Ilgın ilçesi Aşağıçiğil Mahallesi’nde bin 264 rakımda bulunan ve dağlardan çıkan doğal kaynak suyu, böbreklerdeki kumun dökülmesinde faydalı olduğu belirtildiğinden “Kumdöken suyu” olarak biliniyor. Suyun aktığı çeşmenin önünde, özellikle hafta sonlarında çevre ilçelerden gelen vatandaşlar nedeniyle yoğunluk yaşanıyor.

Aşağıçiğil Mahallesi Muhtarı İsmail Karayel, Konya il yıllığında şifalı sular arasında yedinci sırada bulunduğunu söylediği Kumdöken suyu için, büyükşehirlerden kendisini arayan vatandaşların kargo ile göndermesini istediklerini aktarıyor.

“Suyun taş ve kum döktüğünü doktorlarımız dahi biliyor. Vatandaşlarımız da şifa bulmak için geliyorlar. Büyükşehirlerden de arıyorlar ve hatta kargo ile göndermemi istiyorlar ama biz bunu yapamayız. Kendileri buraya gelirlerse burada istedikleri gibi barınabilirler ve biz de elimizden geldiği kadar yardımcı oluruz” şeklinde konuşan Muhtar İsmail Karayel; “Suyun analizi çok kolay. Suyu içtikten sonra bir tülbente idrarınızı yaptığınız zaman üzerinde taş ve kumların olacağını göreceksiniz” diyor.

Suyun yüzyıllardır aktığını ve bilindiğinden beri şifalı olduğunu belirten Karayel; kuraklık nedeniyle Kumdöken suyunun da azaldığını ancak kaynağı çok sağlam olduğundan kesilmesinin mümkün olmadığını söylüyor.