Spesifik operasyonlar Parkhayat hastanesinde rahatlıkla yapılıyor


Afyon PARKHAYAT Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde yapılan laparoskopik (kapalı) koledokotomi, koledoskop ile koledoktan taş çıkartılması ve t-tüp drenajı ameliyatı ile ilgili Başhekim Süleyman Şahin şu bilgileri verdi:


“Safra kesesi taşları, safra kesesi içerisinden ana safra kanalına diğer adı ile koledok kanalına geçebilir. Bunun yanında safra kesesi ameliyatı olan hastalarda koledok içerisinde kalıntı veya yeni taşlarda gelişebilir. Koledok içerisine geçen veya yeni oluşan bu taşlar ampulla adı verilen bölgede tıkanıklığa ve hayati tehlikelere yol açar. Koledok taşları hastalarımızda safra koliği, kolanjit, tıkanma sarılığı, pankreatit başta olmak üzere klinik tablolara neden olur. Bu tür hastalarda öncelikli tedavi seçeneği kısa adı ile ERCP olarak bilinen Endoskopik retrograt kolanjiopankreatografidir. PARKHAYAT hastanesi genel cerrahi kliniğinde ERCP işlemi deneyimli anestezi ve genel cerrahi ekibi tarafından yıllardır rutin olarak uygulanmaktadır. Yalnız daha önceden karın cerrahisi özelliklede mide ameliyatı geçiren hastalarda ERCP işlemi uygulanamamaktadır. Bu tür hastalar ameliyatı çok daha ağır geçen açık cerrahiye maruz kalmaktadır. “


Calibri;mso-bidi-theme-font:minor-latin;mso-fareast-language:TR">Konu ile ilgili detaylı bilgi veren bilgi veren Prof. Dr. Yüksel Arıkan; “Hastamız Halil Şekerci 75 yaşındadır. 30 yıl önce mide ülseri nedeniyle subtotal gastrektomi adı verilen midenin büyük kısmı alınmış. Hastamız tıkanma sarılığı ve kolanjit tablosu ile bize başvurdu. Yapılan ayrıntılı tetik ve tedaviler sonrasında hastalığa safra yollarının son kısmına yerleşmiş ve safranın akışına izin vermeyen taşın neden olduğu ortaya kondu. Hastamızda ek olarak solunum ve kalp problemleri bulunmakta idi. Mide cerrahisi nedeniyle ERCP işlemi yapılamayan hastamızda ameliyat sonrası en hızlı iyileşmenin sağlanması için OP. DR. SÜLEYMAN ŞAHİN, PROF. DR. YÜKSEL ARIKAN VE DOÇ.DR. MUSTAFA ÖZSOY tarafından oluşturulan cerrahi konsey sonucunda laparoskopik koledok eksplorasyonu uygulanmasına karar verildi. Ameliyat sonrası hastamız 4. Günde şifa ile taburcu edildi. Böylelikle hastamız açık karın cerrahisinden kurtularak hızlıca normal yaşantısına kavuşmuş oldu. PARKHAYAT hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde ülkemizde sadece sayılı merkezlerde bulunan üst düzey cerrahi ekipman sayesinde laparoskopik safra yolları cerrahisi rutin olarak uygulanmaktadır” dedi.