Akşehir Belediye Başkanı Salih AKKAYA, göreve başladığı 04.04.2014 - 04.04.2015 tarihleri arasındaki “1 YILLIK İCRAATLARI” nı geçtiğimiz Cumartesi günü yerel ve ulusal basın temsilcileriyle paylaştı.


30 Mart 2014’te yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde AK Parti’den aday olan % 46 oyla Akşehir Belediye Başkanı seçilen Salih Akkaya, göreve başladığı 4 Nisan 2014 tarihinden 4 Nisan 2015 tarihine kadar geçen süredeki ‘1 YILLIK İCRAATLARI’ nı açıkladı.


Akşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda saat 10.00’da başlayan ‘1 Yıllık İcraatın İçinden’ basın açıklamasına Başkan AKKAYA beraberinde Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel ile birlikte geldi. Belediye Başkanın açıklamasına Akşehir’de yayın yapan yerel gazetelerin yazı işleri müdürü ve ulusal basının temsilcileri katıldı.


Başkan AKKAYA basın mensuplarının daha not alırken zorlanmamaları ve kendilerine kolaylık açısından icraat sunumunu CD içinde ve slayt eşiliğinde hazırladığı görüldü. Akşehir Belediye Başkanlığınca hazırlanan ve CD içinde basın mensuplarına dağıtılan BAŞKAN AKKAYA 1 YIILIK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI başlığı altındaki İCRAATLAR şöyle sıralanmış:


SİZDEN ALDIĞIMIZ GÜÇLE BİRLİKTE BAŞARDIK…


Şehrimizin geleceğinin ve belediye yatırımlarının şekillenmesi amacıyla ‘2015-2019 Stratejik Plan’ hazırlık çalışmalarını başlattık. Dış paydaşlar ve STK temsilcilerini bilgilendirme toplantısı, Kültür Merkezi’nde yaptığımız geniş katılımlı bir toplantıyla gerçekleştirildi.


Meclis Üyelerimiz, Muhtarlarımız, TİSAN Yönetimi, Hal Binası esnafları, Sanayici ve İş Adamlarımızla değerlendirme ve istişare toplantıları gerçekleştirdik. Şehrimize verilecek hizmet ve projeler konusunda fikirlerini aldık.


AK Parti Konya İl Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyesi organizasyonu ile yerel yönetimlerin çalışmaları, proje ve sorunlarının ele alındığı “Yerel Yönetimler Kampı” ilk olarak Akşehir’de yapıldı. 26 Ak Parti Belediye Başkanını Ağırladık, Akşehir’imizi Tanıttık.


Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın, yerel yönetimleri güçlendirme toplantısı Akşehir’de gerçekleştirildi.


Belediye personelimizle toplantılar yaptık, özel günler de birlikte olduk.


Halk Günleri’ni başlattık. Her perşembe Akşehir Kültür Merkezi’nde halkımızın sorun, şikâyet ve önerilerini tek tek dinliyor, çözümler üretiyoruz.


Pazaryeri ziyaretleri gerçekleştirdik. Alışveriş yapan vatandaşlar ve pazar esnaflarının taleplerini dinledik.


Akşehirli esnaflarımız ve halkımızla hasbihal ettik. Dinlemeye ve çözümler üretmeye devam edeceğiz.


24 Kasım Öğretmenler Günü̈ münasebetiyle Akşehir genelinde eğitim veren tüm öğretmenlerimize hediye takdim ettik. Öğretmenlerimizin ihtiyaçları ve istekleri konusunda belediye olarak elimizden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.


8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ilçe genelindeki çeşitli kurumları ve pazaryerlerini ziyaret ederek kadınlara karanfil verip, yanlarında olduk.


Tıp Bayramı münasebetiyle Akşehir Devlet Hastanesi Doktorları, Toplum Sağlığı Merkezi Doktorları ve Aile Hekimlerini ziyaret ederek, Tıp Bayramlarını kutladık.


Yaşlılar Haftası kapsamında Umut Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ile ihtiyaç sahibi büyüklerimizi evlerinde ziyaret ederek sohbet ettik, sorunlarını dinledik, çözümler ürettik.


Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri’nde kültür ve sanatla halkı kaynaştıran pantomimden tiyatroya, fotoğraftan resme, filmden karikatüre, edebiyattan müziğe kadar pek çok etkinlikte bir araya geldik.


Akşehir Kirazı Kültür ve Sanat Festivali’nde Akşehir Kirazını tanıttık, Kiraz Yarışması ve Zara Konseri gerçekleştirdik.


İstiklal Savaşı’nda 9 Ay 10 Gün Batı Cephesi Karargâhı olma şerefine mazhar olan Akşehir’imizin 24 Ağustos Onur Günü’nü kutladık.


