11 Haziran 1868 tarihinde bir grup idealist doktor tarafından kurulan ve 1877 yılından sonra Hilali Ahmer Cemiyeti olarak faaliyetini sürdüren 152 Yıllık Merhamet Çınarı’na 1935 yılında Kızılay adını veren büyük önder Atatürk’ün Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan anıtına, Türk Kızılay Akşehir Şubesi tarafından çelenk sunularak saygı duruşunda bulunuldu.





Kuruluş yıldönümü vesilesiyle Türk Kızılay tarafından yayımlanan basın bülteninde özetle şu ifadelere yer verildi:





“Dünyanın sayılı, bölgesinin ise en güçlü insani yardım kuruluşu olan ve 152 yılı geride bırakan Türk Kızılay, yardımseverlerin her geçen gün artan desteği ile ihtiyaç sahiplerinin umutlarını yeşertmeye devam ediyor.





11 Haziran 1868’de bir grup idealist doktor Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti’ni kurdu. 1877 yılında Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti, 1923 yılında Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti ve 1935 yılında ise Türkiye Kızılay Cemiyeti adını alan kuruluşa “Kızılay” adını büyük önder Atatürk verdi. Kızılay, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı’dan miras olarak aldığı pek az kurumdan biriydi.





Kızılay, Osmanlı-Rus Savaşı’ndan Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar geçen sürede, Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda cephe gerisinde kurduğu hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ve hastalanan yüz binlerce askerin yardımına koştu. I.Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul’da görülen büyük kolera salgınından bu yana yurdumuzda meydana gelen doğal afetlerde ihtiyaç sahiplerinin bakımını, yerleşim ve beslenmelerini sağlayan Kızılay, koronavirüs salgınından etkilenenlere de yardımlarıyla destek oldu.





1957 yılında kan merkezlerini kurmaya başlayan Kızılay, ülke geneline yayılmış hizmet birimlerinde görevli yaklaşık 3 bin 500 personel ile 300 noktada kan bağışı alıyor. Kızılay, koronavirüs salgını döneminde binlerce hastanın bağışlanan immün plazmalarla iyileşmesine katkı sağlarken yaşanabilecek yeni salgın dalgalarına yönelik olarak da biobankalar oluşturdu.





Türk Kızılay’ın bugün; 9 Bölge Afet Yönetim Merkezi, 19 Yerel Afet Yönetim Merkezi, Acil Haberleşme Sistemleri, tam donanımlı haberleşme araçları ile olası bir afete en geç 2 saat içinde ulaşma kabiliyeti, yüzbinlere acil barınma ve beslenme imkanı verebilecek kapasitesi bulunuyor.





Toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak gibi önemli görevler üstlenen ve birçok konuda da öncü olan Türk Kızılay; sağlık, sosyal yardım, gençlik ve eğitim alanlarında da hizmetler sunuyor. Yardım elini ülke sınırlarının dışına da uzatan Türk Kızılay; Suriye’de, Irak’ta, Somali’de, Endonezya’da, Yemen’de, Gazze’de ve daha birçok ülkede başarılı insani yardım operasyonu yürütüyor.





Ülke genelindeki şubeleri, temsilcilikleri, yüz binlerce üyesi ve gönüllüsü ile Türk Kızılay, tüm bu çalışmaları yardımsever halkımızdan aldığı güç ile gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor.”