5-10 Temmuz 61. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği Programı, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya tarafından yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Bu yılki şenlik afişinde, maske takmış Nasreddin Hoca figürü kullanılarak salgına karşı alınan tedbirlerin önemine dikkat çekildi.





Bu yıl pandemi nedeniyle kısıtlı olarak yapılacak şenliklerde Temsili Hocalık görevini, geçen yılın Nasreddin Hocası, ünlü sanatçı ve sunucu Şoray Uzun ikinci kez üstlenirken, etkinlikler sosyal mesafe kurallarına dikkat edilerek gerçekleştirilecek. Geniş kitlelerin bir araya gelmesine yol açacak panayır, lunapark, konser gibi etkinlikler ile satış tezgahlarının kurulması, bu yıl programda yer almayacak.





Basın toplantısında yaptığı konuşmada, 9 Haziran’da yapılan değerlendirme toplantısında konunun tüm paydaşlarıyla masaya yatırıldığını hatırlatan Başkan Akkaya; bir yandan bu kadar uzun soluklu ve geleneksel hale gelmiş bir şenliği iptal etmeme kararı alırken bir yandan da risk yaratarak hem vatandaşların sağlığını hem de Akşehir ekonomisini ve ihracatını tehlikeye atmamak için çok hassas davranılmaya çalışıldığını vurguladı.





Akkaya konuşmasında, özetle şu ifadelere yer verdi:





“Bilindiği gibi 61 yıldır devam eden ve her yıl dolu dolu içeriğiyle şehrimizde bambaşka bir hava estiren şenliğimizde; bu yıl maalesef Covid-19 tedbirler nedeniyle biraz daha kısıtlı bir program gerçekleştireceğiz. Bu kısıtlı programla ilgili olarak Belediye Meclisimiz ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın katılımıyla yaptığımız toplantıda böyle bir karar alarak uygulamaya geçtik. Ülke olarak yaklaşık 4 aydır yaşadığımız bu pandemi sürecinin iyi yönetilmesiyle koronavirüsü kontrol altına aldığımızı ifade edebiliriz. Ancak bu süreçte yerel yönetimler olarak bizlere ve vatandaşlarımıza da önemli görevler düşmektedir. 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle Yeni Normal olarak addettiğimiz bu günlerde kısıtlamalar gevşetilmiş olsa bile koronavirüs gerçeği hayatımızda yer almaktadır. Her ne kadar salgının yayılması kontrol altına alınsa da son günlerde yeniden artan vaka sayıları nedeniyle ve vaka sayısı sıfırlanmadan ya da kanıtlanmış bir tedavi bulunmadan toplu etkinlikler yapmak sıkıntılar doğuracaktır.





Şenliğimizde yapacağımız konser vb. bir etkinlikte, sosyal mesafe kuralına da çok fazla dikkat edilemeyeceği için, çevre şehirlerden ve köylerden gelebilecek geniş bir kitle, yeniden bir salgının oluşmasına zemin hazırlayabilir. Ayrıca; konukların davet edileceği ülkelerde salgın oranının yüksek olması sebebiyle yabancı halk dansları gruplarını, karikatür sanatçılarını bu süreçte şenliğimize davet etmek büyük bir risk oluşturur. Belediye olarak pandemi sürecinden önce tüm planlamalarımızı yapmış olmamıza rağmen, kontrollü sosyal hayat içerisinde olduğumuz şu zor günlerde; sosyal, kültürel etkinliklerin yapılması, hepimiz açısından sancılı ve sıkıntılı bir sürecin yeniden başlamasına sebebiyet verebilir. Akşehir’imiz tarıma ve meyveciliğe dayalı bir ekonomiye sahip. Herhangi bir karantina durumunda çiftçimiz ve ona bağlı olan esnafımız ve ihracatçımız da zor durumda kalacaktır.





Kısıtlı bir programla da olsa şenliğimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyor, Akşehir’imizin tanınmasına, Nasreddin Hocamızın yad edilmesine katkı vermesini ümit ediyorum. Özellikle de hemşerilerimizin ve şenliğe katılacak misafirlerimizin tedbirlere eksiksiz uymalarını, bilhassa sosyal mesafe kuralına dikkat etmelerini ve maske takmalarını istirham ediyorum. Şehrimizi tanıtalım, hocamızı yad edelim, şehrimizi tanıtalım derken, problem oluşturacak bir şeye neden olunması bizleri ve Akşehir’imizi gerçekten üzer. Şenliğimizi tamamen iptal etmeyerek bu şekilde program oluşturmamızdaki sebeplerden bir tanesi de Akşehirli hemşerilerimize güvenimizin tam olmasıdır. Akşehir’imiz entelektüel ve bilinçli bir insan topluğuna sahip. Ben vatandaşların tedbirlere hassasiyetle uyacaklarına inanıyor ve şenliğimizin kazasız belasız tamamlanmasını temenni ediyorum.”