Türkiye Halk Oyunları Federasyonu ile işbirliği yaparak, Minikler Türkiye Şampiyonası Türkiye Finali’ni Akşehir’de gerçekleştirdik.


Geleneksel etkinliğimiz olan Hıdrellezde bir araya geldik.


Halkımıza gölle ikram ederken çocuk ve yaşlılarımızı da unutmadık.


Diğer bir gelenekselimiz olan Toplu Sünnet Şölenimizde 78 yavrumuz erkekliğe ilk adımını attı.Çocuklarımıza hediyeler dağıtıp 2500 kişilik yemek ikramında bulunduk.


Eski kış günlerindeki gibi dostlukların pekiştiği, muhabbetin yudumlandığı, yaren kültürünün esintilerinin bulunduğu “KAVUK SENDE” Kış Sohbetleri ile Huzurevi’nde kalan yaşlılarımızla, Cezaevi’nde kalan vatandaşlarımızla,üniversite öğrencilerimizle ve mahallelerimizde halkımızla bir araya geldik.


Prof. Dr. Abdullah Topcuoğlu, Ali Berat Alptekin, Halil Atalay, Nurettin Yıldız, Ömer Döngeloğlu, Mehmet Çelik, Aytaç Açıkalın, Sema Maraşlı, Vehbi Vakkasoğlu, Yavuz Bahadıroğlu ve Sinan Yağmur ile 7’den 70’e herkese hitap eden konferanslar düzenledik.


Tarık Buğra Anma Etkinlikleri’nde 5 Şehirden 23 Genç Büyük Ağa Tarık Buğra’yı Anlattı. Paneller, Konser, Kitap Okuma Etkinliği, Tarık Buğra’ya Mektup, Tiyatro, Sinema Gösterimi ve Tarık Buğra Sergisi ile halkımızın da ilgiyle takip ettiği, ulusal çapta, yoğun katılımlı etkinlikler gerçekleştirdik. Sosyal etkinlikler kapsamında sergilenen “Kanuni ve Sinan” ile “Meraki” isimli tiyatro oyunlarını halkımızla buluşturduk.


Geleneksel Sıra Yarenlerimiz, Akşehir Belediyesi Koromuz, Bando ve Mehter Takımlarımız ile gösteriler düzenledik.


Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle düzenlenen programlara katkıda bulunduk, katıldık.


Akşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibimiz, Belediyemizin destekleriyle


Türkiye Halk Oyunları Yarışması’nın gençler kategorisinde Türkiye 2.si Oldu.


Yerli ve yabancı, öğrenci ve sivil birçok turisti; kardeş belediye olduğumuz Kepez Belediyesi ve Yargıtay Üyelerini Akşehir’de ağırladık. Akşehir turizmine ve tanıtımına katkı sağlayacak ilişkiler kurduk.


MEVKA ile Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantı sonrasında Belediyemiz ve Kaymakamlık İşbirliği ile Akşehir’in turizminin geliştirilmesi konusunda çalışmalar başlatıldı, broşürler basıldı.


“Akşehir’in Yüzü Turizmle Gülüyor” projesi kapsamında Akşehir, turizm acentelerine tanıtıldı.


TÜRSAB 2. Genişletilmiş Bölgesel Yürütme Kurulu Toplantısında stant açarak Akşehir’i tanıttık, büyük ilgi topladık.


EMITT fuarına katıldık, Şehrimizin turizmine katkı sağlaması amacıyla katıldığımız fuarda, Akşehir standı Turizm Report’un inceleme ve röportajları neticesinde “En İyi Tanıtım Yapan Stand” seçildi.


Amsterdam Sinekid Film Festivali ile bu yıl 33.’sü yapılan İstanbul Film Festivali’nde Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu ödülüne layık görülen Mavi Bisiklet Filmi Belediyemizin de katkılarıyla Akşehir’de Çekildi.


En önemli servetimiz ve umut kaynağımız olan çocuklarımız için tiyatro gösterileri sahneledik, hediyeler dağıttık. Çocuklarımıza önemli olduklarını hissettirdik. Karagöz Hacivat Tasarımı ve Film Yapım Atölyeleri ile Kısa Film Çekimleri yapıp gösteriler ortaya çıkardılar.


Konya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İzzet Güneş’in de Katılımıyla,


Sevgi Evlerinde kalan çocuklarımızla Akşehir Mutfağı’nda kahvaltıda buluştuk.


