PARKHAYAT Akşehir Hastanesi’nde çift terapisi çalışmaya başlayan Psikolog Ayşenur İnal, konuyla ilgili merak edilenlere açıklama getirdi.

Çift Terapisinin amacı ve süreci konusunda merak edilen başlıca sorular şöyle:





Çift terapisi nedir, kimler başvurur? İlişkilerinde yaşadıkları problemlerle başa çıkmakta zorlanan veya daha yakın ilişkiler kurmak isteyen çiftlerin başvurduğu bir terapi yöntemidir. Evli olan ya da olmayan bütün çiftler terapiye katılabilir.





Kimden ve nereden çift terapisi alabiliriz? Çift terapistleri ilişki ve evlilik terapisi konusunda eğitim almış kişilerdir. Özel danışmanlık merkezlerinde, üniversitelerdeki danışmanlık birimlerinde, hastanelerde ve diğer sağlık kurumlarında hizmet verebilirler.





Terapi süreci nasıldır? Terapide odak, bireyler veya bireysel özellikler değil çiftin kendisi ve ilişkisidir. Dolayısıyla terapilere çift birlikte alınır. Terapist, çiftin bakış açısı ve sorunlarını birlikte dinlerken aynı zamanda çiftlerin de birbirlerini dinlemesini süreç içinde öğretir. Terapist, kendi bilgi ve becerilerini sürece aktararak ilişkinin sorunlarıyla ilgili çiftin daha derine inmelerine, dinlemeyi ve anlamayı öğrenip kendilerini ifade etmelerine zemin hazırlar. Böylelikle şu ana kadar bir çıkmaza takılmış olan çift yavaş yavaş çözülmeye başlar ve sağlıklı iletişim becerilerini kullanmayı öğrenir. Terapi süreci yalnızca sorunlar çalışılarak ilerlemez, aynı zamanda ilişkinin güçlü yanları keşfedilerek ve desteklenerek sürdürülür.





Terapinin amacı nedir? Son 10 yılda çift terapisine başvuruların oldukça arttığı görülmektedir. Çift terapisine düzenli olarak devam eden pek çok çiftin ilişkilerini kurtarmak ve geliştirmek anlamında fayda sağladığı, pek çok bilimsel araştırmada da kanıtlanmıştır. Şunu vurgulamak gerekir ki; mutlu bir ilişki çatışmasız, problemsiz bir yaşam sürmek değil, çatışmanın ardından, çiftlerin problemleriyle uğraşıp, gerekli onarmayı yapabiliyor olması anlamına gelir. Terapi sürecinin sonunda çiftlerin, çatışmalarını olumlu bir şekilde nasıl yönetebileceklerini öğrenmiş olmaları amaçlanmaktadır.