Bu güne kadar yazdığım yazılarımda yarenlik hakkında olmuştur. Yine sizlere bu yazımda  26 Nisan 2015 Pazar günü Doğrugöz mahallesinde yapılan sıra gösterimiz hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

         Bilindiği üzere  sezonumuzu 28 Mart 2015  cumartesi günü kapattık. Özel bir istek gelirse her zaman göreve hazır olduğumuzu bildirmiştik.

         Bu günlerde 1995 /2 tertip vatan bekçilerimiz görev yerlerine gideceklerdir. İşte bunlardan birisi de eski ismiyle Doğrugöz kasabası, yeni ismiyle de doğrugöz mahalle sakinlerinin evlatları 25 kişi askere gideceklerdir. 25 Nisan 2015 cumartesi günü gençler kendi aralarında bir eğlence tertip edip yapmışlardır, bunun devamı olarak da aile fertlerine yapmayı düşünmüş olduklarından Nasreddin Hoca Turim Dernek yarenlerinden Doğrugöz mahallesine kayıtlı Ahmet Bayrak tarafından Nasreddin Hoca Turizm Dernek yönetimine ve sıra yaren topluluğuna mahallemizde bir asker uğurlaması gecemize katılarak bir gösteri yapar mısınız teklifinde bulunmuştur.

    

     Nasreddin Hoca Turizm Dernek yönetimi ve sıra yaren topluluğu da  vatani görevine gidecek  olan Mehmetçiklere  ve ailelerine  katkımız olsun diyerekten bu görevi seve, seve kabul ettik. Bu göreve gidecek olan  askerlerimiz ,kendilerinden önce giden arkadaşlardan teslim alacak ve görev bitiminde de sonradan gelen arkadaşlara teslim edeceklerdir.

 

          26.04.2015 Pazar günü saat 19.00 da Doğrugöz mahallesine Nasreddin Hoca Turizm Dernek yönetim üyeleri, yarenler olarak gittik. Bizleri orada geceyi hazırlayan ve vatani görevlerini yapacak olan istikbalin vatan bekçileri  Mehmetçiklerimiz ve bu geceyi tertipleyen sıra yarenlerimizden  Yaren Ahmet Bayrak  karşıladı. Çeşitli ikramlar  yapıldıktan sonra gösteri yapılacak olan  düğün salonuna gittik. Biz daha salona girmeden bütün misafirler içeriyi doldurmuş hiç boş yer yoktu, ev sahibi askerlerimiz devamlı ayakta olup,misafirleri karşılamak için çaba sarf ediyorlardı .

          Yaren gurubumuz da tüm hazırlıklarını tamamlamış çıkmaya hazır vaziyetteydi.

Yaren gurubumuz gösteriye çıkmadan önce yaren topluluğunun halkla ilişkiler sorumlusu emekli öğretmen Yaşar  Turgutlu tarafından gösteri gecesi için hazırlamış olduğu yazıyı ve kendisine ait bir şiiri okuduktan sonra tüm yaren gurubu sahnede yerini almış oldu.

            

               Şimdi sizlere yazılan yazı ve  şiirini paylaşmak istiyorum.

 

 

 

 

 

 

        Sayın misafirlerimiz. Doğrugöz’ lü  büyüklerim,küçüklerim, analarım,bacılarım ve askere gidecek olan sevgili gençler, bu

Mutlu ve gururlu geceye hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.

 

        Asırlardır süre gelen ama son zamanlarda  unutulmaya başlayan bu askere  uğurlama törenleri folklorunu devam ettiren sizlere ve yurdumun her tarafındaki güzel insanlarına saygı ve sevgilerimizi sunarız.

 

        Nasreddin Hoca Turizm Dernek’i  Başkanını, yönetim kurulu üyelerini ve sıra yaren topluluğunu davet etme nezaketinde bulunduğunuz için içinizden biri  başta  Yarenimiz Ahmet Bayrak olmak üzere sizlere  çok teşekkür ederiz.

 

        En kutsal ve şerefli bir görevi yerine getirmek üzere hazır olan gençlerimizin  gurur ve sevinçlerine ortak olmaya geldik.  Bizler de sizler kadar gururluyuz ve sevinçliyiz.

 

        Şu anda silah altında bulunan ve yeni askere gidecek olan yurdumun bütün gençlerine sağlıklı ve hayırlı teskereler dileriz.

 

         Sözlerimi siz askere gidecek olan gençlerimiz için yazmış olduğum bir şiirle bitiriyorum.