“Akşehir Bir Milyon Kitaba Koşuyor” Projesi ile öncelikle çocuklarımıza yaşam boyu okuma alışkanlığı sağlamayı ve toplumun her kesimine kitap okuma alışkanlığı ve sevgisini aşılamayı hedefledik. Proje kapsamında yazarlarımızın öğrencilerimizle buluşmaları devam ediyor. Öğrencilerimize kitap kumbaraları dağıttık. Ayrıca Akşehir Ticaret Odası da kampanyamıza destek oldu. Kampanya kapsamında düzenlediğimiz “Akşehir 1. Kitap Fuarı” 6-30 Nisan tarihlerinde, Nasreddin Hoca Konağı’nda gerçekleştirilecek.


Kim 500 Kitap İster Projesi Kapsamında 18 ayrı romandan oluşan 250 kitabı ilçe genelindeki 13 liseye armağan ettik. İhtiyaç Sahibi 1700 Öğrencimizin Kırtasiye Malzemesini Hediye Ettik. Üniversiteyi Türkiye Genelinde Derece Yaparak Kazanan Gençlerimizi ve TEOG sınavında soruların tamamını doğru yapan 8 başarılı öğrenciyi ödüllendirdik. Belediye olarak her zaman başarıyı teşvik edici yaklaşımlarımız devam edecek.


Üniversiteli gençlerimizle bir araya geldik, sorunlarını problemlerini dinledik. Hayırseverimiz Mehmet Kıyıcı tarafından yaptırılan İktisadi İdari Bilimler Fakültesi inşaatının protokolü gereği belediyemizce teknik takibi yapılan binayı önümüzdeki eğitim öğretim yılına yetiştirmeyi planlıyoruz.


Yüzmede 60, Futbolda 120, Basketbolda 55 olmak üzere toplam 235 çocuğumuz Akşehir Belediyesi Yaz Spor Okullarında tatillerini eğlenceli bir şekilde değerlendirirken, temel dini eğitimlerini de aldılar.


Belediyemizin de destekleriyle 3. Ligi hedefleyen Akşehirspor’a destek olduk.


Anadolu Ligi Basketbol Yıldız Kızlar Türkiye Finalleri 12 takımın katılımıyla Akşehir’de gerçekleştirildi. 4 gün boyunca Akşehir’de ağırladığımız ekiplerden İstanbul Anadolu Takımı şampiyon oldu.


Akşehir XC Open Türkiye Yamaçparaşüt Mesafe Eğitim Yarışması Belediyemizin katkılarıyla gerçekleştirildi.


Belediyemizin Katkılarıyla Çanakkale Biga’da Yapılan Okçuluk Müsabakalarına Katılan Akşehir Selçuklu Spor Kulübü’nden Varol Türkoğlu, Hareketli Puta Yarışmasında Dünya Birinciliği Kazandı. Tekvando Dünya Şampiyonası’nda Dünya Birinciliği kazanan Akşehirli Mehmet Sami Saraç’a da ödüllerimizle destek olduk.


İlçemizde faaliyet gösteren amatör spor kulüp başkanları İle istişare toplantısı yaptık, Akşehirspor’a 175 Bin TL nakdi yardım, ekipman ve ulaşım masraflarında bulunduk. Diğer kulüplerimiz için de hazırlıklarımız devam ediyor. Ayrıca bakım, onarım ve ödül yardımları yaptık.


Kaymakamlığımız, Belediyemiz ve Gençlik Spor İlçe Müdürlüğümüzün ortak projesi olan “Şipitin Çıksın Kültür ve Spor Şenliği” mahallelerimiz arasındaki kaynaşmayı ve düzenli spor yapmayı sağlamak amaçlı başlattığımız bir proje.


730 Yıl Sonra Nasreddin Hoca ile Dünya’nın Ortasında İftar ve Sahur etkinliklerinde bir araya geldik.


Mübarek Ramazan Ayı münasebetiyle, merkez ile Akşehir’e yeni bağlanan mahalleler olmak üzere toplam 16 mahallemizde hayırsever vatandaşlarımızın da katkılarıyla düzenlediğimiz iftarları birlik ve beraberlik duyguları ile yaşadık.


İslam İşbirliği Teşkilatı’nın aldığı kararla her Ramazan ayının 15’inde düzenlenmesi kabul edilen “Dünya Yetimler Günü” Sebebiyle bir Kardeşlik İftarı tertipledik. Akşehir’de yaşayan yetim çocuklar ve aileleri ile iftar yaptık.


Ülkemizin en kıymetli emanetleri olan gazilerimiz ve şehit ailelerimizle, 19 Eylül Gaziler Günü ile 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günlerinde Garnizon Komutanlığı ile birlikte düzenlediğimiz yemeklerde bir araya geldik.


Kurban Bayramı öncesinde Hayvan Pazarında 1 hafta boyunca vatandaşlarımıza ücretsiz çorba ve çay ikramında bulunduk.


