Akşehir’in Yüzünü Güldüren İhracatçı Firmaların Başarı Hikayeleri:
ŞENELLER İPEK HALI





Mevlüt Şen tarafından 30 yıl önce Tuzlukçu’da kurulduktan sonra merkez olarak Akşehir’i seçen Şeneller İpek Halı’nın tarihçesi, Akşehir’de bir dönem çok gelişmiş olan ipek halı dokumacılığında yaşananlara da ışık tutuyor.





Akşehir’de o yıllarda kurulan atölyeler, dönemin Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Fikri Er’in de katkılarıyla 110 dokumacıya kadar ulaşmış. Ağırlıklı olarak kadınlar arasından yetişen dokumacıların sayısı, evlilikler ve usta dokumacıların yaşlanmasıyla zamanla azalmış. Bugün firmanın başında olan oğul Celal Şen, 2010 yılında Özbekistan’ın sağladığı yatırım ve vergi avantajlarını değerlendirerek üretimi taşımak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Diğer taraftan, Tuzlukçu’da bir atölye ve Akşehir’de de az sayıda ev tezgahı ile tamirat ve dokumayı sürdürüyorlar.





Üretim ağırlığı Akşehir’de olmasa da Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası’na üyelikleri ve şehir ekonomisine katkıları devam ediyor. Özbekistan’da dokunan ipek halılar Türkiye’ye getirildikten sonra Amerika Birleşik Devletleri, Vietnam, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Dubai ve Yunanistan gibi birçok ülkeye ihraç ediliyor.





Özbekistan’da 400 kişinin çalıştığı dokuma atölyelerinin yanı sıra, Chinar Gıda adıyla kurdukları diğer bir firmada da lokum ve helva ürettiklerini belirten Celal Şen, her zaman bir Akşehir firması olarak kalacaklarını söylüyor. İpek halı atölyelerinin Akşehir’de tekrar canlandırılma ihtimalini ise çok yüksek görmüyor. Bu mesleği öğrenmek isteyecek kadınların sayısının çok düşük olduğunu vurgulayan Şen, potansiyel görmeleri durumunda geçmişi canlandırmaktan mutlu olacaklarının altını çiziyor.





İpek halı tüm dünyada katma değeri çok yüksek olan ürünler arasında yer alıyor. Firmanın atölyelerinde dokunan halılara da uluslararası piyasalarda ciddi bir talep olduğu biliniyor. Akşehir’deki atölyelerin kapanmasının üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmiş durumda. Öncesinde ise 2015 yılında, Akşehir’deki atölyelerde dokunmuş olan bir ipek halı, ‘’Amerika’nın En Görkemli Halısı’’ Ödülünü almıştı.





Yaptığı ihracatla sağladığı ekonomik katkının yanı sıra, kültürümüzü de dünyaya tanıtan Şeneller İpek Halı’nın başarılarının devamını diliyoruz.