Akşehir Belediyesi Başkanı ve Kültür Müdürü, Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği, Nasreddin Hoca Vakfı, Akşehir Nasreddin Hoca İlim Kültür Araştırma ve Dayanışma Derneği başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri; Akşehir’in ortak değeri olan Nasreddin Hocamızın, olur olmaz kıyafetlerle ve siyaseten kullanılmasına, neden göz yumdunuz?

Geçen hafta Deva Partisi Genel Başkanı Sayın Ali Babacan, partisinin Akşehir ilçe teşkilat binasının açılışını yapmak ve esnaf ziyaretlerinde bulunmak için şehrimize gelmişti.

Genel Merkez ve Konya il teşkilatından gelenlerin de dahil olduğu, İplikçi Camii’nde kılınan Cuma namazı esnasında, Nasreddin Hoca kisvesine bürünmüş kişinin kapıda bekletilmesi ve daha sonra Sayın Babacan’ın peşinde dolaştırılması, çok yadırgandı.

Hiç alışık olmadığımız tarzda, yüzü gözü sakalı ve kim olduğu belirsiz, palyaço gibi giydirilmiş sözde Nasreddin Hoca, Deva Partisi’nin faaliyetine katkı sunmasından ziyade, çok olumsuz söylemlerle halkın tepkisine neden oldu.

Vatandaşlar arasında; “ilçe yönetim kurulundaki üyelerin siyasi tecrübeleri olsaydı, Nasreddin Hoca’yı bu duruma düşürmezlerdi” diyenler vardı.

Hatta bir gurup; “Arka plandaki üst akıl ağabeylerinin, Nasreddin Hoca’nın bu duruma düşürülmesinde parmakları vardır” dahi denildi!

Geçen haftadan beri, Nasreddin Hoca’nın bu şekilde kullanılmasına, kimler tepki gösterecek diye bekledim, ama maalesef kimsenin umurunda olmadı! Ne siyasi parti temsilcilerinin, ne sivil toplum kuruluşlarının, ne de doğru yanlış her konuda eleştirmeyi görev edinmiş olanların ağzından, bir tek kelime çıkmadı.

Nasreddin Hoca şehrimizin olduğu kadar ülkemizin de manevi değerlerinden olup, mümtaz bir şahsiyettir. Hiç bir programda, Hocamıza olur olmaz kıyafetler giydirilerek komik duruma düşürülmesine fırsat verilmemelidir!

Her aklı evvel, Nasreddin Hocamızı dilediği gibi giydirir, dilediğini söyletirse, Hoca’nın ne ağırlığı kalır, ne de uluslararası değeri.

Siz hiç, Mevlana’nın palyaço kıyafetiyle çarşı pazar dolaştırıldığına şahit oldunuz mu? Veya müsaade edileceğini düşünür müsünüz?

Dolayısıyla; Nasreddin Hoca bu kılıkta, meddah gibi sokaklarda dolaştırılacak, üzerinden maddi veya siyasi rant devşirilecek karakterlerden değildir. Haliyle, buna kimsenin göz yumma hakkı da yoktur, olamaz da!

Hoca, yaşadığı dönemde akil düşüncenin temsilcilerinden olup, sosyal alanda gözlemlediği hataları, insanları kırmadan gücendirmeden, nükteli ya da ima yoluyla ifade eden, alim ve filozof bir kişiliktir.

Bu yanlışa engel olmayan partinin ağabeyleri, mademki Hocayı siyasete alet edecektiniz!

Yaşantı ve davranışlarıyla toplumun beğenisini kazanmış, ağzı laf yapan birisine, alıştığımız tarzda cübbe ve kavuk giydirerek, farz olan Cuma namazını eda ettikten sonra, yerel ve ekonomik sorunlarımızı kameralar karşısında, Sayın Babacan’a aktararak, ulusal basında Akşehir’in yer almasını sağlayabilirdiniz!

Deva Partisi ilçe başkanı, bilerek ya da bilmeyerek yaptıkları bu hatadan dolayı, kasıtlarının olmadığını ifade ederek, Akşehir halkından özür dilemelidir.