Haber/Yorum: Ümit Aykut Şener         

Kurumlar çeşitli zaman aralıklarında anketler düzenler ve halkın beklentilerini tespit ederler ki bunların en başında özellikle belediyeler gelir. Bununla birlikte bizzat halkın kendilerine hizmet edenlere ilettiği talepler, sosyal medya hesapları vb. yollarla da yapılabiliyor ve beklentilerinin tespit edilmesine vesile oluyor.  

Kendisi bir sosyal medya fenomeni olan ve görev süresinde yedi buçuk yılını tamamlayan Belediye Başkanımız, Akşehir’in yol sorununu hiç mi görmüyor ya da görmezden mi geliyor, bir türlü anlayamadık! 

Göreve başladığı ilk günden bu yana alt yapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından yolların tamamının yapılacağı sözünü veriyor vermesine ama aradan koca yedi buçuk yıl geçti. Ne alt yapı çalışması bitti ne de yollar yapıldı, bu gidişle yapılacağı da yok gibi duruyor. Eğer alt yapı çalışmaları bu kadar uzun sürecekse neden bunca yıl yol yapılmadı/yapılamadı da Akşehirliye eziyet çektirildi. Bu süre zarfında yollar yapılır ve de eskirdi bile.  

Halkın en en çok şikayet ettiği konular arasında yer alması ve bunca yıl araç sahiplerine eziyet çektirilmiş olması bir yana da; Sayın Başkanımız belediye başkanı olduğu bu şehre kendi misafirlerini nasıl davet ediyor ya da onlara nasıl bir açıklama yapıyor doğrusu insan merak etmiyor da değil. Çünkü misafirleri geldiğinde basına haber verilmiyor, sadece haber servisi yapılıyor.  

Mesela Şenlik döneminde bol bol paylaşımı yapılan, tiyatro oyuncularının bizzat kendisi tarafından tarihi mekanlarda gezdirilmesi başkan için ne kadar önemli haberse, gelin görün ki o mekanlara tangır tungur yollardan gidilmesine öncülük etmek de bu şehir için bir o kadar utanç verici bir durumdur.

Bu nasıl bir başarıdır ki, üç-dört kurum bir araya getirilip bir türlü çalışma takvimi belirlenemiyor. Belediye Başkanı olarak ağırlığınızı ortaya koyduğunuz ve başarıyla yaptığınız en iyi icraat yalnızca menkul ve gayrimekulleri satmak! Yedi buçuk yıldır bir arpa boyu bile yol alamadınız. Akşehir Belediyesi olarak, Akşehir Halkına yedi buçuk yılda yaptığınız icraatlarınızı bir açıklasanız da bilsek iyi olmaz mı?

Hadi sizi es geçtik, bölge milletvekilimiz ne iş yapar, hiç mi müdahalesi olmaz? Sağolsun kendisini törenden törene görüyoruz, varlığından haberimiz bile olmuyor. Akşehir Halkının sıkıntılarına duyarsız kalarak sanırım o da belediye başkanından umudunu kesmiş görünüyor.

Bu ülkede deprem, sel gibi felaketler yaşandıktan sonra bir yıl içerisinde yeni şehirler inşa etmeye muktedir bir devlet varken, yedi buçuk yıldır bir Akşehir’in yollarının yapımı için neden ipe un seriliyor? İlla ki Akşehir’de de olası bir felaket yaşanması mı gerekiyor! Devlet gelir, yapar nasılsa diye mi temenni ediliyor!..

DSİ yetkilileri ile hiç görüşmeleriniz oldu mu? Akşehir Çayı’nın debisi vb. teknik bilgileri doğrultusunda olası bir sel felakaeti yaşanmasına karşı acil eylem planınız var mıdır? Hatırlanacağı gibi Akşehir’de uzun yıllar önce sel felaketi yaşanmıştı. Eğer elinizde bu bilgiler varsa lütfen kamuoyu ile paylaşır mısınız?

