İçişleri Bakanlığı’nın Nikah Merasimleri konulu genelgesinde yer alan tedbirlerin, kalabalıkların bir araya geleceği etkinliklerdeki hassasiyeti bir kez daha ortaya koyduğu görüldü. Genelgeye göre; gelin, damat, nikah memuru ve şahitler, nikah merasimi süresince de maske takacak. Dans/oyun vb. amaçlı müzik yayını yapılamayacak. Nikah töreninin yapıldığı mekanda araç park hizmeti verilmesi halinde, araç; kapı kolu, direksiyon, vites vb. temizlendikten sonra araç sahibine teslim edilecek.





Nikah merasiminin yapılacağı mekan ve mekanda çalışan personelden nikah töreni ve takı merasimine kadar tüm adımlarda alınması gereken tedbirler ve uyulması gereken kuralların sıralandığı genelgede ayrıca; Valilik ve Kaymakamlıkların, söz konusu mekanların faaliyetleri konusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca gerekli kararları alacakları belirtildi. Genelgeye göre; tedbirlere uymayanlara idari para cezası verilecek, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin olarak da Türk Ceza Kanunu’nun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılacak.





Mümkünse açık havada





Nikahlar, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün olduğunca açık havada yapılacak ve süre mümkün olduğu kadar kısa tutulacak. Nikah yapılacak mekanlara maske takılarak girilecek, bunun için işletme sahiplerince yeterli miktarda maske temin edilecek. Nikah merasimi süresince de gelin, damat, nikah memuru ve şahitler maske takacak. Misafirlerin, mekan girişlerindeki dezenfektan/el antiseptiği ile ellerini temizledikten sonra içeri girişleri sağlanacak. Girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak, ateşi 38 dereceden yüksek olanlar en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilecek.





Nikah merasimi yapılacak mekanlar





Mekanların işletmecileri tarafından, genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin mesafe planı hazırlanacak. Tesisin misafir kapasitesi mesafe planına göre belirlenecek ve kapasite bilgisi tesisin girişinde görülebilir bir yere asılacak. Hazırlanan plan çerçevesinde mekanın girişlerinde ve sıra oluşabilecek her noktada mesafeyi sağlamaya yardımcı yer işaretlemeleri yapılacak. Kurallar, mesafe, maske kullanımı ve temizlik uygulamalarına ilişkin bilgilendirme afişleri nikah yapılacak mekanların girişlerine ve içerisinde uygun yerlere asılacak.





Gelin ve damadın bekleme odaları gibi alanlar için mümkünse doğal havalandırması olan (pencereli) odalar tercih edilecek. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan alanların havalandırması doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenecek, iki nikah merasimi arasında en az 15 dakikalık zaman bırakılacak.





Dans/oyun amaçlı müzik olmayacak





Yemek, kokteyl vb. ikram yapılarak nikah merasimi düzenlenen mekanlarda; masalar arası mesafe en az 1,5 metre, sandalyeler arası ise 60 cm olacak. Mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı evde oturan çekirdek aileden olan misafir grubu için uygulanmayacak. Her masada yeterli sayıda ve en az yüzde 70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulacak.





Nikah esnasında veya akabinde yemek, ikram, kokteyl vb. olması durumunda, 30 Mayıs tarihli genelge hükümlerine uyulacak. Bu genelge kapsamında; temasa neden olabilecek dans/oyun vb. amaçlı müzik yayını (canlı müzik dahil) yapılmayacak. Ancak sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını (canlı müzik dahil) yapılabilecek.





Nikah salonu olarak kullanılan ve sabit sandalye/koltuk düzeni olan masasız mekanlarda oturma düzeni bir sandalye/koltuk boş olacak şekilde, sabit sandalye/koltuk düzeni olmayanlarda ise sandalye/koltuklar arası 1 metre mesafe olacak şekilde yapılacak.





Takı merasimi





Nikah merasiminde karşılama, uğurlama ve takı töreninde tokalaşma ya da temasa neden olan davranışlardan uzak durulacak ve mesafe korunacak. Takı merasimi; hediyelerin, salonun uygun bir yerine konulacak sandık vb. bir toplama kutusuna konulması şeklinde yapılacak. Toplu fotoğraf çekimleri yapılmayacak, fotoğraf çekimi ve pasta kesimi esnasında gelin ve damat hariç mesafe kuralına riayet edilecek.





Ortak kullanım alanları





Ortak kullanım alanlarında (ana salon, bina girişi, kantin/kafeterya, lavabolar vb.) el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulacak, bunların mümkünse fotoselli olmaları sağlanacak. Genel tuvaletlerin giriş kapısı mümkünse otomatik kapı sistemi olarak düzenlenecek, aksi halde uygun şekilde paravan konularak giriş kapıları açık tutulacak. Muslukların ve sıvı sabun ünitelerinin mümkünse fotoselli olmaları sağlanacak, el kurutma cihazlarının kullanımına izin verilmeyecek.





Kapalı mekanlarda bulunan çocuk oyun alanları kapalı olacak, açık mekanlarda ise sık dokunulan yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanacak. Asansörlere kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binmesine izin verilecek ve bu sayı asansör girişinde belirtilecek. Asansör içerisinde mesafeyi korumak amacıyla kişilerin durması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenecek.





Araç park hizmeti





Park hizmetinin verilmesi halinde araçta temas edilen her nokta (kapı kolu, direksiyon, vites vb.) temizlendikten sonra araç misafire teslim edilecek. Mekanlarda bulunan Mescitler Mayıs ayında valiliklere gönderilen genelge hükümlerine uygun olarak kullanıma açılabilecek. Genel kullanım alanlarına atık kutuları konulacak, bu kutuların sadece maske, eldiven gibi temizlik malzemeleri için kullanılacağı belirtilecek. Bu atıklar imha edilirken diğer atıklarla birleştirilmeyecek. Aynı evde oturan çekirdek aileden olan misafirler için ortak kullanım alanlarında (oturma düzeni dahil) mesafe şartı aranmayacak.





Görevli personele yönelik önlemler





Personelin Covid-19'un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda bilgilenmesi sağlanacak.
Personel girişinde, el dezenfeksiyonu veya antiseptiği bulundurulacak. Personelin giriş/çıkışlarında vücut ısısı ölçümleri termal sensörlerle ya da temassız ateş ölçerlerle yapılacak ve bu veriler günlük olarak kayıt altına alınarak en az 14 gün süreyle saklanacak. Ayrıca personelin birlikte yaşadığı kişilerin de Covid-19 açısından izlenebilmesi için personelden bu kapsamda bilgi alınacak.





Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan/gelişen çalışanlar tıbbi maske takılarak Covid-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilecek. Personele belirli periyotlarla Covid-19 testi yaptırılacak.





Tüm personel, çalışma esnasında çalışma alanının gerektirdiği tıbbi/bez maske, yüz koruyucu şeffaf siperlik vb. kişisel koruyucu ekipmanı kullanacak. Personel kıyafetlerinin günlük temizliği sağlanacak.
Personel, el temizliğine dikkat edilmesi konusunda sürekli uyarılacak.





Tuvalet, dinlenme, ortak yemek ve sosyal alanları mesafe koşullarına göre düzenlenerek (bu konuda gerekirse yer işaretlemeleri, şerit, bariyer vb. düzenlemeler yapılacak) bu alanların kapasitesi belirlenecek ve personelin buna uygun olacak şekilde kullanımına müsaade edilecek.