Geçtiğimiz hafta, HAYTAP temsilcileri ve gönüllü veteriner hekimleri iş birliğinde kısırlaştırma operasyonları gerçekleştirilen, kuduz ve iç-dış parazit aşıları yapılan sokak hayvanları, müşahede sürelerinin tamamlanmasının ardından, alındıkları bölgelere küpeli bir şekilde geri bırakılıyorlar.

Hayata geçirilen proje hakkında bir açıklama yapan HAYTAP Konya Temsilcisi Ebru Cumbul, yapılan çalışmaları şu ifadelerle paylaştı:

“Kısırlaştırma ve rehabilitasyon çalışmaları için bizden destek talep edilmesi üzerine, Akşehir’e ameliyathane ve operasyon malzemeleri desteği verdik. HAYTAP gönüllü veteriner hekimleri Tatvan Belediyesi'nden ve İstanbul'dan gelip, Akşehir'deki veteriner hekimlerimize hem eğitim verdiler hem de hayvan bakımevlerinde toplanan köpeklerin kısırlaştırma ve aşılamalarını yaptılar. Akşehir'de 78 ameliyat, Ilgın'da 193 ameliyat gerçekleştirildi. Köpeklerin kuduz ve iç-dış parazit aşıları yapıldı. Canlar, nekahet süreleri sonunda alındıkları alana geri bırakılıyorlar. Proje kapsamında ilaç desteği veren Actie Zwerfhonden Vakfı’na, Tatvan Belediye Başkanımız Mehmet Emin Geylani ve ilçe belediye başkanlarımıza, onların nezdinde tüm ekibe gösterdikleri gayret, duyarlılık ve koordinasyonlu çalışmaları için çok teşekkür ediyoruz. İşbirliğimiz kısırlaştır/aşılat/yaşat felsefesi ile devam edecektir.

Unutmayalım ki hayvan sağlığı demek toplum sağlığı demektir. Hayvan dostlarımızı aşılamak, hastalandıklarında tedavi etmek biz insanların sorumluluğundadır. Binlerce yıl önce köpekleri, kedileri evcilleştirilmişiz, doğal yaşam alanları bozulmuş, bizimle beraber yaşamaya başlamışlar, kapımıza bekçi, sürümüze çoban olmuşlar, doğal afetlerde üstün yetenekleri ile arama/ kurtarma çalışmalarının vazgeçilmezi, emniyet güçlerimizin bir ferdi ve pek çoğumuzun can yoldaşı, hayat arkadaşı olmuşlar. Onlar bir eşya değil; hepsinin bizler gibi duyguları var, yaşam hakları var.”

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya da HAYTAP yetkililerine teşekkür ederek; “Öncelikle sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili yapılan çalışmalarda HAYTAP yetkililerini tebrik eder, başarılarının devamını dilerim. Akşehir Belediyesi olarak sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili çalışmalarımız, HAYTAP ile aynı olan düşüncemiz kısırlaştır/aşılat/yaşat felsefesiyle devam edecektir. Maalesef kimi vatandaşlarımızın sokak hayvanlarından serzenişlerini duyabiliyoruz, fakat 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu’na göre yapabileceğimiz çalışma sadece sokak hayvanını bulunduğu ortamdan alıp kısırlaştırmak, aşılamak ve alındığı ortama geri bırakmaktır. Ekiplerimiz 2 gün süresince Belediyemizin misafiri olarak hem Akşehir tarihinin kokusunu almış oldular hem de Akşehir’imizde bulunan 78 sahipsiz sokak hayvanını kısırlaştırdılar. Projede bizlere destek veren HAYTAP yetkililerine, gönüllü veteriner hekimlere ve Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’ye teşekkür ederiz” dedi.