Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; vaka sayısı ve can kayıplarındaki artışların nedenlerine dair dikkat çekici bilgiler paylaştı. Aralarında Konya’nın da bulunduğu 5 ilde salgının pik seviyesine yaklaştığını belirten Bakan Koca; filyasyon çalışmalarına göre çok sayıda vakanın kaynağının düğünler olduğunu, tedbirlerin uygulanması durumunda Covid-19’dan kaçınmanın mümkün olduğunu vurguladı.

Sağlık Bakanı Koca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Sizden, şu anda dünyada yaklaşık 12 milyon Covid-19 vakası olduğunu ve 550 bine varan can kaybı yaşandığını hatırınızda tutmanızı istirham ediyorum. 3 ayla bir hafta sonunun rakamlarının aynı olması üzerinde düşünmenizi istiyorum. Filyasyon çalışmalarında, hastalığın yayılma yerlerinin; nişan törenleri, düğünler, taziyeler, pazaryerleri, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları, asker uğurlamaları, sahiller ve plajlar olduğunu gördük. Açık veya kapalı, fakat kalabalık, diğer ortak mekanlar. Temaslı taramalarında birçok kez karşımıza bu olaylar çıkmaktadır.

Cenazeler, düğünler, asker uğurlamaları

Cenazeler, taziyeler, mevlitler yeni acılara sebebiyet vermemelidir. Düğünlerde, bir çiftin sevincine yarın gölge düşürme korkusu bile tek başına, tedbirlere uymak için yeterli olmalıdır. Asker uğurlamasında, ne uğurlayan ne de uğurlanan, hiç risk almamalıdır. Sağlık da, vatani göreve saygı da bunu icap ettirir. Gençlerimiz, testi pozitif çıkan Mehmetçikten mesuldür. Tatile gidenler, Covid-19 tedbirlerinin, tatilcilerin lehine olduğunu bilmelidir. Büyük kentlerin kalabalığından uzaklaşanlar, eğer başka kalabalıkları tercih etmez, mesafe kuralını fazlasıyla uygularlarsa, buna müteşekkir kalırız.

Maske, mesafe, el temizliği

Covid-19’dan kaçınmak mümkündür. Hastalığa yol açan virüs, solunum yoluyla bulaşmaktadır ve maske, tüm dünyada kabul gören önemli bir tedbirdir. Yakın mesafede ise maske tek başına yetersizdir. Mesafe kuralı da bu nedenle tüm dünyada tartışılmaz bir tedbirdir. El temizliği ise, olmazsa olmaz bir kuraldır. Dünya, hastalığın yayılmasına karşı her ne başarı gösteriyorsa, bunu; bu kurallara uyabildiği ölçüde gösteriyor. Vakaların tırmandığı ve salgının kontrolden çıktığı ülkeler, tedbirlerin ya terk edildiği veya zaten yetersiz olduğu ülkelerdir.

Anadolu’da birinci dalga hala devam ediyor. Diyarbakır, Konya, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa başta olmak üzere bazı illerde hastalık pik seviyesine ulaşıyor. Buralardaki vaka artışlarının ancak tedbirlerin gücüyle azalacağını, daha stabil hale geleceğini düşünüyoruz.”