Psikolojinin, beynin bir üretimi olduğunu bilmekteyiz. Duygu’da psikoloji içersinde beyinin bir işlevidir.


Beyin, “Yüz milyar sinir hücresinden”, ve “10 kat fazla Glial Hücreden” oluşmuştur. Düşünce, bellek, zekâ ve benzeri psikoloji işlevlerinden birisi de, duygulardır.


mso-bidi-font-family:Calibri;mso-bidi-theme-font:minor-latin;color:black">Duygular, bilişsel ve fizyolojik tepkilerle ortaya çıkar ve davranışları belirler. Hayranlık, gurur, heyecan, sevgi, Aşk, coşku gibi duyguların yanı sıra haset, kıskançlık, korku, nefret, öfke gibi yakıcı zorlayıcı duygular da vardır. Duygu; insana has ve insanın içinde bulunduğu durumu anlatan bir sözcüktür, mutlu-mutsuz, öfkeli-korkulu-coşkulu gibi…!


Calibri;mso-bidi-theme-font:minor-latin;color:black">Karşıdaki kişiye duygulardan söz edilmeye başlandığında cümleye şu şekillerde başlamak “Ben ……hissettim”, “ Ben ……. hissediyorum”.  Bu tarz ifadeler sorumluluğu karşıdaki kişiye yüklemek yerine duyguların sorumluluğunun alındığı göstermektedir.  “Sen benim kendimi  ….. hissetmeme neden oldun”, “Senin yüzünden ….. hissettim”  gibi ifadeler duyguların sorumluluğunun alınmadığını gösterir ve  karşıdaki kişinin savunmaya geçmesine neden olur.


Calibri;mso-bidi-theme-font:minor-latin;color:black"> 


Calibri;mso-bidi-theme-font:minor-latin;color:black">Bazı duyguları neden yaşadığımızı anlayamaz ve yaşadığımız için rahatsız oluruz. Duygularla ilgili yargılarımız bizi o duyguyu yaşadığımız için kendimizi kınamamıza yol açar. Oysa duyguları olduğu gibi kabullenmek, anlamaya çalışmak daha yararlı bir yaklaşımdır Duygular kişilerarası ilişkileri etkileyen en önemli etmenlerden birisidir. Birlikteyken iyi duygular hissettiğimiz insanlarla daha çok birlikte olmak isterken rahatsızlık verici duygular hissettiren insanlardan uzak durmaya çalışırız.


mso-bidi-font-family:Calibri;mso-bidi-theme-font:minor-latin;color:black">Duyguları paylaşırken dikkat edilmesi gereken iki kural vardır:


        Calibri;mso-bidi-theme-font:minor-latin;color:black">Karşıdaki kişinin ifade edilmemiş duyguları dinlemeye istekli olması.


        Calibri;mso-bidi-theme-font:minor-latin;color:black">Karşıdaki kişi suçlamak ya da sorumlu tutmaktan kaçınmak.


mso-bidi-font-family:Calibri;mso-bidi-theme-font:minor-latin;color:black">Duyguları ifade etmenin muhtemelen en iyi yolu onları destekleyici bir arkadaş, eş ya da danışmanla paylaşmaktır. Paylaşmanın anlamı sadece duygular hakkında konuşmak değil gerçekten onları dışa vurmaktır. Duyguların paylaşıldığı kişinin güvenirliğinin yüksek olması, duyguların rahatça paylaşılması açısından önemlidir. Ayrıca iyi bir dinleyici olması başka bir ifadeyle paylaşılan konularda ne yapılması gerektiği konusunda önerilerde bulunması gerektiğini bilen biri olmalıdır.


mso-bidi-font-family:Calibri;mso-bidi-theme-font:minor-latin;color:black">Duyguları paylaşarak iletişim kurmanın anlamı karşıdaki kişinin yaptığı ya da söylediği bir şeyden dolayı ne hissettiğinizi bilmesini sağlamaktır. Duygularla bu şekilde başa çıkmaya çalışmak başka birine anlatma ya da yazarak boşaltmaya göre daha risklidir.


mso-bidi-font-family:Calibri;mso-bidi-theme-font:minor-latin;color:black">İlgili kişinin neler hissettirdiği ona ifade edilmezse, ifade edilene kadar tamamlanmamış bir duygu olarak kalacaktır. Duygular bir kez açıklandıktan sonra sessizce yaşanması ya da sır olarak kalmasına gerek kalmayacaktır.


mso-bidi-font-family:Calibri;mso-bidi-theme-font:minor-latin;color:black">**Duygularınızdan utanmayın ve gizlemeyin… Cesur olun!