Özel PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Dahiliye Uzmanı Doç. Dr. Akif Acay; şeker hastalığı takibinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatırken, şeker hastalarının 3 ayda bir kan ve idrar tetkiklerinin yapılması gerektiğinin altını çizdi.





Doç. Dr. Akif Acay, şeker hastalığının kronik yani üreyen bir hastalık olduğunu, hastalığın takibinde kan testleri, EKG, idrar testi ve böbrek ultrasonunun belli periyotlarda mutlaka yapılması gerektiğini söyledi. Şeker hastalığının aynı zamanda sinirleri etkilediğini, bu nedenle organların etkilenmesi durumunda ağrı ve benzeri bulgu vermediğini belirten Acay; ‘’ Dolayısıyla şeker hastasının mutlaka düzenli takip edilmesi ve yukarda bahsedilen tetkikleri belli periyotlarda mutlaka yaptırması gerekmektedir. Ayrıca zamanla insülin üreten pankreas organının etkilenmesi neticesinde insülin salgısının azalması, ilaçlarda yetersizlik ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle ilaçlarına da düzenleme gerekmektedir. Dahası, diyabet ilaçlarının bir kısmı kanda bazı vitamin ve minerallerde eksiklik yapmakta ve böbrek ve karaciğer gibi bazı organları da etkilemektedir. Yapılan kontrollerde bütün bunların mutlaka göz önünde bulundurulması gerekmektedir.’’ dedi.





Bütün bu bilgiler ışığında “Ben ilaçlarımı düzenli alıyorum, herhangi bir yerim ağrımıyor” gibi düşüncelerin yanlış olduğunu vurgulayan Dahiliye Uzmanı Akif Acay, şeker hastalarının 3 ayda bir mutlaka en azından kan ve idrar tetkiki ile kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.