Söz konusu açıklamada; binadan alınan karot örneklerinin analize gönderildiği ve sonuçlara dair kesin rapor henüz Belediyeye ulaşmadan yeni belediye hizmet binasının yapılacağı yerin tespiti ve buna ‘Başkan mı halk mı karar versin’ tartışması için zamanlamanın erken olduğu görüşüne yer verilmişti.

Belediye Hizmet Binasının fiziki raporlarının iyi olmadığını ve binanın yıkılarak yeniden yapılması konusunu Akşehir Kamuoyuna açıklayan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya’ya hatırlatmak isteriz ki; Akşehir Kamuoyu ve yerel basını bu olayı birinci ağız olarak kendisinden öğrenmiştir.

Akşehir Belediyesi Hizmet Binasının altındaki işyeri sahipleri ile yapılan toplantı ise yine Belediye yetkililerinin ifadeleriyle; rapor sonucunun olumsuz geleceğine kesin gözüyle bakıldığı, zaten güçlendirmenin yeterli olacağı tavsiye edilse de bu işlemin maliyetinin, yıkıp yeniden yapma maliyetinin yaklaşık yüzde 70’i oranında olacağından hazırlıkların yıkım kararına göre yapılması gerektiği düşüncesiyle düzenlenmişti. Toplantıda, işyeri sahiplerine; kredi kullanacaklar için faizin yüzde 25’inin devlet tarafından karşılanacağı, kredi kullanmak istemeyen vatandaşlara ise yine devletin 18 ay kira yardımı yapacağı bilgisi verilmişti.

Akşehir Belediyesi’nin yeni belediye hizmet binası yapılıncaya kadar geçici olarak Nasreddin Hoca Meydanındaki hediyelik eşya satılan işyerlerinin üzerindeki bina ile eski SSK eski öğretmenevi binasında hizmet vermesinin düşünüldüğünü de Başkan bizzat kendisi açıkladı.

Yukarıdaki gelişmeler doğrultusunda, Pervasız Gazetesi olarak; yeni belediye hizmet binasının yapılabileceği yer konusunda halkın görüşünü anket yolu ile almak ve belediyemize yardımcı olmak için zamanlamanın doğru olduğunu gördük ve anketimizi yayınladık. Eski SSK ve eski öğretmenevinin hasar raporu bulunduğunu ise geçici taşınma işlemi için başka yerlerin araştırılması amacıyla yazdık. Bunun için, Dudu Kadın İşmerkezindeki otelden ofislere çevrilen yerin ve eski kaymakamlık binasının uygun olduğunu da hatırlattık ve Yeni Belediye Binası için düzenlediğimiz anketimizde, kamuya ait 9 arsaya seçenek olarak yer verdik.

Belediyenin Kamuoyu Duyurusunda dikkat çeken çelişkiler yumağını da şöyle özetleyelim:

Öncelikle, geçici olarak taşınılacak yerler arasında Dudu Kadın İş Merkezi H Bloğu alternatif olarak gösterdiğiniz açıklamanızla hemen hemen aynı saatlerde söz konusu blokta bulunan işyerlerinin satış ihalesini yapıyordunuz. “İhalede satılan işyerlerini gerekirse yeni sahiplerinden geri alırız” diyeceğinize ya da “Zorunlu kalırsak, sözleşme imzalanmadığı ve kesinleşmediği için ihaleyi iptal etme yetkimizi kullanırız” şeklinde bir yaklaşımınız olması durumunda vatandaşlardan gelecek tepkiyi göz ardı edeceğinize ihtimal vermek de istemiyoruz.

Akşehir Belediye Hizmet Binasının yapılacağı yeri tarif ederken, anketimizdeki seçenekler arasında yer alan arsalardan birini tarif ediyorsunuz. Bu arsa, halkın tercih ettiği ve en çok oy vererek ilk 3’e giren arsalardan biri değil midir?

Dudu Kadın İşmerkezinin yıkım işi ve projesi, sizden önceki Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul döneminde hazırlanmıştı. Sizin döneminizde yapılan proje değişikliğinin başarılı olup olmadığı ise halk arasında tartışma konusudur.

“Biz Akşehir’de bir icraat yapılırken Akşehir halkına soruyoruz, anket yapıyoruz” demişsiniz. Yerel Basın olarak çöp konteynerleri ve Nasreddin Hoca Şenlikleri gibi bazı konularda yaptırdığınız anket çalışmalarından haberdar olsak da şehrin imarı ve Kent Hafızası’nın korunması gibi önemli konularda  yapılan anket ve kamuoyu araştırmalarının sonuçlarını da basın ve kamuoyu ile paylaşmanız durumunda Akşehir halkı çalışmalarınıza dair doğru bilgileri ilk elden edinmiş olacaktır.

Son olarak; Akşehir Belediye Başkanlığı imzalı duyurunun, bugüne kadar yapılan hizmetlere destek verenlere teşekkür edildiği bölümde silsilenin “Akşehir Belediye Başkanı” ile başlaması, yani Belediye Başkanlığı’nın kendi Belediye Başkanı’na teşekkür etmesi, nazik bir ifade olarak düşünülmüş olabilir ancak şık olmadığı da aşikardır. Nasreddin Hoca’nın mizahı kadar, aldığı medrese eğitimi ile de anılmasını her fırsatta vurgularken, zaman zaman Hocamızın fıkralarına konu olabilecek durumlar yaşandığının; Akşehir Belediyesi’nin temsilcisi Belediye Başkanı sıfatıyla kendi kendine teşekkür eden biri olarak da tarihe geçtiğinizin farkında mısınız?

Takdir edersiniz ki; halkın, yaşadığı kentte söz sahibi olması ve gazetemizin düzenlediği ankete yüksek oranda katılarak görüş beyan etmesi, Akşehir Belediyesi’ni rahatsız etmek yerine, şehrin geleceğine ışık tutması açısından memnuniyet verici olmalıdır.