Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği, 31167 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.





Kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak, hayvana en az acı verecek şekilde kesmelerine veya vekaletle kestirmelerine yardımcı olmak amacıyla yayımlanan tebliğle; kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi, kesim yapacak kişilerin eğitilmesi ve alınacak tedbirler gibi hususlar da düzenleniyor.





Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca düzenlenecek ve duyurularak kontrol edilecek kural ve tedbirler, şöyle sıralanıyor:





*Kurban satış ve kesim yerleri birbirine yakın yerlerde planlanır. İhtiyaç halinde pazar yerleri kesim yerlerine dönüştürülebilir. Bu yerler, çevre ve toplum sağlığını olumsuz etkileyecek durumlardan arındırılır. Kesim yerlerinden kaynaklanacak atık suların doğrudan alıcı ortama verilmesini engelleyici tedbirler alınır.





*Halk Eğitim Merkezlerinde 20 saatlik Kurban Kesim Elemanı yetiştirme ve geliştirme kursu düzenlenir. Kesim yerlerinde; Kasaplık Belgesi ile kurslardan alınmış belgeleri olanlar görevlendirilir. Nakil ve kesim sırasında hayvanlara eziyet edenler cezalandırılır.





*Kurban satış yerleri; İstanbul’da bayramdan 15 gün, diğer illerde 1 ay önce hazır hale getirilir. Bu tarihten önce hayvan girişine izin verilmez. Kesim yerlerinde; kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybı ve karmaşanın önlenmesi, koronavirüs bulaşma riskinin en aza indirilmesi için Randevu Sistemi uygulanır. Satış ve kesim yerlerinde Belediyeler gerekli tedbirleri alır.





*Satış yerlerinde, insan ve hayvanların giriş-çıkışına uygun kontrollü kapılar oluşturulur, her 8 metrekareye 1 kişi olacak şekilde insan girişi sağlanır. Covid-19 konusunda uyarıcı bilgi ve tedbirleri içeren tabelalar asılır. Girişlerde vatandaşların ateşi ölçülerek, 38 derece üzerinde olanlar sağlık kuruluşlarına yönlendirilir. Araları en az 2 metre olacak şekilde hayvan satış üniteleri oluşturulur, her birinde el antiseptiği ve kolonya bulundurulur. Müşteri ve satıcılar; maske kullanmalı, sosyal mesafe kuralına uymalı ve aralarında el teması/tokalaşma olmamalıdır.





*Kurbanlık hayvan sağlıklı ve besili olmalı, gebe olmamalı, veteriner sağlık raporu ile nakil belgesi, küpe ve pasaportları kontrol edilmeli, erkek olanları tercih edilmeli ve sığırların 2 yaşını doldurmuş olmasına dikkat edilmelidir. Kurban olarak kesilen sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları ile koyun ve keçi türü hayvanların kulak küpeleri, bayramı izleyen 7 gün içinde il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine teslim edilmelidir.





*Çevre kirliliğine karşı önleyici tedbirler alınmalı, satış yerlerinin temizliği ve atıkların düzenli bir şekilde toplanması işlemi Belediyelerce her gün yapılmalı, köyler ve kesim yeri belirlenmeyen ya da bulunmayan mahallelerde kendi bahçelerinde kurban kesen vatandaşlar da hijyen kurallarına eksiksiz uymalıdır. Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurban kesilmemeli, kendi bahçesinde kurban kesen vatandaşlar; kan, atıklar ve iç organları evcil/yabani hayvanlara vermeyerek, çevreye zarar vermeksizin bertaraf etmelidir. Kurbandan çıkan atıklar; sızdırmaz, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalar kullanılarak atık toplama araçlarına teslim edilmelidir.