KYK kredisi kullanmış ancak üniversite eğitimlerini tamamladıktan sonra henüz iş bulamadıkları halde kredi geri ödemesine başlamak durumunda olan ve yurt içi fiyat endeksi farkı uygulanması nedeniyle de artan tutarı ödemekte zorlanan öğrencilerin bu sorunu, bir süredir kamuoyunun gündeminde yer alıyordu. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; iktidara gelmeleri halinde KYK borçlarının faiz farkını sileceklerini belirtmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada bu konuya da değinerek; kredi ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın, sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdıklarını aktardı.

Kredi ödemelerinin yıllık güncellenmesinin, belirli bir faiz oranından değil, yurt içi fiyat endeksi farkına göre yapıldığını belirten Erdoğan; “Son dönemde enflasyonun arzu etmediğimiz düzeylere yükselmesi, öğrenim kredisi güncellenmelerinde beklenmedik rakamların ortaya çıkmasına yol açtı. Gençlerimizi elbette böyle bir yükün altında bırakamazdık. Bu uygulamadan, halen kredi geri ödemesi yapan tüm gençlerimiz yararlanacak. Böylece, mezun olup geri ödemesi başlayacak 1 milyon 49 bin, kredi almış ancak henüz mezun olmamış 812 bin, geri ödemesi vergi dairelerince takip edilen 1 milyon 295 bin olmak üzere toplam 3 milyon 157 bin gencimizin öğrenim kredisi sorununu kökten çözmüş oluyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren kredi ödemesi başlayacak öğrencilerimiz de sadece aldıkları kredi rakamı kadar sorumlu olacaklar.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin bir süredir istisnai dönemlerden geçtiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan; önceliği istihdama ve büyümeye verdiklerini, kurdaki dalgalanmanın ve yükselen fiyatların insanların hayatında yol açtığı refah kaybını telafi edecek tedbirler alındığını ifade ederek, yıl sonunda gelişmelere göre sabit gelirlilerin durumlarını yeniden gözden geçireceklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığı görev yapan öğretmenler ve usta öğreticiler ile Kur’an kurslarında görevlendirilen öğreticilere, her 5 ders için ilave 1 saat ek ders ödemesi yapacaklarını da paylaşan Erdoğan; devlete bağlı üniversitelerin Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinin son sınıflarında okuyan, kurum personeli gibi mesai yaparak, nöbet tutarak çalışan, bilfiil hastalarla ilgilenen İntörn hekimlere ve diş hekimliği son sınıf öğrencilerine, asgari ücret tutarı kadar ödeme yapılacağını duyurdu.