Diyarbakır, Mardin ve Suriye’den gelip şehrimizde çalışan işçilerin aileleri dahil olmak üzere 200 aileye erzak yardımları yaptık. 400 ailemize alışveriş çeki dağıttık. 10 ihtiyaç sahibi ailenin evlerinde başkan yardımcılarımızın da katılımıyla iftarlar yaptık.


Olumsuz hava koşulları ve kar yağışı nedeniyle barındıkları çadırlarda zor günler geçiren Suriyeli tarım işçilerine destek ve yardımlarda bulunduk.


Akşehir Belediyesi’nin Geleneksellerinden biri olan “Aşure İkramı” bu yıl da halkın yoğun katılımıyla gerçekleşti.


Ramazan Ayında ve Mevlid Kandilinde şerbet ve gülsuyu ikram ettik.


Para ile açlık arasındaki ilişkiyi kaldırmayı amaç edinen Çorba Çeşmesi’nde son 1 yılda 100 Bin kişi çorba içti. Ayrıca sosyal yardım işleri kapsamında son bir yılda, 36 aileye günlük 149 ekmek, Kızılay Aşevi’ne 8 ay boyunca günlük 160 ekmek, Aksev’e ekmek yardımı, 180 kişiye aylık asker aile yardımı, 673 nakdi yardım, 1 kişiye sürekli ev kirası yardımı, 4 kişiye aralıklarla kira yardımı, 6 ev onarım yardımı, 1 kişiye tüp bebek yardımı, Yaşlı, hasta ve yolda kalmış 1141 kişiye bilet yardımı, yardıma muhtaç vatandaşlarımız için 400 alışveriş çeki, Kuran kurslarına ve vatandaşlarımıza kömür yardımları yapılmıştır.


Türk Kızılay’ı tarafından düzenlenen kan bağış kampanyasına Akşehir Belediyesi olarak personelimizle katkıda bulunduk.


Engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmak ve onların dertleri ile ilgilenmek hepimizin ortak görevidir. Akşehir’de faaliyet gösteren engelli rehabilitasyon merkezlerini ve engelli uygulama merkezi’ni ziyaret ederek istek ve beklentilerini sorduk, hayırseverlerimizin de desteğiyle ihtiyaç sahibi engellilerimize akülü araç dağıtımı yaptık, yapmaya devam edeceğiz…


İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız için 40 adet akülü 10 adet tekerlekli sandalye dağıtımı yaptık, sevinçlerine ortak olduk.


17 Kişinin ölümü, 29 kişinin yaralanması ile sonuçlanan midibüs kazasında Belediyemiz ve Devletimiz olarak tüm imkanlarımızı seferber edip, yaralılarımızı ziyaret ederek, mevlid okutarak, taziye ziyaretlerinde bulunarak yanlarında olduk.


24 Ağustos ve Cumhuriyet Bulvarı’na 5 Bin adet gül dikimi yapıldı. Ayrıca şehrimizin muhtelif yerlerindeki park ve refüjlerimiz, dikilen 100 Bin adet mevsimlik çiçek ile daha da güzelleşirken, Kent Orman’a da 50 adet çınar dikimi yaptık.


55 Mahallemizin okul, camii ve parklarında kullanılmak üzere 200 adet yeni bank alındı. Önceki bank, piknik masaları, oyun grupları ile parklar ve refüjlerinin periyodik olarak bakım ve onarımları yapıldı. Okul ve camii bahçelerinde periyodik olarak ot biçimi yapıldı. Saraç Kemal Camii bahçesinde düzenlemeler yapıldı. Otogar çevresindeki bakımsız bölgede peyzaj çalışmaları yaparak daha güzel bir görünüme kavuşmasını sağlayarak halkımızın hizmetine sunduk. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı yeni otogar tamamlanana kadar mevcut bölgede düzenlemeler yapıldı.


Refüjlerimiz ve 48 parkımız için otomatik sulama projeleri hazırlandı.


Kent Ormanı, Ulu Camii, Seyyid Yunus Türbesi ve Hıdırlık Piknik alanlarının peyzaj projeleri hazırlandı. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak Doğrugöz Mesire Alanı inşaatı devam ediyor. Proje Bedeli 1 Milyon TL’dir.


MEVKA’ya sunulan %50 hibe destekli proje kabul edildi. Şehrimize, MEVKA işbirliği ile güzel bir “Engelsiz Park” kazandıracağız. Parkımızın peyzaj projesi hazırlandı, ihalesi yapıldı, inşaatı devam ediyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Belediyemize hibe edilen vidanjör aracını Ankara’da teslim aldık.Şehir Merkezinde, Mahallelerimizde, en ücra sokaklarımızdan pazar yerlerine kadar temiz bir Akşehir için, bütün araçlarımızı ve çalışanlarımızı seferber ettik.


