Sağlıkla ilgili bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapan 7151 Sayılı Kanun, 30616 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanunla, sağlıkta şiddetten tütün ürünleri kullanımına ve taşıyıcı anneliğe kadar birçok konuda yasal düzenlemeler yapılıyor.

Kanunda yer alan düzenlemelerden önemli başlıklar şöyle:



Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi: Kamu ya da özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı, görevleri sebebiyle kasten işlenen suçların soruşturulmasında, sağlık personelinin ifadesi iş yerinde alınacak. Bu suçlardan şüpheli olanlar, kolluk kuvvetleri tarafından yakalanarak adli makamlara sevk edilecek.



Tütün Ürünleri Kullanımı: Televizyon yayınlarında olduğu gibi internet, topluma açık olan sosyal medya veya benzeri ortamlarda da ticari gaye ile ya da reklam amacıyla tütün ürünleri kullanılmayacak, görüntülerine yer verilmeyecek. Sigara paketlerinin üzerinde markanın logo, simge ve benzeri işaretleri yer almayacak.



Taşıyıcı Annelik: Eşlerden biri veya her ikisinden alınan üreme hücreleri ve bu hücrelerden elde edilen embriyonun, başka kişilere uygulanması yoluyla çocuk sahibi olmak ve taşıyıcı annelik yapmak yasak olacak.



Canlıdan Organ Nakli: Ancak alıcının en az 2 yıldan beri evli olduğu eşi (hastalığın evlilikten önce teşhis edildiği durumlarda) ile dördüncü dereceye kadar (dördüncü derece dahil) kan ve kayın hısımlarından organ nakli yapılabilecek.



Tabiplerin Uzmanlık Eğitimi ve Birden Fazla Görev Kabulü: Diş hekimlerinin birden fazla tabiplik görevi kabul etmeleri için Tabipler Odası’ndan izin almalarına ilişkin düzenlemeler ve tabiplerin birden fazla tabiplik görevi kabul etmeleri için Odadan izin almaları şartı yürürlükten kaldırılacak. Tabipler, Devlet Hizmeti yükümlülüklerine başlamadan ya da yükümlülüklerini tamamlamadan, Ana Dallarda uzmanlık eğitimi yapmak için asistanlık sınavına katılabilecek, uzmanlık eğitimine başlayabilecek.