İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, uyuşturucuyla mücadeleyi Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıyarak; uyuşturucuyla mücadelenin sürdürülebilmesi adına bir başkanlık kurulması gerektiğini söyledi.





Fahrettin Yokuş Meclis konuşmasında şu ifadelere yer verdi:





“Ülkemizdeki madde bağımlılarının bilinen sayısı 2 milyon 850 bine ulaşmıştır. Uyuşturucudan dolayı cezaevinde olan tutuklu ve hükümlü sayısı 75 bindir. Uyuşturucu kullanımının yaş aralığı ise 11 ila 35 arasıdır. Uyuşturucu maddeler, her köşe başında satılır hale geldi. Aileler endişeli ve evlatlarını bu çevreden uzak tutamıyorlar. Madde kullananlar; hırsızlık, gasp, cinayet, şiddet ve fuhuş gibi suçları rahatlıkla yapma kapasitesine sahip olabiliyorlar. Bununla birlikte, madde kullanan kişilerin aile fertleri de maddi ve manevi sorunlarla bu batağa saplanıyor.





Yasalarımızdaki yaptırım ve cezaların yetersiz, bu işin ticaretini yapanlara caydırıcı cezalar verilemiyor. Ülkemizde “torbacı” adı altında on binlerce satıcı bulunuyor ve uyuşturucu baronları ile PKK terör örgütünün birlikte hareket ettiği biliniyor. Hatta bu örgütler, ülkemiz üzerinden Avrupa’ya çok yoğun bir uyuşturucu trafiği oluşturuyorlar.





Türkiye’de bir yıl içerisinde ele geçirilen eroin miktarı, tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ele geçirilen miktarın çok üzerinde bulunuyor. Raporlara göre; uyuşturucu kaçakçıları için önemli bir transit ülke olan Türkiye’de, “doz aşımı” kaynaklı ölümler son on yılda ciddi oranda artmış bulunuyor.”





Uyuşturucuyla mücadelede öncelikle ailelerin bilinçlendirilmesi ve okul çağında çocuğu olan ailelere seminerler verilmesi gerektiğini söyleyen ve mücadele konusunda kamu kurumlarının rasyonel bir çalışma yürütemediklerini iddia eden Yokuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:





“Bu hususta Uyuşturucu İle Mücadele Başkanlığı kurulmalı ve mücadele bu başkanlığın sorumluluğunda olmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı; İlköğretim müfredatından başlamak üzere, her yaş grubuna uygun şekilde, uyuşturucu maddelerin zararlarıyla ilgili kapsamlı çalışmalar yapmalı ve çocuklarımızın bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır. Uyuşturucu batağına düşen gençlerimizi tedaviye istekli ve cevap verebilecek konuma getirmek için uzmanlar tarafından çalışmalar yapılmalıdır. Gençlerimize örnek olacak şekilde kamu spotları hazırlanmalıdır. Özellikle daha önce uyuşturucu bağımlısı olan ve bu illetten kurtulup hayata atılan gençlerimizin başarılarından oluşan kısa film, belgesel, seminer gibi etkinlikler düzenlenmesi, bağımlı olan gençlerimize teşvik unsuru olacaktır. Gençlerimizi rehabilite edecek şekilde tedavi merkezleri oluşturulmalı, bu merkezlerin içerisinde sosyal tesisler, meslek edindirme kursları yer almalıdır. Uyuşturucu tedavisi görenler, tedavi sonrasında belli aralıklarla, psikolog veya psikiyatristlerden oluşacak uzmanların denetiminde tutulmalıdır.





Eğer cezaevlerindeki her dört mahkum ve tutukludan birisi uyuşturucu satıcılarından oluşuyorsa, yine cezaevlerindeki en büyük suçlu grubunu uyuşturucu tacirleri oluşturuyorsa, çözüm odaklı yöntemlerin bir an evvel başlatılmalıdır. Hükümetin ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sigara bağımlılığına karşı gösterdiği hassasiyet, sigaradan çok daha tehlikeli olan uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda da fazlasıyla gösterilmelidir.”