Kadına yönelik şiddet; kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan her türlü eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit edilme, zorlanma veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakılma şeklinde tarif ediliyor.

Bu şiddet türünün nedenleri ise toplumsal, bireysel ve yaşanan bölgeye bağlı nedenler ile aile ve ilişkilerden kaynaklanan nedenler şeklinde gruplanıyor. Toplumsal nedenler; hızlı sosyal değişimler, ekonomik eşitsizlikler, çatışma ortamı, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, eşitsizlikleri körükleyen politikalar ve yasaların uygulanmasındaki yetersizlikler şeklinde sıralanırken çocuklukta ihmal ya da istismara maruz kalmak ise bireysel nedenlerin başında geliyor.

Ülkemizde ne yazık ki hemen her gün şahit olduğumuz kadına yönelik şiddet, “Ya benimsin ya toprağın” zihniyeti bahane edilerek işlenen kadın cinayetleri şeklinde karşımıza çıkarken, adını İstanbul’dan alan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiş olmamız, eşitsizlikleri körükleyen bir yaklaşım olduğu iddiasıyla tepki çekmeye devam ediyor. Sözleşmenin feshinden bu yana ülkemizde katledilen kadın sayısı ise 200’e ulaşmış durumda.

Yasaların uygulanmasındaki yetersizlikler başlığı altında ise cezaların verilmesinde tahrik, ağır tahrik ve iyi hal indirimlerinin uygulanmasına gösterilen tepkiler, kadın cinayetleri gibi gündemdeki yerini koruyor.

Uluslararası Ödül KCDP’ye

Türkiye’de kadın hakları ihlalleriyle mücadele eden sivil toplum kuruluşları arasında yer alan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Finlandiya Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü’nün bu yılki sahibi oldu.

2010 yılında, artan kadın cinayetlerine son vermek isteyen kadınlar tarafından kurulan platform; 2015 yılında, üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın, tecavüz girişimine direndiği için bir minibüste vahşice katledilmesi üzerine ülke çapında düzenlenen protestolarda etkin rol oynamıştı.

İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılmasını da geniş çaplı eylemlerle protesto eden platform, her ay düzenli olarak yayınladığı Kadın Cinayetleri Raporu ile farkındalık yaratma konusunda önemli bir misyonu yerine getiriyor.