Osmanlı Devleti’nin fiilen sona erdiği antlaşma olarak kabul edilen Sevr Antlaşması, 98 yıl önce bugün imzalanmıştı. Türk Tarih Kurumu, Meclis onayından geçmediği için Antlaşma değil Belge olarak anılması yönünde girişimde bulunulacağını açıkladı.

Mısır’dan Arabistan ve Irak’a kadar olan topraklarda Osmanlı nüfuzunu yok eden antlaşmayla,  Anadolu toprakları da yeni kurulacak devletler arasında paylaştırılmak istendi.  Antlaşmada imzası olan ülkelere ( İngiltere, Fransa, İtalya, Belçika, Yunanistan, Polonya, Romanya, Çekoslovakya, Sırp-Hırvat-Sloven Devletleri, Ermenistan, Hicaz, Japonya ) ve doğuracağı sonuçlara bakıldığında, Sevr Antlaşması’nın Türk Milleti için nasıl ağır şartlar taşıdığı ve Lozan Antlaşması’nın değeri daha iyi anlaşılmakta.



‘’Geldikleri Gibi Giderler’’ diyerek Türk Milleti’nin kaderini değiştiren, bizi Osmanlı Devleti’nin son antlaşması olan Sevr’den, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş antlaşması olan Lozan’a taşıyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bu vesileyle bir kez daha minnetle anıyoruz.