 

 

 

 

              ÖNCE BAYRAK VE VATAN

 

                      Hep sordular  bana, bilmem kaç kere,

                      Yaş 20, şimdi gidiyorum askere,

                      Alnımın akıyla alıp geleceğim teskere,

                      Önce bayrak ve vatan, sonra anam ve atam.

 

                      Göz yaşını saklıyor anam,

                      Utanıyor,ağlayamıyor babam,

                      Bilmiyorum ki, hangisine yanam,

                      Önce bayrak ve vatan, sonra anam ve atam.

 

                      Size teslim,çocuğum ve karım,

                      Eğer bir şey olursa,buraları yakarım.

                      Durmadan bir şafağa , bir sılaya bakarım.

                      Önce bayrak ve vatan, sonra anam ve atam.

 

                      Nizamiyeden girdim içeri,

                      Bir ayağım ileri, bir ayağım geri,

                      Sen Türk Askerisin !  her zaman ileri,

                      Önce bayrak ve vatan, sonra anam ve atam.

 

                      Düşman karşısında dimdik  dururum,

                      Vatanıma göz dikeni, alnından vururum,

                      Bayrak ve vatan için, seve,seve şehit olurum.

                      Önce bayrak ve vatan, sonra anam ve atam.

 

                      Gözümde tütüyor memleket,

                      Bayrak ve vatan için sabret be oğlum, sabret,

                      12 ay sonra kavuşacaksın elbet,

                      Önce bayrak ve vatan, sonra anam ve atam.

                                                    Em. Öğr.. Yaşar Turgutlu

 

               Sıra yaren gurubumuzun tamamı yerini aldıktan sonra, yarenler, Doğrugöz mahalle sakinleri ve vatani görevine gidecek olan  askerlerimizle mahalli yerli oyunlar oynandı, yüzük oyunu ve cezalara geçildi, yapılan cezalarda misafir tuttuğu taraf ve aynı zamanda kendisine tutulan yüzüğü bulamadığı için cezaya maruz kalmıştı, kendisi cezada iken 7 kişiyi daha cezaya iştirak ettirdi, döşemenin ardından da çeşitli oyunlar oynandı, Kabak, tavuğu kim çaldı, bom, tartı gibi oyunlar oynanırken  gösteri yerimiz bir anda 30 kişi kadar oldu, Yiğitbaşı bu gece askerlerimizin gecesi olduğuna göre onları da aramıza alalım dedi ve 25 asker adayımızı da sahneye aldı sahnede 55 doğrugöz mahalle sakini oldu, yaren arkadaşlarımız soyunma odasına  girdi, artık tüm gösterilerimizi misafir olduğumuz doğrugöz  halkı ile yaptık, sanki bir düğün evini andırıyordu. Diğer misafir kişiler gülmekten kendilerini alamıyor ortalığı bir kahkaha tufanı kaplıyordu. Yiğitbaşı Fatih Kölenin yapmış olduğu oyunları tam olarak yapamayan kişilerin ellerinde bel kayışı şaklıyordu, bu gibi oyunlarda geceye renk katıyor güzel bir ortam yaratılmış,uygulanmış oluyordu. Bizler yaren gurubu olarak da Doğrugöz mahalle sakinlerine bir nem ze morel verebilmiş isek kendimizi mutlu sayarız

 

          Zaman su gibi akıyor gidiyordu. Artık yavaş, yavaş gösterilerimizin sonuna yaklaşmıştık, Mahalle olmadan önce kasaba iken Doğrugöz mahalle sakinlerinin askere gidecek olan kişilere bir Kuranı kerim ve bir Bayrak hediye ediliyormuş, bu geleneği devam ettirmek için sıramızın halkla ilişkiler sorumlusu Yaşar Turgutlu asker ocağına gidecek olan tüm gençlerimizi teker,teker isimlerini ve gidecekleri yerleri okuyarak sahneye davet etti. Askere gidecek olan gençlerin üzerindeki elbiseler hepsi aynı özelliğini taşıyor ve de sırtlarında da kırmızı pullu vardı, bunun üzerinde de  O ŞİMDİ ASKER yazısı bulunuyordu. Askere gidecek olan gençlerimizin isimleri de şöyle ;

       Osman Erbay Manisa-Alaşehir, Mehmet Yaşar, Balıkesir- Mehmet Demirbaş Kütahya- İsmail Kardağ Isparta – Rıdvan Karadağ Hatay,İskenderun- Murat Akbaba Kütahya – Kerim Ademir Balıkesir – Osman Emrah Balıkesir- Hüseyin Savur Balıkesir-

