Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi; kurbanlık seçiminde, kesiminde ve sonrasında yapılması gerekenleri kamuoyuna duyurmak ve denetim mekanizmalarını belirlemek üzere kararların alındığı Kurban Hizmetleri Komisyon Toplantısı yapıldı.

Kurban Bayramı’nda ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlarını;  dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde ve hayvan hakları göz önünde bulundurularak bizzat kesmeleri ya da vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmak amacıyla alınan kararlar şöyle:



Kurbanlık Seçimi: Kulağı küpeli, sağlıklı, besili, koruyucu aşıları yapılmış olan, veteriner sağlık raporu ve hayvan pasaportu nakil belgesi olan hayvanlar satın alınmalı, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanlar kurbanlık olarak kesilmemeli.



Belirlenen Kurban Kesim Yeri: Güllü Orman mevkiindeki hayvan pazarı.



Belirlenen Kurban Kesim ve Kestirme Yerleri: Gazi Mahallesi Pazarı Kapalı Alanı, AKSEV Derneği, Kızılay Aşevi. Kurban kesim yerlerinde din görevlisi ve veteriner hekim bulundurulacak. Temizliği; su tankerleri ve arazözlerle yıkamak, kalıntıları temizlemek ve dezenfekte etmek vasıtasıyla Belediye tarafından sağlanacak. Denetimler, Akşehir Belediyesi ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yapılacak. Bu yerler dışında, vatandaşlar kendi bina ve bahçesinde kesim için uygun olan yerlerde, dini ve sıhhi şartlara uygun olarak kasap ve erbabı tarafından kurban kesimi yaptırabilecekler ancak; umuma açık sokak, cadde, park, bahçe, ormanlık alanlar ve yol güzergahlarında kesim yapılması kesinlikle yasak olacak. Kesilen kurbanların atıkları, en kısa sürede yok edilecek. Çevreyi kirletenlere cezai müeyyide uygulanacak. Kesim esnasında sağlığa zararlı olduğu tespit edilen hayvanlar, derin bir çukura gömülüp üzerine kireç dökülerek kapatılacak. Kesilen hayvanların kulak küpeleri mahalle ve köy muhtarlarına ve 1 hafta içerisinde de İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teslim edilecek.



Kesimi Kimler Yapabilir? Kurbanlar ehli kişilere kestirilmeli. Halk Eğitim Merkezi’nde ‘Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursu’ düzenlenmesi konusunda alınan karar gereği, ‘Kurs Bitirme Belgesi’ olmayanlara kurban kestirilmemeli. Kurban kesimi yapacaklar, Toplum Sağlık Merkezi’nde portör muayenesi olduklarına dair belgeyi yanlarında bulundurmalılar.



Vekaletle kurban kesimi konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı’nca gönderilen broşür ve kılavuz kitapçığın dağıtımı yapılacak. Alınan kararlar basının yanı sıra, din görevlilerince vaaz ve hutbelerde de  vatandaşlara duyurulacak.