Milliyetçi Hareket Partisi Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yazılı cevaplamasını istediği soru önergesi verdi


Konya’nın turizmden yeteri kadar pay alamamasını eleştiren Kalaycı, Konya’daki hiçbir yerin koruma ve gelişim bölgesinde bulunmamasının nedeni sordu.


İşte MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın TBMM Başkanlığına verdiği ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yazılı cevaplamasını istediği sorular:


 


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


 


Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 14/7/2014


 


Mustafa KALAYCI


            Konya Milletvekili       


Konya turizmden payını alamamaktadır. Bu sorunun çözümü için turizm altyapısının geliştirilmesi ve gelen turistin Konya’da konaklamasının yollarının bulunması gerekmektedir.


Tarihî ve kültürel değerlerin yoğun olarak yer aldığı ve/veya turizm potansiyelinin yüksek olduğu yerler geçmişte Bakanlar Kurulu kararlarıyla “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edilmiştir. Ülkemizde 20 ilde, toplam 28 Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi belirlenmiştir. Ne yazık ki, bu iller arasında Konya yoktur. Konya'da kültür ve turizm yönünden önem taşıyan hiçbir yer bulamamak Konya'ya büyük haksızlıktır.


Konya kent merkezi tarihî ve kültürel varlıkları ile açık hava müzesi görünümünde bir şehir olup, Mevlana Müzesi, İnce Minare, Karatay Medresesi, Selçuklu Köşkü, Selçuklu ve Osmanlı Camileri, Ak Manastır, Sille, Aya-Elena Kilisesi, Kilistra, Çatalhüyük, Ilgın ve Köşk kaplıcaları, Beyşehir Gölü, Kubad-Abad Sarayı, Eflatun Pınarı, Fasıllar Anıtı, İvriz Kaya Anıtı, Isaura kalıntıları, Mavi Kanyon, obruklar ve Meke Gölü, Yer Köprü Şelalesi, Tınaz Tepe Mağarası gibi yerler turizm hareketleri ve faaliyetleri yönünden önem taşıyan yerlerdir.


Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası Listesine kayıtlı 13 yerden biri Çumra’daki Çatalhöyük Neolitik Kentidir. Yine Türkiye’nin, Dünya Geçici Miras Listesine kayıtlı 52 kültürel ve doğal varlığının 4’ü Konya’da olup, bunlar Konya Selçuklu Başkenti, Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Eflatunpınar Hitit Su Anıtı ve Anadolu Selçuklu Medreseleridir.


Hükümetin uyguladığı yeni teşvik sisteminde, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinde yapılan turizm yatırımları 5. bölge desteklerinden yararlanmaktadır. 5 milyon liralık yatırım için destek oranı Konya’nın yer aldığı 2. bölgede %34 iken; 5. bölgede %75 ’tir. Dolayısıyla Konya’daki turizm yatırımları 5. bölge desteklerinden mahrum kalmaktadır.


Bu itibarla;


1)      Tarihî ve kültürel değerlerin yoğun olarak yer aldığı ve turizm potansiyelinin yüksek olduğu birçok yere sahip olan Konya’da, hiçbir yerin “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edilmemesinin sebebi nedir?


2)      Otellerdeki yatak sayısı sadece 6 bin civarında olan Konya’nın turizm alt yapısının geliştirilmesi ve turizm yatırımlarının 5. bölge desteklerinden yararlanabilmesi için Konya’da Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ilan edilmesi konusunda çalışmanız var mıdır? Bu konuda Konya’ya yapılan haksızlık giderilecek midir?


3)      Konya’nın doğal, tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımı için Bakanlığınızca hangi faaliyetler yürütülmektedir? Bu varlıklar hakkında turizm çevrelerine ve tur operatörlerine yönelik bir bilgilendirme çalışmanız var mıdır?