Akşehir Parkhayat hastanesinde hasta kabulüne başlayan diş hekimi Kürşat Ertan implant hakkında bilgiler verdi.


İMPLANT NEDİR ?


Diş implantı diş kayıplarının en iyi telafisidir. implant (diş ekme), eksik olan dişlerin işlev ve estetiğini tekrar sağlamak için çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür. Geleneksel kron, köprü ve total protezlere göre çok daha güvenli, işlevsel alternatif tedavi şeklidir. Çekilen dişin bir vida ile yerine konması artık herkes tarafından bilinmekte ve talep edilmektedir.


implantlar dokulara uygun, son derece dayanıklı ve ileri teknoloji ürünü olmakla birlikte görünümü ve sizde verdiği his o kadar doğaldır ki genelde varlıklarını hissetmezsiniz.




           





HER YAŞTA HASTA İÇİN UYGUN MUDUR ?



 


Kişinin yaşı ne olursa olsun, diş kayıplarını diş implantları ile yeniden kazandırmak mümkündür. İleri teknoloji ve bilgi sayesinde diş implantı uygulanamayacağı özellikte vaka yok denecek kadar azalmıştır.


implant tedavisinde her hangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Her yaştaki hastalar için uygundur. Ancak kemik gelişiminin tamamlanmasını beklemek amacıyla alt sınır olarak en az 18 yaş tavsiye edilmektedir. Erişkinlerde ise herhangi bir üst yaş sınırı yoktur.




 





İMPLANT TEDAVİSİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?



Her şeyden önce gönül rahatlığıyla, çekinmeden gülmenizi sağlayacaktır. Büyük, sağlıklı, mutlu bir gülümsenin sizin kendinize güveniniz ve iş hayatınız gibi birçok şeye olumlu etkileri olur. Bunun yanında estetik ve fonksiyonu da iade eder.


İmplant güvenilir bir uygulamadır. implantlar üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken doğal yapıyı oluştururlar. Eksik dişlerin tamamlanması sürecinde, sağlıklı dişlere dokunulmamış olur. Tüm protezlere oranla daha uzun ömürlüdür.


Total protez kullanan hastaların büyük bir bölümü çiğnemede güçlük çektiklerini söylemişlerdir.


 


Çiğnemede hissedilen zorluklarla birlikte sindirim sisteminde de bazı rahatsızlıklar görülür. implant tedavisi ise, dilediğiniz zaman dilediğinizi yeme özgürlüğünü size sunmaktadır. Aynı zamanda implantların yaratacağı uyarıcı etki dişin uyguladığı ile benzer olduğu için kemik kaybını önlemekte de önemli bir rol oynar. Yani başka bir deyişle kemik yapısı güçlendirilmiş olmaktadır.


Hissettirdiği güven sayesinde diş eksikliğinin olumsuz psikolojik etkilerini de ortadan kaldırmaktadır.


 




İMPLANT UYGULAMA AŞAMALARI NELERDİR?



İmplant kemiğin kalitesine göre değişiklik gösterir.


İmplant operasyonlarının günümüzde sadece 4-10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanması bile mümkün olmaktadır. Diş ve kemik yapınıza, implantın ağız içerisinde konulacağı bölge ve implant çapına göre belirlenen operasyon şekline göre toplam süre değişebilir.  Operasyondan sonra, implant ile kemiğin kaynaşması için (osseointegrasyon) 2-3-6 ay kadar beklenir. Daha sonra bu implantlar üzerine, birkaç seans süren bir uygulama ile protezler yerleştirilir.


 


Uygulama aşamaları muayene, operasyon (lokal anestezi altında yapılır ve hasta acı hissetmez) , iyileşme süreci, ikinci parçanın (protez veya köprü) yerleştirilmesi olarak belirlenir.