Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya; Akşehir Belediyesi’nin 2016 yılında yaptığı ve devam eden yatırımlarını yerinde göstermek ve anlatmak amaçlı olarak Belediye Meclis Üyeleri ile Basın Mensuplarına bir gezi programı düzenledi.


Geziye; Konya Büyükşehir Belediyesi ve Akşehir Belediyesi iş birliği ile yaptırılan Arasta restorasyonu alanındaki incelemelerle başlayan heyete, Başkan Akkaya tarafından bilgi verildi.


Başkan Akkaya “Akşehir Belediyemizin girişimleri ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin finansman desteği ile 257 adet taşınmaz üzerinde uygulanan dış cephe restore çalışmaları ihale bedeli 9.291.955,49 TL’ye 350 günde tamamlanması planlanmaktadır. Şuan 94 taşınmazın dış cephe restorasyonu tamamlanmış olup %38 oranında çalışmalar tamamlanmıştır” dedi.


 


Heyet; Arasta incelemesinin ardından Değirmen Sokak’ta Akşehir Belediyesi tarafından yaptırılan sokak sağlıklaştırma alanına geçti.  Başkan Akkaya; Akşehir Kentsel sit alanı içerisinde bulanan Değirmen Sokak’ta Akşehir’in nadide mimari özelliklerini ifade eden 65 adet taşınmazın dış cephe sağlıklaştırmasının 400 günde 1.468.000,00 TL İhale bedeli ile tamamlandığını belirtirken, yine kentsel sit alanı içerisinde bulunan Seyyid Mahmut Hayranî Sokak, Türbe Sokak Ve Ulu Camii Caddesinde 50 adet taşınmazın dış cephe sağlıklaştırmasının da 360 günde 1.343.074,00 Tl ihale bedeli ile tamamlanmasının planlanmakta olduğunu söyleyerek şu an çalışmaların %95 oranında tamamlandığını ifade etti.


 


Ayrıca Hacı Hamza Sokak’taki 59 adet taşınmazın dış cephe sağlıklaştırmasının da 365 günde, 2,505,000.00 TL ihale bedeli ile tamamlanmasının planlandığını söyleyen Başkan Akkaya, bu sokaktaki çalışmaların da  %10 oranında tamamlandığını söyledi.


 


Akşehir Kent Ormanı Dere Islah alanına geçen heyet burada da incelemelerde bulundu. Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya “Belediyemizce turizm vadisi olarak bilinen mevkii içerisinde kalan kent ormanına çevre düzenlemesi kapsamında 10.000 m² piknik alanına 125.000,00 TL maliyet ile taş döşeme işi yapılmıştır Ayrıca güzergâh üzerinde çimlendirme, ağaçlandırma çalışması yapılmıştır. Nasreddin Hoca fıkralarının canlandıran banklar 35.400,00 TL maliyet ile alınıp yerleştirilmiştir. Şu an dere ıslah çalışmaları devam etmektedir” dedi.


 


Arsası Akşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen Fidanlık alanına yapılan yeni kültür merkezine geçen heyet bu binayı gezdi. Başkan Akkaya “Yeni kültür merkezinin; arsası belediyemiz tarafından tahsis edildi. 1432m2 alanda Bodrum + Zemin + 2 Kat olarak; Kültür Bakanlığı tarafından 6 Milyon 232 Bin TL bedelle yapımı tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı işletim hakkını Belediyemize devretti. Önümüzdeki aylarda üst katına Halk Kütüphanesi taşınacak. Ocak ayında da KOMEK taşınacak” dedi.


 


Yeni kültür merkezinin ardından heyet, Akşehir Belediyesi’nce yeni yaptırılan mezarlığa geçti. Başkan Akkaya “Belediyemizce Kuruçay Mevkisinde yapılan Seyyid Mahmud Hayrani mezarlığının ağaçlandırma, çevre düzenlemesi ve yürüyüş yolu kilitli taş çalışmaları daha önce tamamlanmıştır. Akşehir Belediyesi olarak 800 m uzunluğunda 11.000m2 sathi kaplama çalışmalarımızı da tamamlamış durumdayız” dedi.


