Amerikan Doları, yalnızca bizim paramıza karşı değil; döviz sayılan başka paralara karşı da dünya çapındaki üstünlüğünü ve güvenilirliğini sürdürüyor. Keşke Türk Liramız, döviz sayılıp dünyada aranılır ve biriktirilir olsaydı! Altın para döneminde  durum öyleydi. Ne yazık ki fiili durum şimdi tam tersine! Hiçbir yabancı ülkeye kendi liralarımızla gidip; bir gün bile geçirebilmek mümkün değil! Dünya çapındaki iktisadi konumumuzu;

1-öncelikli olarak üretim ve ihracat kapasitemiz belirliyor.

2-Mali durumumuzu tayin eden diğer bir unsur ise; Merkez Bankamızın sağlamlığı ve özellikle kasalarında bulunan  döviz ve özellikle Amerikan doları miktarıdır.

3-iç barışımız, savunma kapasitemiz ve iç-dış huzurumuz da, dünya çapındaki güvenilirlik ve saygınlığımıza önemli ve olumlu katkılar sağlıyor.

Hassas durumlarda ve zamanlarda, Merkez Bankamızın saygınlığımıza ve mali güvenilirliğimize yaptığı katkılar büyük oldu. Tecrübeli başkanın takdir edilmeyi ve teşekkürü hak ettiği kanısındayım. Elbette kasalarında ve hesaplarında bulundurduğu dolar ve diğer dövizlerin miktarı da, o güvenilirliğe katkı sağlıyor.

Merkez Bankası Başkanına yapılan, "faizi düşür!" baskısı; önemli bir maliye bilgisine ve para politikalarındaki ustalığa dayanmıyordu.

*Faiz, kağıt paraların değersizleşmesi karşısında; o paraların geçerliliğini koruyabilmek için icat edilmiş bir ucuz yemdir.

*Yüksek enflasyonda halkın TL'ye yönelebilmesi  için, bankalar faiz silahını kullanmak zorunda kalıyorlar.

*Eski dönemlerde, paralar altın metalinden dökülüyordu. "Sarı lira" "Beşi bir yerde" "çeyrek altın" gibi para adları; tedavüldeki paraların altın madeninden döküldüğü dönemlerden kalmadır.

*Altın paralar hiç değer kaybetmediği için, onları ödünç alıp verirken veya başka işlemlerde kullanılırken faiz alınmaması; haklıydı ve doğaldı.

*Kağıt paralar, büyük matbaalarda durmaksızın basıldıkça; piyasadaki para miktarı olağanüstü çoğalır. Kağıdı kadar  bile değeri olmayan para, basılarak çoğaltıldıkça değerini onlarca kat ve yüzlerce kat yitirdiği için; hiç kimse kağıt paraları alıp karşılığında mal vermeyi kabul etmez.

Kağıt paralara verilen faiz; onların değer yitirmesinden dolayı kaybolan itibarını bir nebze ayakta tutabilmek için verilen destektir. O destek de olmazsa, o parayı basan devlete ve onun görevli kurumuna olan güven varsa bile, ancak bir nebze etkili olabilir.

Amerika Birleşik devletlerinin dünya üzerindeki  etkisinin fazlalığı; Mali durumunun gücü; ihracat kapasitesi ve hiç borçlu olmaması gibi etkenler; Amerikan dolarına olan güveni ve talebi artırıyor. Amerikan dolarının değer yitirmeyeceğine olan inanç da o paraya olan talebi çoğaltıyor. Keşke bizim paramız da döviz sayılabilse!

Merkez Bankası başkanının tecrübeli bilgeliği ve haksız baskılara boyun eğmemesi; paramıza olan güveni korumakta epeyce etkili oldu.