Bölgede 52 yılın en yoğun kar yağışı sonrası, karla mücadele çalışmaları için bütün araç ve çalışanlarımızı seferber ederek, temizlik çalışmalarını başarıyla yürüttük. Yolda kalan vatandaşlarımıza sahip çıktık.


204 Camide, 11 mahalle meydanında ve ihtiyaç sahibi 23 yaşlı ailenin evlerinde temizlik yaptık.


Zabıta Müdürlüğü ekiplerimizle, şehir merkezinde faaliyet gösteren fırınlara yönelik denetimler yaptık. Standartlara ve hijyenik kurallara uymayan iş yerlerine uyarılarda bulunduk. Akşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası’ndaki 2 adet ekmek fırını yenisiyle değiştirildi. Ayrıca stokerli yakıt sistemine geçiş yapılıp, fabrika binası ve bina yanındaki depolarda tadilat yapıldı. Yeni Hastanemiz ile Antalya yolu kavşağına bağlantı yolunu tamamladık. Toplam 10 km sathi kaplama, 2 Bin ton bsk (sıcak asfalt), 2 Bin ton asfalt bakım, yama ve onarım çalışması yaptık.


Akşehir şehir merkezi girişindeki en önemli caddelerinden biri olan İstasyon Caddesi, Belediyemiz ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ortak protokolü ile 8 Bin 215 ton Asfaltla Kaplandı. 40 Bin m2 alana sahip caddenin maliyeti 1 Milyon 163 Bin TL oldu.


Yarenler, Altuntaş, Gazi Mahallelerimiz ile hastane bölgesi vb. yollarımızda Toplam 1 Milyon 556 Bin TL Bedelle 45 Bin m2 Sathi Kaplama, 2 Bin 500 Ton asfalt yama ve 2 Bin 250 Ton sıcak asfalt dökümü işlerini halkımızın hizmetine sunduk.


17 Mahallemiz için yaptığımız toplam 35 Bin TL bedelle 10 Bin m2 kilitli taş döşeme işi yaptık. Kaldırım, refüj ve yollarda bordür ve kilitli taş döşemesi ile bakım ve onarım çalışmalarını halkımızın hizmetine sunduk.


Perşembe pazarında balıkçılarımızın olduğu bölgede vatandaşlarımızın daha iyi ve temiz hizmet alabilmesi için 900m2 beton döktük.


Konya’nın ilçeleri arasında Konya merkezden sonra en çok Selçuklu eserine sahip olan Akşehir’de, bordür taşlarımızı Selçuklu rengi olan turkuaz rengine boyadık.


Görüntü kirliliği ve güvenlik zafiyeti oluşturan 15 binanın yıkımını gerçekleştirdik.


KDV dahil bedeli 2 Milyon 235 Bin 031 TL. olan kadastro yenilenmesi projesine başlandı. Proje kapsamında Akşehir’e bağlı Kuruçay, Adsız, Engilli, Gölçayır, Değirmenköy, Ulupınar, Yeniköy, Çakıllar, Reis, Ortaköy, Yazla ve Tipiköy mahalleleri olmak üzere toplam 12 mahalledeki taşınmazların kadastro paftalarının yenilenmesi çalışması devam ediyor.


Çimenli ve Anıt Mahalleleri arasında yer alan Değirmen Sokak’taki yapılarda sokak sağlıklaştırma projesi uygulanacak. Sağlanan 934 Bin TL ödeneğin 84 Bin TL’si Takkasızlar Konağı için, 850 Bin TL’si ise Değirmen Sokak için kullanılacak. Yaklaşık 2 Milyon TL’lik projenin kalan ödeneği belediyemizce karşılanacak. Projenin ihalesi 15 Nisan 2015 tarihinde yapılacak.


Takkasızlar Konak restorasyonu tamamlandı. Ilıcaklar Konağı restorasyonu da tamamlanarak İlim Yayma Cemiyeti’ne tahsis edilerek, kız yurdu olarak kullanıma açıldı.


Yaklaşık restorasyon bedeli 1 Milyon TL olan, İplikçi Cami restorasyonuna Büyükşehir Belediyemizce başlandı. Hasan Paşa İmaret Camii’nde avlu genişletmesi, granit zar taşı döşemesi ve halkımızın yağışlı havalarda daha rahat cenaze namazı kılabilmesi için tente yapımını gerçekleştirdik. İmaret Camii için 09.04.2015 tarihinde restorasyon ihalesi yapılacak. Yine Tahtakale Camii ve Kalaycı Mescidi restorasyonları için proje hazırlıkları tamamlandı, restorasyon ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak.


