Sonradan görme tabiri kimler için kullanılır biliyor musunuz?



          Yeterli kültürü, görgüsü, alt yapısı olmayan gelişmemiş kişilerin eline, hasbelkader para geçtiğinde; değer yargıları ile, veya toplum ya da çevreleri içinde ortaya koyduğu davranışlarla alâkalı olarak söylenir.



           Hazımsızlık ya da cahillik sonucu, kişinin ortaya koyduğu bir kısım davranış veya konuşmalar, onların bu sözcüğe muhatap olmalarına yol açar…“Sonradan görme”!..



           Etrafınıza bir bakın ve düşünün; sonradan görme insan sayısı kaç diye…. Yürüyüşlerin de genellikle havaya doğru bakan, yanından geçenleri görmezlikten gelen,  +18 espiri yapmayı çok seven, ilimden irfandan yoksun olduğundan,  sürekli şaklabanlık yaparak toplumda yer edinmeye çalışan….



           Giyindiklerinin etiketlerini sürekli göstererek, ödedikleri fiyatın yüksekliğinden bahseden, gıybet yapmayı çok seven, taklitler yaparak insanları küçümseyen, her şey para değil deyip, para için her şey yapan.



             Sonradan görme esnaf ve siyasetçi bir arkadaşla yaşadığım bir anımı anlatmak istiyorum.



           Bir otel lobisinde oturuyoruz.  SONRADAN GÖRME birisi başladı işi icabı makine almış onu anlatmaya. Şöyle cam keser, şöyle çerçeve yapar, fiyatı da şu kadar.. Kaç liraya aldığını, nasıl aldığını, ballandıra ballandıra, kasıla kasıla öyle bir anlatışı var ki, yani makinadan bir tanede sizin alasınız gelir. Bir kaç komiklik yapıp güldürdü yine milleti….Sonradan ne oldu bilinmez, ilgi alakayı az mı gördü bilemem ama, lavaboya gider gibi yapıp tek başına bir kenara çekilip deli misali oturmaya başladı. Evet evet  yanlış anlamadınız….Tek başına ve ortada hiçbir sebep yok iken, tek başına gitti başka bir köşede oturmaya başladı… Herkes birbirinin gözüne bakarak, olayı anlamaya çalıştı AMA KİMSE BİR ŞEY ANLAYAMADI…. Otel sahibi gel şöyle otur falan dediyse de, sonradan görme arkadaş orada oturmaya devam etti.. Derken ben müsaade istedim ve çıktım oradan. Daha sonra beni gören bu sonradan görme şahıs SÖZDE ESNAF VE SİYASETÇİ, oturdukları yerde otel sahibinin ağabeyini sevmediğini, onun için başka yere oturduğunu,  orada oturanların da ben gittikten sonra yanına gelip  oturduğunu, sohbete orada devam ettiklerini olayın benimle alakası olmadığını söyledi.



     Bu tip adamlar inanıyorum ki, o arkadaşlara da ben olduğum için oradan kalktığını söylemiştir. Çünkü; Son zamanlar da bu tip insanları çok iyi tanıdım. HEY BE adam! İyi de;  gıcık olduğun adam otelin sahibi. Adamın oteline  giden  sen, trip atan sen. Arkadaş;  ya göründüğün gibi, ya da olduğun gibi neden görünmüyorsun? SENİN NE OLDUĞUNU, NASIL BİR KİŞİLİĞE SAHİP OLDUĞUNU, seni tanıyanlar, aslının asaletinin ne olduğunu  bilir zaten. İki yüzlü olmana gerek yok ki……  Kimin için kalktığının ne önemi olabilir. Yaptığın hareket ahlaksızca, terbiyesizce ve ne oldum delisi bir hareket. Sonradan görme olduğunu anlatmana gerek yokki…



         Nefret ettim o insandan… İnanın bu tip insanların yüzünden, hem siyasetten hem de ticaretten soğudum.. Bu tip  insanlar her zaman BAŞTA OLMASA DA SONUÇTA  hep kaybeder.  Bunlarla arkadaşlık ve dostluk yapanların da kaybetmeye mahkum olacakları bir gerçektir.…… Artık benim böyle bir arkadaşım yok İNŞAALLAH….



          Genelde, bu konuda yeterli eğitim almadıkları için ahlak ve terbiyeden yoksun, kendini bulunduğu ortamda gereksiz yere öne çıkartma çabasında olan; belirgin bir konumda kendisini kabul ettirme arzusundan kaynaklanır!.. Çevrelerindekilerin kendisine saygı gösterip, pâye verip; karşısında el pençe divan durmalarını amaçlar… Eline hasbelkader geçen PARA VEYA MAKAMLA “Büyük adam” olduğunu ZANNEDER..



    Sonradan görmenin ne olduğunu kısaca NECİP FAZIL KISAKÜREK ÜSTADIN şu sözüyle bitirmek istiyorum…….




NE DEMİŞ ÜSTAD:



Hayatta üç çeşit insandan korkacaksın. DAĞDAN İNME, DİNDEN DÖNME, SONRADAN GÖRME…..