Anadolu Lisesi sayısı dörde çıktı; vatandaşın beklentisi ise bir başka!


Bilindiği gibi, geçtiğimiz günlerde, Akşehir Anadolu Öğretmen Lisesi’nin adı ‘Akşehir Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi’ olarak değiştirildi.


Türkiye genelinde sayıları 300’ü bulunan Anadolu Öğretmen Liseleri’nin tamamı Anadolu Liselerine dönüştürüldü. Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi gibi liselere dönüştürülen Anadolu Öğretmen Liseleri tabelalarındaki ‘öğretmen’ ibaresi kaldırıldı. Bura göre Akşehir’deki Anadolu Öğretmen Lisesi de Anadolu Lisesi oldu. Oysa ki Akşehir’in Anadolu Lisesi’ne değil Sosyal Bilimler Lisesi’ne ihtiyacı vardı. Çünkü Akşehir’de zaten üç tane (Anadolu Meslek Liseleri hariç) Anadolu Lisesi bulunmaktadır: Akşehir Anadolu Lisesi, Seyyit Mahmut Hayrani Anadolu Lisesi ve Selçuklu Anadolu Lisesi.


Akşehir eğitim açısından Konya’nın grafiğini yükselten ilçelerin başında geliyor. Eğitim düzeyi ve kalitesi bakımından birçok ilden daha önde olan Akşehir’in şu en büyük eksikliklerinden birisi ilçede Sosyal Bilimler Lisesinin olmayışıdır. Sayısal açıdan Fen Lisesi açığı kapatırken, sözel açıdan bu açığı kapatacak yegâne lise Sosyal Bilimler Lisesidir.


Kamuoyu, dönüşümlerin sağlandığı bu günlerde Öğretmen Lisesinin, Sosyal Bilimler Lisesine dönüştürülmesini beklerken bu okulun da Anadolu Lisesi olarak eğitime devam etmesi karşısında hayal kırıklığına uğradı. Yeterince Anadolu Lisesi olan Akşehir gibi bir yerleşim yerinde Sosyal Bilimler Lisesinin olmayışını büyük bir eksiklik olan gören kamuoyu, yetkililerden bu yanlıştan dönülmesini talep etmektedir.


Akşehir’de sayısal alanda ihtiyacı karşılayan Fen Lisesi’nin muadili konumundaki sözel alanlı bir Sosyal Bilimler Lisesi’nin olmayışını büyük bir eksiklik olarak gören eğitim çevreleri ve öğrenci velileri, bu değişikliğin büyük bir eksiklik ve hata olduğunu belirterek, yetkililerden Anadolu Öğretmen Lisesinin Anadolu Lisesine değil, Sosyal Bilimler Lisesi’ne dönüştürülmesi için gerekenin yapılmasını istiyorlar.