Oba Camii abdesthane ve WC yapımı, Tekke Mahallesi İmam Evi’nin çatı ve iç tadilatı, Yunus Emre Camii temel kazısı ve inşaat kalıp yardımı, Türkistan Camii ve Yeşilköy Mahallesi Eseri Hamidiye Camii bakım ve onarımlarını gerçekleştirdik. Ayrıca Hüseyin Tekiner İlköğretim Okulu’nda saha betonu, bahçe düzenlemesi ve çocuk oyun grubu yapılırken, Tarık Buğra İlköğretim Okulu’nun ihtiyacı olan betonarme duvar yapım işlerini üstlendik.


Akşehirli Resim Öğretmeni Aynur Yavuz’un Nasreddin Hoca’mızın fıkralarını canlandıran çizimleriyle, Şehrimiz genelindeki kötü görüntüye sahip elektrik trafoları ile şehrimize güzel ve farklı bir görünüm kattık.


Nasreddin Hoca Türbe’sinde ihtiyaç haline gelen dar kapsamlı bakım ve onarım çalışmalarını yaptık. Daha kapsamlı bir restorasyon için projeleri hazırlandı. Önümüzdeki günlerde restorasyon ihalesi yapılacak.


Kent güvenliğinin sağlanmasında ve Emniyetin suçla mücadelesinde vazgeçilmez bir unsur haline gelen MOBESE kameralarının Akşehir’deki sayısı, 2014 yılında Belediyemizin de desteğiyle artırıldı.


Çevre Yolunda yaptığımız Nasreddin Hoca Figürlü LED ışıklar ile Nasreddin Hoca’nın Akşehirli olduğunu daha da pekiştirdik.


Cenaze hizmetlerinin kalitesini artırmak için yaptığımız projeler kapsamında alınan 40 adet Alüminyum Tabuttan 34 tanesi mahallelerimize dağıtıldı. Yine aynı kapsamda şehir merkezimizde vefat eden vatandaşlarımızın evlerine


etli pide ve ayran gönderilirken taziye çadırı kurulması ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor.


ÇÖP TOPLAMA SİSTEMİ REVİZYONU


Mevcut çöp toplama sisteminin ilçemizde istenilen amaca ulaşılamaması nedeniyle, bölgesel olarak yer altı ve yer üstü konteyner sistemine geçiş yapılacak. 24 Ağustos Bulvarı’nda Belediye binası yanından başlamak üzere Zafer Meydanı, İstasyon Bulvarı, Otogar, Tisan, Kozağaç TOKİ, Meslek Yüksekokulu güzergahında ve Yeni Bölge Hastanesi’nde toplam 60 adet yer altı konteyneri kullanılacak. Aziz Perkün Caddesi, İnönü Caddesi, Cevdet Köksal Caddesi, Eski Nasreddin Caddesi, Arasta ve PTT Caddesi’nden Zafer Meydanı’na kadar olan bölgelerde Sabah saat 06:00 akşam 21:00 saatleri arasında belirli zamanlarda alınacak şekilde poşetli sistem devam edecek. Diğer bölgelerde ise yer üstü konteyner sistemi kullanılacak olup 6530 adet konteyner alımı için 5 Mayıs 2015 tarihinde ihale yapılacak.


DOĞALGAZ


Seçimden önce söz verdiğimiz gibi doğalgazla ilgili sıkı bir çalışma başlattık. Konya Büyükşehir Belediyesi, Enerji Bakanlığı ve EPDK nezdinde girişim ve görüşmelerimiz oldu. Konya Milletvekilimiz Dr. Mustafa Baloğlu’nun Enerji Bakanımızla görüşmeleri neticesinde doğalgazda son aşamaya geldik. Ağustos ayı meclisinde gerekli kararlar alındı. Konya’da faaliyet gösteren Enerya firması tarafından Akşehir’de doğalgaz yapımına önümüzdeki günlerde başlanacak. 2015 yılında Akşehir doğalgaza kavuşacak.


İÇME SUYU VE ATIK SU HATTI YENİLENMESİ


Su ve Atık Su Hatlarının Yenilenmesi ile Yeni İshale Hattı, Su Depoları ve Atık Su Arıtma Tesisi Yapımını İçeren IPA Hibe Programında yaptığımız çalışmaların sonuna gelmiş bulunmaktayız. Projenin Ağustos ayında ihalesi yapılarak inşaatına başlanacaktır. Bu projenin maliyeti 25 Milyon Avro olup, bunun 23 Milyon Avrosu Avrupa Birliği Hibe Programından, 2 Milyon Avrosu ise KOSKİ tarafından karşılanacak.


