Hükümet muhtarlara ödenen maaşlara yüzde 100 zam yapınca köy ve mahalle muhtarlıklarına taleplerin arttığı ileri sürüldü.


Hükümet muhtarlara ödediği maaşlara yüzde 100 oranında zam yaptı. Yapılan zam Ocak 2014’de geçerli olacak. 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde köy, belde, ilçe ve il merkezlerinde bulunan muhtarlıklara çok sayıda aday çıkacağı tahmin ediliyor.


 Halen muhtarlara 440 TL maaş ödeniyor ancak muhtarlar bu aldıkları ücretten Bağ-Kur primi ödedikleri için yanlarına çok fazla para kalmıyordu.


Yeni uygulamayla ödenecek olan ücret 875 liraya yükseltilirken bu ücretin 245 lirası sosyal güvenlik primine kesilirken 530 lira net olarak ellerine ödenecek.


Muhtarlar yeni uygulamadan oldukça memnunlar. Ancak maaşların artması muhtarlığa olan talebi de artırınca seçimde çok sayıda rakiple mücadele etmek zorunda kalacak olmaları biraz canlarını sıkıyor.


Bazı muhtarlarda yeni ücretin bile yapılan işle kıyaslandığı zaman çok az kaldığını belirterek şöyle


konuştular: “Muhtarlık oldukça sorumluluk isteyen bir iş. Özellikle köylerde herşey muhtardan sorulur. Köy muhtarı asayişten, çevreden, tarımdan, hayvancılıktan, eğitimden, fakir fukaranın işinden, elektrik, su işinden sorumludur. Köye gelen her devlet görevlisinin yeme-içme gereksinimlerini giderir. Bu işler için köy bütçesinden 1 lira harcasa zimmet suçlaması ile mahkemelerde hesap verir.


Her şey cebinden karşılanır. Bu yüzdendir ki verilen ücretler harcanılan parayı bile karşılamıyor. Yine de şükür diyoruz. Maaşa aldanıp muhtar olacak arkadaşların bunu bilmesi ve ona göre aday olması temennimizdir.”