 


Mahalle Parkları Projesi kapsamında Doğrugöz Mahallesi’ne yaptırılan Doğrugöz Mesire ve Piknik Alanına geçen heyet alanda incelemelerde bulundu. Başkan Akkaya “Mahalle Parkları Projesi kapsamında, Belediyemizin 30 Bin m2 arsa tahsis ettiği ve projesi belediyemiz teknik elemanlarınca hazırlanan Doğrugöz Mesire Alanı ve Parkı’nın inşaatı Büyükşehir Belediyemiz kaynaklarıyla devam ediyor. Şu an % 90 oranında çalışmalar devam ediyor. 2016 yılsonu itibari ile tamamlanması planlanmakta” dedi.


 


Başkan Akkaya yine Doğrugöz Mahallesi’nde kullanılmayan hizmet binasının Akşehir Belediyesi’nce 10.000,00 TL tadilat masrafı ile kütüphaneye uygun hale getirildiğini ve Akşehir Belediyesi’nce bir memur görevlendirilerek hizmete açıldığını söyledi.


 


Geziye Kozağaç Mahallesi’nde yeni yapılarak hizmete giren KYK Kız Yurdu ile devam eden heyet, buradaki odaları inceledi. Başkan Akkaya “Kozağaç Mahallemizde Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yaptırılan Kız Öğrenci Yurdu tamamlanmış ve halen 528 kız öğrencimiz barınmaktadır. Peyzaj çalışmaları da Belediyemizce yapılmıştır” dedi.


 


Akşehir Atıksu Arıtma Tesisi ve Kollektör hatları alanında incelemelerde bulunan heyete burada inşaat firması yetkilileri tarafından bilgilendirme yapıldı. Başkan Akkaya “Belediyemizin girişimleri ile Akşehir Atık Su Arıtma Tesisi ve Kanalizasyon kolektör hatları yapım işi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 10 Milyon 750 Bin Avro bedelle ihale edilmiştir. Proje ile ilgili çalışmalara 2016 yılı Şubat ayı içerisinde başlandı. Atık su arıtma tesisi 15 bin m2 kapasitede olup, 36 kilometrelik kolektör hatlarıyla beraber komplike bir projedir. Şu an atık su arıtma inşaat süreci %50 ve kanalizasyon hattı ise %20 aşamasında olup 2017 yılı Aralık ayı itibari ile tamamlanması planlanmaktadır. Ayrıca kanalizasyon çalışmaları kapsamında KOSKİ ve Akşehir Belediyesi işbirliği ile Karabulut Mahallemize 18.000m hat, 4 Milyon TL bedelle, Ortaköy Mahallemize 9.800m hat, 2 Milyon TL bedelle ve Hastane mevkiine 1.035m hat, 180 Bin TL bedelle yapılmıştır” dedi.


 


Akşehir Hacı Sıddıka Baysal Fen Lisesi’ne geçen heyet buradaki yurtta ve çevresinde inceleme yaptı. Başkan Akkaya “Temmuz 2016 itibariyle hizmete açılan 196 öğrenci kapasiteli yurt, 2 Milyon 200 Bin TL ihale bedeli ile tamamlanmıştır. Şu an 61 öğrencinin yurt ihtiyacını karşılamaktadır. Basketbol sahası ve çevre düzenlemesi belediyemizce yapılmıştır. Yine yapımı devam eden İmam Hatip Lisesi Erkek Pansiyonu 196 öğrenci kapasiteli olup %95’i tamamlanmış durumdadır ve Ocak ayı itibariyle hizmete girecektir” dedi.


 


Zekai Baloğlu Kapalı Spor Salonu bahçesine Akşehir Belediyesi’nce yapılan açık hava kütüphanesi alanına geçen heyete Başkan Akkaya tarafından proje hakkında bilgi verildi. Başkan Akkaya “Şehrimiz Zekai Baloğlu Kapalı Spor Salonu bahçesinde vatandaşlarımızın faydalanabileceği açık hava kütüphanesi ve park yapım işi 50.000,00TL maliyet ile çalışmalarımız devam etmektedir. Şu an yapımı %60 aşamasında olup Kasım ayı sonuna doğru tamamlanması ve hizmete girmesi planlanmaktadır” dedi.