YENİ VERGİ DAİRESİ


Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde yaptığımız girişimler neticesinde, İlçemiz Eski Cezaevi altındaki arsası Maliye Hazinesi’nden tahsis edilen Yeni Vergi Dairesi için imar çalışması tamamlanıp, Ocak ayında sözleşmesi imzalanmıştır. Önümüzdeki günlerde inşaatına başlanacak Yeni Vergi Dairesi’nin KDV dahil inşaat bedeli 2 Milyon 300 Bin TL olup iş bitimi ise 31 Mart 2016 olarak belirlenmiştir.


DOĞRUGÖZ MAHALLEMİZE YENİ STADYUM


Doğrugöz Mahallesi’ne Spor Tesisleri alanında Yeni Stadyum yapılması ile ilgili imar çalışması Belediyemiz tarafından yapıldı. Stadyum proje çalışmaları devam ediyor. Eski stadyumun alanında Yaşam Parkı projemiz hayat bulacaktır.


YENİ HANIMLAR LOKALİ


Yine Belediyemizce imar çalışması yapılan; sosyal-kültürel etkinliklerin yanı sıra, hafta boyunca hat, tezhip, çini, ebru, ney, ud, resim, el nakışları, ahşap boyama gibi kursların yapılmasının planlandığı Hanımlar Lokali’nin ihalesi Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. Proje bedeli 1 Milyon 650 Bin TL olup, önümüzdeki günlerde inşaatına başlanacak.


 


ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI PROJESİ


İlçemizde arazi toplulaştırma projesi ilk defa Altuntaş Mahallemizde yapılacaktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca ihalesi yapılan proje ile ilgili çalışmalara önümüzdeki günlerde başlanacak. Proje bedeli 3 Milyon TL’dir.


YENİ KESİMHANE PROJESİ


Yeni Kesimhane yapılmak üzere Doğrugöz Mahallemizdeki Belediyemize ait 10 dekarlık alan imar çalışması yapıldıktan sonra satışa sunulmuştur. Arsayı alan firma tarafından 12 Milyon TL’lik proje ile kırsal kalkınma hibe desteğine müracaat edilmiştir. Hibe desteğinin onaylanmasını müteakip işletmeci tarafından inşaat yapımı başlatılacaktır.


HAL BİNASI PROJESİ


Göreve başladığımızda sadece taslak projesi olan hal binası ile ilgili esnaf ve mimarlarımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde alınan kararla, yeni mimari proje çizilmesi zorunluluğu meydana gelmiştir. Proje bittikten sonra ihale edilecektir.


GÖZPINARI JEOTERMAL SUYU


Önemli ölçüde istihdam oluşturacak Gözpınarı Köyümüz’ de çıkan jeotermal suyun, termal turizme yönelik değerlendirilerek, işletmeye verilmesi ile ilgili projede ihale aşamasına gelindi. İhale 5 Mayıs 2015 tarihinde yapılacak. Büyükşehir Belediyesi ve Akşehir Belediyesi ortak girişimi ile ihaleye katılmak için hazırlık yapıyoruz.


MAHALLE KONAKLARI


Sorkun, Saray, Ilıcak ve Tipiköy Mahallelerimizde, vatandaşlarımızın sosyal anlamdaki ihtiyaçlarına çağdaş ve yararlı imkanlar verebilen, halkımızın sorunlarının mahallelerde çözüldüğü mekanlar olarak planlanan, hizmeti halkın ayağına götürecek Mahalle Konakları’nın yapımına önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyesince başlanacak.


YENİ İŞ MERKEZLERİ VE OTOPARK


İsmet İnönü Endüstri Meslek Lisesi ve Nasreddin Hoca Endüstri Meslek Lisesi’ne yeni bir yer tahsis edilerek; eski yerine, altı 3 kat otopark olan etrafında dinlenme yerleri bulunan iş merkezlerinin yapılması ile ilgili projemizin gerçekleştirilmesi için ilk adım atıldı. Nasreddin Hoca Endüstri Meslek Lisesi’nin yapımı 2015 yılı Bakanlık programına girdi.


mso-bidi-font-style:italic">YENİ SGK BİNASI


Yeni SGK Binası yapımı için İstasyon Mahallesinde Belediyemize ait 1700 m2 arsa tahsis edilmiştir. Proje çalışmaları devam etmektedir.


mso-bidi-font-style:italic">YENİ İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI


İlçe Sağlık Müdürlüğü binası yapımı için Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimlerimiz devam ediyor. Belediyemize ait 800 m2 arsa tahsis edildi.


mso-bidi-font-style:italic">YENİ ADLİYE BİNASI


Eski Cezaevinin yerine Adliye Binası yapılması için ilgili Bakanlık nezdinde girişimlerimiz devam etmektedir.


