Mayıs ayı gündemini oluşturan maddelerden; Meydan Mahallesi’nde bulunan Nasreddin Hoca Çarşısı’nın yer aldığı taşınmaza ilişkin teklifin görüşülmesi sırasında, Kooperatif Yönetimi ve üyelerini temsilen 3 üye toplantıya katılım sağladı. İYİ Parti grubundan Barış Tören’in, üyeler için mağduriyet yaratmayacak bir çözüm bulunması yönünde görüş bildirmesinin ardından söz alan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, süreci Meclis üyelerine şu ifadelerle aktardı:

“Çok uzun bir süreçte gündemde kalan, kanayan bir yara. 2012 yılında buraya tapu verilememiş, iskan ruhsatı olmayınca mülkiyete geçememiş ve kayıtlarda hala arsa olarak görünüyor. İnşaat ruhsatı alınmış ama diğer prosedürler tamamlanmamış. Ferdi mülkiyete geçmek ve tapularını almak için Belediyemize müracaatlar yapılınca, ortada bir yapı bulunması nedeniyle, ruhsat verilebilmesi için dayanıklılık testi yapılması gereği ortaya çıkmış. Lisanslı bir firma tarafından yapılan test sonucunda yapının çürük olduğu belirlenince de yıkım kararı verilmiş.

Biz göreve başladığımızda böyle bir raporla karşılaştık. Talepler gelince, mahrumiyeti giderelim istedik ama yıkım kararı olduğu için biz de bir adım atamadık. Güçlendirme projesi yapılması konusunda 2015 yılında Belediye olarak 54 bin Lira ödeme yaptık.  Bugünkü şartlarda yaklaşık 2 milyon 500 bin Lira civarında güçlendirme bedeli çıktı. Hisse başı 25 bin Lira demektir. Ancak mülk sahipleri, Kooperatif olarak toplanıp parayı temin edemediler.

Yönetim tarafından kamulaştırıp almamız istendi. Bizim değer biçme komisyonumuzun belirlediği rakam ile arada fark oluştu ve tabi biz de alamadık. Büyükşehir Belediyesi ile kamulaştırma konusunda bir görüşme yaptık. 1-2 yıl öncesinin rakamlarıyla, Belediyenin hissesi hariç 8 milyon Lira değer biçildi. Arkadaşlarımızın birçoğu dar gelirli, zorlanarak bir tasarruf edinmişler. Miktarı yetersiz buldular. Biz de karara rağmen paldır küldür yıkmadık, yıkamadık.

Öte yandan, deprem hiç beklemiyor. Örnek olarak; Taner Apartmanı için Çevre Bakanlığı’ndan uzmanları davet ettik. O günlerde Tuzlukçu’da 3,9 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. O deprem Akşehir merkezde olsaydı Taner Apartmanı yıkılırdı şeklinde rapor verdiler.

Büyükşehir Belediyemizin kamulaştırma konusuna dönersek; 1-2 yıl öncesinde Kooperatif hissesinin alınması yönünde mutabakat sağlandı, tam işlemler başlarken bazı hissedarların farklı görüşleri neticesinde bu işlem gündemden düştü. Satmayalım, kendimiz müteahhitle anlaşalım denildi. Belediye olarak; satış derseniz satış, kat karşılığı verilecekse kat karşılığı verelim dedik. Müteahhitle anlaştılar, Belediyenin hissesini almak istediler. Biz de konuyu Meclise getirdik. 1-2 yıl öncesinde Belediye’nin hisse değeri olarak tespit edilen 1 milyon 800 bin Lira bedel üzerinden verelim veya kat karşılığı ve takas olacak şekilde çözüm bulalım şeklinde gündeme aldık. Bugünkü değer üzerinden olsa bu rakamlar daha yüksek olacak.”

Yıkım kararı bulunan binada, olası bir depremde can kaybı yaşanması durumunda yaşanabilecek mağduriyet ve sıkıntılara da değinen Başkan Akkaya; “2012 yılında Çakıllar Mahallesi’nde bir iş kazasında hayatını kaybeden işçi için Akşehir Belediyesi olarak 1 milyon 500 bin Lira tazminat ödedik ve o dönemin ilgili başkan ve ilgili müdürü de 100-200 bin Lira civarında ayrıca ödeme yaptılar” şeklinde bir örneği de üyelerle paylaştı.

Akkaya, süreci aktardığı konuşmasını; Mayıs ayı sonuna kadar süre verilen yıkım konusunda bir çözüm bulunamaması durumunda, Nasreddin Hoca Çarşısı’nın Konya Büyükşehir Belediyesi veya Akşehir Belediyesi tarafından yıkılması zorunluluğu bulunduğunu hatırlatarak tamamladı.