Belediyecilik sadece bina dikmekten ve gayri menkul satmaktan mı ibaret!

Sayın Başkan, Hz. Mevlana’nın dediği gibi; İnsanlar kıyafetiyle karşılanır, ilmiyle ağırlanır, ahlakıyla uğurlanır. Bu şehrin kılığı yerinde bir kıyafeti yok ki, tarihi mekanlarını, türbelerini gezdiriyorsunuz… Bin tane de bina dikseniz, tüm tarihi eserleri de restore ettirseniz neye yarar ki, ulaşım bozuk olduktan sonra.  

Mensubu bulunduğunuz ve 20 yıldır iktidarda olan partinizin “yol medeniyettir“ şiarını hiç mi örnek almıyorsunuz?   

Akşehir Halkı, sizden sihirli bir değnek var gibi aynı anda tüm yolların yapımını filan da beklemiyor. Cadde cadde, sokak sokak peyderpey yapılmaya başlanmış olsaydı, Akşehir’in büyük bir bölümü yollarına çoktan kavuşmuş olurdu. İki sokağın yolunu yapmak için Türkiye’deki diğer tüm belediyelerin yaptığı gibi seçimi beklemeyin bence çünkü her geçen gün ziyandasınız.

Bu arada, vatandaş karasinek ve sivrisineklerden ve bir de kurban bayramından beri yıkanması ve ilaçlanması bitmeyen konteynerlerden de çok muzdarip. Hatta sokak aralarında, marketten aldığı sinek ilacıyla konteynerleri ilaçlayan vatandaşlar olduğu bile iddia ediliyor.

Konteynerlerin yıkanarak dezenfekte edilmesi için belediye filosuna bir araç kattığınızı biliyoruz. Ancak bu aracın, sayısı çok fazla olan konteynerlerin tamamını hızla dezenfekte edebilmesi fiziken mümkün değil. Belediye olarak halkı, konteyner kullanımı konusunda uyarmanız ve bilinçlendirmenizin çözüme katkısı olacaktır. Zira konteyner kapakları sürekli kapalı tutulmalı, sadece çöp atarken açılmalıdır. Evlerimizde ve işyerlerimizde bulunan çöp kovalarını kullandığımız gibi.

Şehrin ana yollarına döşenen parke taşlarını, arabaların ön takımlarını etkilediği yönündeki şikayetler üzerine söktünüz ama araç sahiplerinin bu şikayetleri hala devam ediyor. Üstelik Akşehir plakalı araçların ön takımları bozuk diye değerinin altında alıcı bulabildiği iddiaları doğru mu değil mi bir araştırıverin isterseniz.  

Bir, Karayolları ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yollara bakın, bir de Akşehir Belediyesi’nin yapamadığı yollara bakın ki Akşehir Halkının haklı tepkisini hemen anlarsınız. Yollar köstebek yuvası gibi!..    

Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz. Benden hatırlatması! 

NOT: 24 Ağustos Akşehir Onur Günü Programını  geçtiğimiz hafta içerisinde  açıkladınız. Ancak Belediye Başkanlığı tarafından yapılan basın toplantısında, pandemi nedeniyle (tiyatrolar hariç) Şenlik kapsamında yapılmayan konserlerin; 24 Ağustos Akşehir Onur Günü’nde ve Ekim ayında üniversite öğrencilerinin de Akşehir’de olacağı tarihlerde, Gençlik Şöleni şeklinde yapılacağını duyurmuştunuz. Görülüyor ki, 24 Ağustos Akşehir Onur Günü’nde konser programı yok. Şimdi gözler, Akşehir’de havaların çoktan soğuyacağı Ekim ayına çevrildi. Nasl bir Gençlik Şöleni organize edileceğini ise cümbür cemaat merakla bekliyoruz.

24 Ağustos Onur Günümüz Kutlu Olsun!