DSİ YATIRIMLARI


Yaylabelen (9,9 Milyon TL), Atakent (4,1 Milyon TL) ve Değir­menköy (6,5 Milyon TL) Mahallelerimizin Gölet ve Sulaması, Çamlı ve Çakıllar (650 Bin TL) Mahallelerimizin Regülatör ve Sulaması ile Reis Mahallemizin Depolama ve Sulaması inşa­at aşamasındadır.


Ilıcak Mahallesi taşkın koruma projesi devam ederken; En­gilli, Altuntaş, Gedil, Reis, Adsız, Kuruçay, Çimendere, Savaş, Karahüyük ve Çakıllar mahallelerimiz için taşkın koruma projeleri tamamlanmış olup, 2015 yılı içinde ihalelerinin ya­pılması planlanmaktadır.


color:black;mso-bidi-font-style:italic">      KOSKİ YATIRIMLARI


color:black">Şehir merkezimizde 2014 yılı içinde 1 adet su kuyusu açılır­ken, 3 su kuyusu ve 1 su deposu için telemetri ve uzaktan haberleşme sistemi kurulması 2015 yılı yatırım programına alındı.


color:black">Doğrugöz Mahallemizde biyolojik atık su arıtma tesisi 2014 yılı içinde devreye alınırken, Yazla Mahallemizde doğal atık su arıtma tesisi yapımı işi de 2015 yılı yatırım programına alındı.


color:black">Reis Mahallemizde Kanalizasyon Yapım işi 2015 yılı yatırım programına alındı.


color:black">Şehir Merkezindeki atık su stabilizasyon havuzu ile Çam­lı, Değirmenköy ve Çakıllar Mahallelerimizin doğal atık su arıtma tesislerinin bakım ve onarımları 2015 yılı içerisinde gerçekleştirilecek.


color:black">Yaptığımız girişimler neticesinde Altuntaş Mahallemizde 1,5 km elektrik hattı ilavesi ve 3 adet elektrik trafosu yapımı MEPAŞ tarafından gerçekleştirildi.


color:black;mso-bidi-font-style:italic">GENÇLİK SPOR BAKANLIĞI YATIRIMLARI


color:black">Zekeriya Baloğlu Kapalı Spor Salonu ısıtma sistemi yapımı ve tamiratı ihale aşamasında. Akşehir Spor Tesisleri Tribün yapımı ihale aşamasındadır.


color:black;mso-bidi-font-style:italic">KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YATIRIMLARI


color:black">D-300 Karayolu bölünmüş yol ve bsk (sıcak asfalt) kaplama çalışmaları devam ediyor. Sanayi Kavşağı Üst Geçit, Kozağaç Işıklı Kavşağı Yapıldı. Akşehir - Yunak bölünmüş yol yapımı devam ediyor.


color:black;mso-bidi-font-style:italic">BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI


color:black">Sanayi Kavşağı - Atakent Köprüsü sıcak asfalt yapımı ihale edildi. Engilli - Çakıllar asfalt yapımı ihale edildi. Adsız - Söğüt - Yazla yolu 2. kat asfalt


color:black;mso-bidi-font-style:italic">MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YATIRIMLARI


color:black">Tarık Buğra Pansiyon 5 Milyon TL, Fen Lisesi Pansiyon 2,5 Milyon TL, 3 Adet Anaokulu 750 Bin TL, İmam Hatip Lisesi Pansiyon 2,5 Milyon TL,  Nasreddin Hoca Endüstri Meslek Lisesi 15 Milyon 500 Bin TL, Kozağaç Süleyman Şah İlkokulu (İş Bitti) 1 Milyon 200 Bin TL, Hacı İbrahim Veli Sultan Ortaokulu (İş Bitti) 1 Milyon 200 Bin TL


color:black;mso-bidi-font-style:italic">KÜLTÜR BAKANLIĞI YATIRIMLARI


color:black">Taş Medrese Restorasyonu 2 Milyon 124 Bin TL olup, 30.11.2015 Tarihinde bitecek, Yeni Kültür Merkezi 6 Milyon 232 Bin TL


color:#222222;background:white">Akşehir Belediye Başkanı Salih AKKAYA, 1 YILLIK İCRAAT sunumunu yaparken son zamanlarda yerel basında kendisi ve belediye hakkında yayınlanan haberlere de değindi. Başkan Akkaya’nın açıklamalarını www.pervasiz.com.tr web sayfamızdan kendi sesiyle dinleyebilirsiniz.