Eskişehir’in Sivrihisar İlçesine bağlı Dümrek Kasabası Belediye Başkanı Ahmet Özçetin, Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul’u ziyaret ederek Nasreddin Hoca ile ilgili kitaplardan armağan etti.



Dümrek Belediye Başkanı Ahmet Özçetin “Nasreddin Hoca Sivrihisar’da doğmuştur ama ömrünün büyük kısmını Akşehir’de geçirmiştir. Ben kasaba halkımı otobüslerle Akşehir’deki Nasreddin Hoca Türbesi’ni ziyarete getiriyorum. Sivrihisar’da biz sadece 1 gün Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri yaparken Akşehirlileri tebrik ediyorum çünkü onlar Nasreddin Hoca’ya sahip çıkarak yaklaşık 1 hafta Nasreddin Hoca ile ilgili etkinlikler yapıyorlar” dedi.

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesine bağlı Dümrek Kasabası Belediye Başkanı Ahmet Özçetin, Akşehir’e gelerek Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul’u makamında ziyaret etti. Başkan Özçetin’le birlikte ziyarete Dümrek Kasabası sakinlerinden 84 yaşındaki Selahattin Ay’da katıldı.

Başkan Ahmet Özçetin, Selahattin Ay’ın evindeki kütüphanesinde bulunan Akşehir ve Nasreddin Hoca ile ilgili kitaplar ve Nasreddin Hoca ile ilgili 2 adet eski yazı Nasreddin Hoca kitaplarını Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul’a armağan etti.

            Nasreddin Hoca’yı çok sevdiğini ve evinde eşsiz bir kütüphane bulunduğunu söyleyen eski din adamı Selahattin Ay “Çok kitap meraklısıyım. Yunus Emre’ye ait 330 kitabım ve Nasreddin Hoca’ya ait 78 kitabım var. Kitaplarımın bazılarını Eskişehir Kütüphanesine bağış yaptım ve bana özel yer yaptılar. Ben Nasreddin Hoca’mı çok severim. Onun için bende bulunan bazı kitaplarını Akşehir’e getirerek hediye ettim. Hocamızla ilgili 2 tane eski yazı kitabı da burada fotokopi yapacaklar” diye konuştu.

            Nasreddin Hoca’nın önemli bir değer olduğunu söyleyen Başkan Özçetin’de Nasreddin Hoca’nın hayatının büyük bir kısmını Akşehir’de geçirdiğini belirterek “Nasreddin Hoca her ne kadar Sivrihisar Hortu köyünde doğsa da hocamız gençliğini Sivrihisar’da yaşamış sonrada Akşehir’e gelmiş, yaşamını burada sürdürmüş ve bunu dünya alem biliyor. Akşehir’deki mezarını da kasaba halkımı otobüslerle getirerek gösteriyorum” dedi.

AKŞEHİRLİLERİ TEBRİK EDİYORUM

Dümrek Kasabası Belediye Başkanı Ahmet Özçetin Akşehirlilerin Nasreddin Hoca’ya iyi sahip çıktıklarını belirterek onları tebrik etti. Başkan Özçetin “Nasreddin Hoca’nın doğduğu Hortu Köyü beldemize 15 kilometre uzaklıkta. Biz orada Nasreddin Hoca’nın doğum şenliklerini yapıyoruz ama sadece 1 günlük yapılıyor. Sizi tebrik ediyorum Akşehirliler gerçekten Nasreddin Hoca’ya sahip çıkıyorlar. Siz burada yaklaşık bir hafta etkinlikler yapıyorsunuz. Değerlere sahip çıkmak güzel bir şey bunlar bizim değerimiz” diye konuştu.

Başkan Ahmet Özçetin “İsmail Hakkı Konyalının yazmış olduğu kitabı ve bazı el yazması Nasreddin Hoca ile ilgili kitapları Akşehir Belediye Başkanımız Sayın Abdülkadir Oğul’a vermek amacıyla randevu talep ettik ve gelerek kendilerine takdim ettik. Onlarda bizi çok iyi karşıladılar ve bize Nasreddin Hoca ve Akşehir’le ilgili kitaplardan armağan etti.  Nasreddin Hoca’mızın gençliği tarihte kanıtlanmış Sivrihisar’da geçmiş ama tabi kendisi Akşehir’e gelmiş, yerleşmiş ömrü hayatı burada geçmiş. Orta yaşlılığı, yaşlılığı burada geçmiş, burada mekan tutmuş. Nasreddin Hoca’mız bizi de gururlandırıyor, sizi de gururlandırıyor. Ama bilinen bir gerçek var ki Nasreddin Hoca Sivrihisar’da az yaşamış. Tarih kitaplarında genelde Akşehir’de yaşadığı söyleniyor. Orada da doğsa burada da yaşasa Nasreddin Hoca’mız Türk Milleti’ne aittir, dünyaya aittir. Her iki ilçemizin de sahip çıkması lazım. Böyle değerler az gelir dünyaya ve bunlar iz bırakan kişiler” dedi.

Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul’da yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek “ Bu kitapları Akşehir’e getirerek hediye ettikleri için hem hocama hem de değerli Belediye Başkanı Sayın Ahmet Özçetin’e çok teşekkür ediyorum. Böylece Sivrihisar ve Akşehir arasında da güzel bir birliktelik ve dostluk doğdu. Hele getirdikleri o eski yazı Nasreddin Hoca kitapları gerçekten bulunmayan kitaplar. Nasreddin Hoca’nın o düşündüren, insanlara ders veren, nasihat eden, öğüt veren fıkralarını artık bütün dünya biliyor. Dümrek Belediye Başkanımız kendisinin ve kasaba halkının otobüslerle Akşehir’deki Nasreddin Hoca Türbesi’ni sık sık ziyarete geldiklerini söylüyor. Nasreddin Hoca’mız Sivrihisar’da doğup daha sonra Akşehir’e yerleşmiş burada yaşamış ve Akşehir’de vefat etmiştir. Türbesi Akşehir’dedir. Onun türbesi büyük bir ziyaretçi akınına uğramaktadır. Sivrihisar’da da Nasreddin Hoca’nın Doğum Şenlikleri yapılıyor. Biz Akşehir’de her yıl 5-10 Temmuz tarihleri arasında Nasreddin Hoca Anma Günleri düzenleyerek Nasreddin Hoca’mızı anıyoruz ve bununda nesilden nesile aktarılmasını sağlıyoruz” dedi.

Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, ziyaretçileri ile birlikte Nasreddin Hoca Türbesi’ne giderek türbe hakkında bilgiler verdi. Başkan Oğul ve beraberindekiler Turizm Vadisi üzerindeki Nasreddin Hoca heykellerini de gezdi.