Mevlüt Çevik Burdur- Selim Kaan Isparta- Semih Kaan Erzincan-Hasan Büyüksarı İzmir Gaziemir- Fatih Baki Sivas- Sedat Sarıkaya- Rıdvan Fedai Sivas- Rahman Er Ankara,Etimesgut- Soner Kiriş Isparta- Hasan Hüseyin Kaya İzmir Narlıdere -  Fatih Yıldırım Sivas-Hasan Sarı İskenderun-  İbrahim Bircan Sivas-Samet Akkuş Burdur-

Yusuf Türk Yılmaz Isparta-Bekir Yılmaz Kırkağaç Manisa olmak üzere 25 kişi sahnede yerlerini aldı. Bu gençlerimiz sahnede iken, Yiğitbaşı Fatih Köle Osman Fedai’ye sahneye alarak bir konuşma yapmasını istedi. Osman Fedaide askerlik ocağının kurallarını açıkladı ve gençlerimize başarılar dileyerek sözlerine son verdi. Bir imam hoca tarafından kuranı kerim okundu asker duası yapıldı. Askerlerimize aile yakınları tarafından Kuranı Kerim ve Türk Bayrağı teslim edildi, Gençlerimize mumlar eşliğinde kınalar yakıldı, bu kınalar yakılırken buna güzel bir şarkı eşlik ediyordu  Eledim.eledim  höllük eledim, aynalı beşikte yavrum bebek beledim. Büyüttüm besledim, asker eyledim gitti de gelmedi yavrum buna ne çare, bu şarkı ara sıra duruyor ve Yaşar Turğutlu tarafından da bir internette bulduğu bir şiiri misafirlere okuyordu. Bu şiiri de sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

 

 

 

 

                                                                                                                                             - 5 -

 

 

 

                                   ASKER  KINASI

 

 

     Buyurun yakalım asker kınası         Buruk olma sakın asker bacısı

     Yanına gelsin babası anası                Mevlam korur onu gelmez acısı

      Şimdi sana geldi görev sırası           Gitmeyen gençlere olsun darısı

      Askerim al kınan mübarek olsun    Askerim görevin mübarek olsun

 

      Gittiğin ocak peygamber ocağı         Türk askeridir askerin hası

      Vatanın her yanı ana kucağı             Analar,bacılar tutmayın yası

      Attığın adımın titretsin dağı               Beraber yapalım asker duası

      Askerim görevin mübarek olsun.      Askerim görevin mübarek olsun

 

      Uğurlarız askeri davulla sazla           Koç kınalar gibi yaktık kınayı

      Ana baba, gardaş ,gelinle kızla          Efeye yaraşır attık narayı

      Gardaş askerin sırtını sıvazla            Rabbim kabul et yapılan duayı

      Askerim al kınan mübarek olsun      Askerim al kınan mübarek olsun

 

      Dün babandaydı bu gün sende nöbet

      İmanınla düşmana çekersin set.

      Görevin şan,namus, şereftir elbet

      Askerim görevin mübarek olsun.                              İrfan  Çelik

 

       Bu kınalar yakılırken, müzik çalarken ortalığı bir hüzün kaplamıştı asker yakını ailelerin göz yaşları gözden kaçmıyordu, Bende devamlı fotoğraflar çektiğim için tüm salondaki misafirleri rahatlıkla görebiliyordum. Kınaları yarenlerimiz yakmıştı.

       Kınalar yakıldı bittikten sonra, Benim ve Yaşar Turgutlu hocamın köpükten hazırlamış olduğumuz harfleri askere gidecek olan gençlerimize verdik, bu harflerde de

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE  ibaresi bulunuyordu. Bu yaptığımız Doğrugöz mahallesi sakinleri tarafından çok büyük alkış aldı.

         Sıra gösterilerimiz biraz daha devam ettikten sonra tüm yaren arkadaşlarımız sahneye geldiler ve BİZ HOCA NASREDDİN TORUNLARIYIZ ŞARKISIYLA gösterilerimize son verdik.

 

          Nasreddin Hoca Turizm Dernek yöneticilerini, Nasreddin Hoca Turizm Dernek yaren topluluğunu bu gösterilerine davet eden sıra yarenimiz olan YAREN AHMET BAYRAK’a  sıra yarenler sorumlusu olarak yarenlerim adına teşekkür eder, askerlerimize de yapacakları vatan savunması görevlerinde başarılar diler saygılar sunarım.