Şenliklerde Akşehir’in birlik beraberlik olma yolunda güzel bir tablo sergiliyor olmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Başkan Salih Akkaya; şenliğe destek veren ve katılım sağlayan tüm kurum, kuruluş, dernek ve idarecilere teşekkür etti.





ŞENLİK PROGRAMI





5 TEMMUZ 2020 PAZAR





09:30 - Geleneksel Dellal’ın Halkı Şenliğe Çağrısı (Akşehir Belediyesi Sıra Yarenleri)
11:00 - Nasreddin Hoca’yı Şenliğe Çağrı (Arkeoloji ve Etnografya Müzesi)
11:15 - Şenlik Korteji Yürüyüşü (Akşehir Belediyesi Mehter Takımı)
Yer: Cumhuriyet Meydanı, İnönü Caddesi, Cevdet Köksal Caddesi, Nasreddin Hoca Meydanı
11:30 - Maya Çalma Töreni (Nasreddin Hoca Meydanı, Akşehir Çayı)
11:45 - Resmi Açılış Töreni (Bakan, Vali ve Milletvekillerinin katılımlarıyla)
Saygı Duruşu, İstiklâl Marşı, Protokol Konuşmaları, Altın Eşek Ödül Töreni (Nasreddin Hoca Meydanı)
Canlı Yayın (KON TV - Kanal 42 - TRT)
19:00 - Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Etkinliği
21:30 - Lazer Gösterisi





6 TEMMUZ 2020 PAZARTESİ





15:00 - Sergilerin Açılışı
18:00 - Online Ulusal Satranç Yarışması
21:30 - Lazer Gösterisi





7 TEMMUZ 2020 SALI





18:00 - Sosyal Mesafede Bisiklet Turu (Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Katkılarıyla)
Başlama Yeri: Cumhuriyet Meydanı
19:00 - Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Etkinliği
21:00 - Lazer Gösterisi
21:30 - Arabalı Sinema (Hayatta Olmaz) Yer: Perşembe Pazarı





8 TEMMUZ 2020 ÇARŞAMBA





21:00 - Lazer Gösterisi
21:30 - Arabalı Sinema (7. Koğuştaki Mucize) Yer: Perşembe Pazarı





9 TEMMUZ 2020 PERŞEMBE





15:00- Ödül Töreni, Fotoğraf Yarışması, Bilgi Yarışması, Satranç Yarışması
Yer: Cumhuriyet Meydanı
15:15 - Sergi Açılışı (Akşehir Manzaraları Fotoğraf Yarışması Sergisi)
Yer: Cumhuriyet Meydanı
19:00 - Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Etkinliği
21:30 - Lazer Gösterisi





10 TEMMUZ 2020 CUMA





21:30 - Havai Fişek Gösterisi





ONLINE YARIŞMALAR





Online Satranç Turnuvası: Başvuru Yeri: konya.tsf.org.tr / Son Başvuru Tarihi : 04.07.2020 / Turnuva Tarihi : 06.07.2020





Fotoğraf Yarışması: “Akşehir Manzaraları” / Başvuru Yeri: https://twitter.com/aksehir_bld/status/1274953134197088256 / Son Başvuru Tarihi: 05.07.2020 23:59





Bilgi Yarışması: “Nasreddin Hoca Şenlikleri” / Başvuru Yeri : www.aksehir.bel.tr/… / Son Başvuru Tarihi: 05.07.2020 23:59)





SERGİLER





Karikatür Sergisi: “Nasreddin Hoca Karikatürleri” / Karikatürcüler Derneği / Yer: Cumhuriyet Meydanı





Resim Sergisi: “Yağlı Boya Resimleri” / Sibel Sinem / Yer: Cumhuriyet Meydanı





Fotoğraf Sergileri:





“Akşehir Manzaraları” / Akşehir Fotoğraf Amatörleri Derneği / Yer: Cumhuriyet Meydanı





“Akşehir’den İnsan Manzaraları ve Akşehir Fotoğrafları” / Ahmet Genç / Yer: Cumhuriyet Meydanı





Tanıtım Sergisi: “Akşehir Sanayi Ürünleri Tanıtımı” / Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası / Yer: Cumhuriyet Meydanı





SUNUCU: İbrahim Han