerde yapması, zaten başlı başına çok büyük bir vebal ve pek tabi ki hakka girmektir. Mesai saatleri içerisinde sosyal medyada fink atmaları, maaşlarını manen sıkıntıya sokarken ayrıca bulundukları mevkileri de tartışılır hale getirmektedir.

Her siyasi düşüncedeki vatandaşın, vergilerinden toplanarak ödenen maaşların karşılığında, verilen hizmetlerde aynı duyarlılıkla tarafsız ve objektif olunmalıdır. Devletin maaşıyla trollük yapmak kimsenin hakkı olamaz. Çok istiyorsa memuriyetten ayrılır ve maddi manevi bedelini ödeyeceği siyaseti aktif olarak yapabilir. Davul da tokmak da nasılsa başkasının diyerek siyaset yapılmaz.

Kurumları denetlemekle görevli olan müfettişler; çalışanların sosyal medya hesaplarını incelemeli, öncelikle mesai saatlerinde yapılan paylaşımların, beğenilerin ve yorumların hesabını sormalı ve memurun görevinin doğum günü mesajları atmak olmadığını göstermelidirler.

Birçok kurum çalışanlarına sırf iktidar yanlısı paylaşım yapıyor diye milletvekili, belediye başkanı ya da ilçe başkanının sayfalarında şak şak yapmasına, goygoyculuk yapmasına sessiz kalınmamalıdır. Sen bizdensin devam et, bizden değilsin; uyarı ve kınama hatta tayinle cezalandırmak yanlıştır.

Ortalama bir kurum çalışanının saat ücret bedelinin devlete maliyetini biliyoruz. Beş dakika fazladan çalıştıklarında öf puf diyenler, mesaiye başlarken rötar yapanlar, bitime daha on on beş dakika varken kurumdan çıkanlara göz yumulmamalıdır.

Adalet herkese lazım olan, vazgeçilmez bir kavramdır. Hele de adaleti merkez alan zihniyetin iktidarında yapılan yanlışlıklara göz yummak ya da görmezden gelmek hiç yakışmıyor.