 


Yatırımları gezen heyet Akşehir Belediyesi’nce stadyum karşısına yaptırılan park alanında incelemelerde bulundu. Başkan Akkaya “620 m2 toplam alan içerisinde 270 m2 yeşil alan, 13 adet oturma bankı, 3 adet pergole ve 1 adet oyun gurubu bulunan parkın sert zemin uygulaması tamamlanmış olup toprak serimi hazırlanmıştır. Bitkilerin dikimi çim ekimi ve sulama sistemi döşemesi en kısa zamanda tamamlanıp halkımızın hizmetine sunulacaktır” dedi.


 


Heyet gezide son olarak Konya Büyükşehir Belediyesi’nce yaptırılan Şehir Konağı’nda (ASEM) incelemelerde bulundu. Başkan Akkaya “Belediyemizce Seyran Mahallemizde tahsis edilen arsaya, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kadınlarımızın boş vakitlerini nezih ortamlarda değerlendirebilmeleri için Şehir Konağı yapılmıştır. Toplam 3286 m² bina inşaat alanına sahiptir 2.582.000,00 TL İhale bedeli İle 210 günde yapımı tamamlanmış olup, halkımızın hizmetine sunulmuştur” dedi.


 


Yapılan gezi sonrası bir değerlendirme yapan Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, zaman darlığı nedeniyle pek çok yatırım ve hizmeti yerinde inceleme yaptıramadıklarını değinerek 2016 yılı içerisinde Akşehir Belediyesi’nin 37 Milyon TL, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 35 Milyon TL ve Bakanlıkların 150 Milyon TL Akşehir’e yatırım yaptığını söyleyerek bu yatırımların toplamının 222 Milyon TL olduğunu söyledi.


 


Başkan Akkaya “Akşehir Belediyesi Meclis Üyelerimiz ve Akşehir’den Basın Mensubu arkadaşlarımızla beraber 2016 yılında Akşehir Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi olarak merkezi bütçeden bakanlık yatırımlarından bazılarını yerinde görmek amaçlı bir gezi programı düzenledik. Zaman zaman bu gezi turlarımızı Meclis Üyelerimize, emeklilerimize, siyasi parti teşkilatlarımıza yapmak üzere halkımızı bilgilendirmeyi düşünüyoruz. Yaptığımız mahalle toplantılarına ilave olarak bundan sonra yapılan çalışmaları halkımız görsün, tenkitleri yapıcı eleştirileri varsa daha güzel vermemiz adına bizleri yönlendirsin diye düşünüyoruz ya da takdirleri varsa da, bize takdirlerini sunarak şevkimizi daha da artırmalarını bekliyoruz. Esas olan daha güzel hizmet verme noktasında hemşerilerimizin yapıcı eleştirilerini bekliyoruz. İnşallah bu hizmetlerimizin, bu projelerimizin Akşehir halkımıza, Nasreddin Hoca’mızın torunlarına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu hizmetleri sunmak için bizlere yardımcı olan büyüklerimize, özellikle Bakanlık yetkililerimize, Başbakanımıza, yine ödenek konusunda desteğini esirgemeyen özellikle memleketimizin çocuğu Akşehirli Milletvekilimiz Dr. Mustafa Baloğlu’na, yine yöremiz insanı hemşerimiz Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Orhan Erdem Beye ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek Beye teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Akşehir Belediyesi Meclisi Grup Başkan Vekili Ali Gürdal’da yaptığı konuşmada ”Belediyemizce organize edilen ve yatırımları yerinde görmek üzere tertip edilen bu gezide, Belediye Meclis Üyelerimiz ve Basın Mensubu arkadaşlarımızla yerinde görüp incelemelerde bulunduk. Bizde yapılan çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Bu yapılan yatırımların halka görüldüğü şekilde anlatılması ve izah edilmesi hedefli olan bu geziye katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.