Şeytanın Avukatı; ‘’Evet, yaptım ama sor bakalım neden yaptım’’ diyeni de dinlemek lazım, der. Olabilecek en kötü ihtimali düşünüp değerlendirir. Yargısız infaz yapmış olmamak için empati yapar.

Bildiğiniz gibi gazetemizin ‘Çuvaldız’ başlıklı bir köşesi var. Akşehirlilerin zaman zaman gözünden kaçan, dikkatini esirgediği bazı durumlar yaşandığında; ‘İğneyi kendimize, çuvaldızı başkasına batıralım’ yani bu hatalarımızı görüp, ileride tekrarlamayalım düşüncesiyle bazı tespitlerimizi paylaştığımız bir köşe. Yazılar Anonim, yazarlar Anonim. Ancak bazı konularda daha net yazmak gerekiyor ve bu yazılara da ‘Şeytanın Avukatı’ başlığı yakışıyor.

Mesela, yeni bir düzenleme yapılıyor ve otobüs taşımacılığına yeni kurallar geliyor. Bundan böyle otobüsle yolculuk yapmak, uçakla yolculuk yapmak kadar güvenli olsun diye, yolcular yükleriyle beraber e-devlet üzerinden kayıt altına alınacak. Otobüsler perondan tam saatinde çıkacak, tek bir yolcu bile olsa sefer iptal edilemeyecek ama boş koltuklar, yoldan yolcu alarak doldurulamayacak.

Teşbihte hata olmaz. Yoldan yolcu alıp boş koltuk doldurmaya ya da özel aracını dolmuş gibi kullanıp ücret karşılığı yolcu taşımaya ‘’Yoldan ördek toplamak’’ diyenler olmuş ve yıllar içerisinde bu tabir kullanılmış. Yeni düzenlemeyle bu durumun da, bu tabirin de tarihe karıştığını anlatan haberin sadece başlığına bakıp, o tabirin de TIRNAK İÇERİSİNDE yazıldığına dikkat etmeden, ‘Vatandaşa ördek dediniz’ diye kızanlar olmuştu. Oysa bir sözü tırnak içerisinde yazmak; o sözü söylemek değil, sadece aktarmaktır.

Aslında, bu tip yanlış anlaşılmaları izah etmek için kullanılacak bir deyim de var; ‘’Öküzün altında buzağı aramak’’. Yani söylenmek istenilen ile anlaşılanın hiç ilgisi yok, söylenenin arkasında bir kasıt da yok, buzağıyı yanlış yerde aramayın anlamında. İnşallah bu defa da ‘Vay, gözünün üstünde kaşın var dedin’ demezler.

Güzel Türkçemizde deyimler öylesine çok ki. Yeter ki yanlış anlaşılmasın.