PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Mahmut Karadaş, sarı nokta hastalığı hakkında kamuoyunu uyardı.





Özellikle 55 yaş sonrası ve cinsiyet farkı gözetmeksizin görülen sarı nokta, ağrısız geliştiği için sinsi bir hastalık olarak tanımlanıyor. Karadaş, hastalıkla ilgili şu açıklamayı paylaştı: "Sarı nokta hastalığı, retina tabakasında bulunan görme merkezinde yaşa bağlı olarak istenmeyen birikintilerle ortaya çıkar. Hastalığın kuru ve yaş olmak üzere iki tipi bulunur.Kuru tip dahası görülmekle birlikte asıl görme kaybı, yaş tipte olur. Yaş tip ise kuru tipin zamanla ilerlemesinden veya kalıtsal özellikler nedeniyle ortaya çıkar. Kuru tipin tedavisinde C vitamini, E vitamini, çinko, bakır ve omega 3 içeren takviyeler kullanılır.Yaş tipte ise göz içi iğnelerle tedavi gerçekleştirilir. Hastalığı tetikleyen;kolesterol, hipertansiyon, obezite ve diyabet gibi rahatsızlıkların da mutlaka tedavi edilmesi önemlidir. Hastalar direk güneş ışığından sakınmalı, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kırmızı meyvelerle birlikte balık tüketmelidir. Sigara ve alkolden de uzak durulmalıdır.’’





Günümüzde göz içi iğnelerle hastalığın ilerleyişinin yüzde 60-70 oranında durdurulabildiğini belirten Op. Dr. Mahmut Karadaş, ileri vakalarda ise göz içine yerleştirilen teleskopik mercek ile belli bir oranda görme kazandırılabildiğini sözlerine ekledi.