Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmesi planlanan Yarenler Mahallesi Kapalı Pazar yer kurası çekimleri; pazar yerinin yetersiz ve alışverişe uygun olmadığını söyleyen pazarcı esnafının talebi üzerine ertelendi. Bazı pazarcılar, Belediye Başkanı’nın kura çekimine katılmamasına da tepki gösterdiler.


Kura çekimi için bir araya gelen pazarcılar, Başkan Yardımcısı Yahya Yıldız ve Belediye yetkililerine; tezgahların ve tezgah arası geçişlerin dar ve alışverişe elverişsiz olduğunu söyleyerek, planlama aşamasında pazarcılardan fikir alınmamış olmasını eleştirdiler. Dileyen her esnaf grubunun kendilerine kolaylıkla ulaşabileceğini belirten Yahya Yıldız; kapalı pazar için Türkiye’nin diğer il ve ilçelerinde bulunan pazarlarla benzer düzenlemelerin yapıldığını, bugüne kadar yaptığı düzenli ödemelerle kuraya katılmayı hak eden hiç bir pazarcıyı dışarıda bırakmamak için tezgah sayısını azaltmak zorunda kaldıklarını anlattı. Geçtiğimiz yıllarda biriken kar nedeniyle çöken Perşembe Pazarı olayının bir daha yaşanmaması için inşaatta tedbirli davrandıklarını ve kolon sayısını fazla tuttuklarını açıklayan Yıldız, köylerden ürünlerini satmak üzere pazara gelen vatandaşlar için de kanun gereği yer ayrıldığını söyledi. Yahya Yıldız’ın Oda temsilcileriyle görüştüklerini söylemesi üzerine pazarcılar, bağlı bulundukları odalarla ilgili de karmaşa yaşandığını, farklı odalara bağlı olduklarını, bu tip planlamalarda ve sorunlarının çözümünde direk pazarcı esnafıyla görüşülmesini beklediklerini belirttiler.

Kura çekimine geçilmek üzereyken pazarcılar, sorunlarının çözülmediğini söyleyerek salonu boşaltmak istediler. Noter ve Belediye yetkilileri, kura çekimiyle ilgili detaylı bilgi vererek devam etmek isteseler de, tezgah aralarının iki müşterinin bile yan yana alışveriş yapamayacağı kadar dar olduğunu iddia eden pazarcılar, kuranın değil pazar yerinin sorun olduğunu söyleyerek kura çekimine katılmayacaklarını belirttiler. Böyle bir kura çekimine Belediye Başkanı Salih Akkaya’nın katılmamasına da tepki gösterdiler.

Pazarcılar arasından oluşturulacak bir heyetle Belediye arasında görüşmeler yapıldıktan sonra kura çekiminin gerçekleştirilmesine karar verilmesiyle salon boşaldı.

Kapalı Pazar alanında; balıkçılar, zeytinciler, sebzeciler ve tuhafiyeciler olmak üzere 4 pazarcı grubu için toplam 292 tezgahın yer alacağı öğrenildi.