Milliyetçi Hareket Partisi Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Akşehir Gölü hakkında cevaplanması için Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu’na soru sordu.


Kalaycı tarafından verilen ve cevaplanması istenen soru şöyle:


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA           


Aşağıdaki sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğini saygıyla arz ederim.


Mustafa KALAYCI


       Konya Milletvekili


 


 Akşehir Gölü etrafında tarlaları bulunan vatandaşlarımız tapulu arazilerine ecrimisil istenmesine tepki göstermektedir. Yıllardır tapulu topraklarının vergisini ödeyen, ayrıca mazot desteği, gübre desteği gibi tarımsal desteklerden yararlanamayan bu vatandaşlarımız ciddi mağduriyet yaşamaktadır.


 


Akşehir ve Tuzlukçu ilçelerimize bağlı köylerde geçimlerini çiftçilikle sağlamaya çalışan vatandaşlarımız, kendilerinden haksız bir şekilde istenen bu tazminatın kaldırılmasını ve tarımsal desteklerden yararlanmak istemekte,  bu soruna acil çözüm beklemektedir.


 


Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle kuruyan Akşehir Gölünün, göle su sağlayan dereler ve akarsular önüne yapılan göletler de dikkate alınarak,kıyı kenar çizgisi yeniden belirlenmelidir. Gölün kıyı kenar çizgisinin 80 cm düşürülmesi bile göl kenarında tarlası olan pek çok vatandaşımızın mağduriyetini giderecektir.


 


Ayrıca, bölgede çiftçilik yapan vatandaşlarımız tarımsal sulamada kullanmak üzere kuyu açılmasına izin verilmesini beklemektedir.


 


Bu itibarla;


 


1)      Mevcut haliyle vatandaşımızı cezalandırmaktan başka bir anlam ifade etmeyen Akşehir Gölü kıyı kenar çizgisinin yeniden belirlenmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır? Varsa hangi çalışmalar yapılmıştır, hala neyi beklemektedir?


 


2)      Akşehir Gölü etrafında arazileri bulunan Akşehir’li veTuzlukçu’lu çiftçilerimize ceza vermekten ne zaman vazgeçeceksiniz?


 


3)      Bölgede tarımsal sulamada kullanılmak üzere kuyu açılmasına tekrar izin verilecek midir? Çiftçilerimizin bu talebi yakın zamanda dikkate alınacak mıdır?