Devlet bütçesini aşırı ve kanunsuz harcamalarla zayıflattılar; belki de tükettiler. Dış devletlerden ve onların kompradorlarından aşırı büyüklükte ve katlanılamaz faizlerle krediler alarak ülkemizi borç ipotekleri altına soktular.

Şimdi de, Rant vergisi adı altında; halkımızın sırtına bindirilecek acaib-ül-garaip yeni bir vergi çıkarmaya hevesleniyorlar. Taşınmaz malların(gayrı menkullerin) yıldan yıla pahalanmış gibi görünmesinin, en büyük sebebi enflasyondur.

Faraza geçen yıl bir daire aldınız; diyelim ki  yüz bin lira olsun. Satıcı o dairenin parasıyla; evinin ve çoluk çocuğunun geçim masraflarını karşılamış olabilir. Aldığı Parayla geçimini sağlamayıp; o bedeli nakit olarak evinde saklamış olsaydı; bir yıl sonra aynı parayla evinin ihtiyaçlarını bile karşılayamayacaktı. Çünkü bir yıl içinde eline geçen paranın değeri, aşırı derecede düşmüş olacaktı. Bu yıl kardeşiniz veya  bir vatandaş; o dairenin, aynı büyüklük ve aynı kalitede olan bitişiğini, yüz yirmi beş bin liraya alıyorsa; bu farkın nedeni zamanla o dairenin değerlenmesi değildir.  Aşırı artan Enflasyondur!

Paramızın değeri, enflasyon nedeniyle yıldan yıla aşırı derecede düştüğü için; geçen yılki yüz bin liranın alım gücüyle; bu yılki yüz bin liranın alım gücü, eşit değildir.

Bu yüzden parasını banka mevduatında tutanlara; en az enflasyon oranı kadar faiz verilmiyorsa; bankada duran para da değer kaybetmekte ve sahibine zarar vermekte sayılır.

Faiz oranları enflasyon oranından az ise; mevduat sahipleri zarar eder.

***

Enflasyon nedeniyle zamanla pahalanmış gibi görünen, yalnızca taşınmaz mallar değildir.

Evin, arsanın, bahçenin, tarlanın enflasyon sebebiyle görünürdeki rakamsal değeri, yıldan yıla ne kadar artmış gibi görünüyorsa; sebze ve meyvelerin, kurbanlık koyun ve sığırların, tüm ihtiyaç maddelerinin satış fiyatları da; yıldan yıla aynı ölçüde artmış gibi görünmektedir.

Enflasyon  ve paramızın aşırı derecede çok basılması yüzünden değerinin düşmesi; yıldan yıla yaşam şartlarının ağırlaşmasının ana ve asıl nedenidir. Zaten bir taşınmazın yanından yol geçirilmişse veya onun değerini artıracak bir hizmet resmi makamlar tarafından gerçekleştirilmişse; ŞEREFİYE adı altında bir para alınıyor!

Hiçbir ilave hizmet yapılmadan; yalnızca enflasyon sebebiyle değeri artmış görünen taşınmazlardan yeni ve ilave vergi almak; haksızlık olur.

Böyle haksız salmalar çıkarılacağına; yetkililerin saltanat harcamalarından, hiçbir devlet başkanının kullanmadığı uçakları çok pahalı uçakları almaktan vazgeçmeleri; kendilerine başka hiçbir ülkede bulunmayan saraylar yaptırmaktan ve padişahların bile yapmadıkları saltanatlardan vazgeçmeleri daha doğru olur.