Yangın ihbar, Sıhhi imdat, Polis, Jandarma, AFAD, Orman yangın ve Sahil Güvenlik birimlerinin birbirinden farklı olan numaraları, geçen yıl itibariyle tüm TÜRKİYE’de, 112 ACİL SERVİS adıyla birleştirilmişti. Artık her türlü afet, sağlık ve güvenlik sorunlarında 112’yi aramanız yeterli.

112 ACİL SERVİS hizmetini 2021 yılında arayan kişi sayısı 104,6 milyona ulaşmış, fakat bu aramaların 71 milyonu asılsızmış. Asılsız arayanların arasında; gelip gelmeyeceğinizi denedim diyen, telefonumu denedim diyen, hatta sohbet etmek için aradım diyecek kadar pişkinlik gösterenler bile varmış.

Bu asılsız aramalar, hem hatların meşgul olmasına hem de araç ve personelin gereksiz dolaşmalarına, haliyle ciddi ekonomik masrafların oluşmasına sebep oluyormuş. Tabii ki bu asılsız ihbarlarda bulunanlara hak ettikleri cezai yasal işlemler, ivedilikle yapılmaktaymış.

Mesela sağlık sorunlarınız için 112’yi aradınız. Google üzerinden entegrasyon edilen sistem sayesinde, siz adres bilgilerinizi bilmeseniz dahi, mevcut konum ekrana düşer ve ekranda gözüken adrese ivedilikle ulaşılır.

Telefon ihbarınız sırasında yetkililer size; gördüğünüz kadarıyla nasıl oldu, ne oldu, hastanın şu anki durumu nedir gibi sorular sorarlar. Alınan bu kıymetli bilgiler, ambulansta bulunan görevlilere aktarılır ve yönlendirilen ekip adresinize ulaştığında, hastaya daha hızlı müdahale edilir.

Ambulans geldiğinde, araçta bulunan doktor ve hemşire, ilk tedaviye hemen orada başlarken hastanın o anki durumunu da merkeze bildirir. Eğer daha üst seviyede bir tedaviye ihtiyaç varsa, merkez o ambulans ve ekibi ona göre yönlendirerek, hasta en yakın sağlık kuruluşuna taşınır.

Trafikte sirenleri açık bir ambulans gördüğünüzde hemen yol verin ve asla ambulans için açılmış olan yolu kullanmak gibi kötü niyet taşımayın!

İnsan olmanın gereği olarak; gördüğünüz her kazayı, şahit olduğunuz her olayı, yanan bir ağacı bile kurtarmak için, lütfen 112 ACİL SERVİSİ arayarak, yardım isteyin.

Şahit olduğunuz herhangi bir mağduriyeti önlemek, sizin sadece bir dakikanızı alacaktır. Ancak bu aramanın karşı tarafın hayatını kurtaracağını, ayrıca şahit olduğunuz bu tür durumları yetkililere bildirmekle yasal olarak mükellef olduğunuzu da bilmelisiniz.

Bugün başkasının başına gelen bu üzücü olayın bir benzerinin, yarın da sizin başınıza gelebileceğini hiç unutmayın!