Normalleşme sürecinin başlamasıyla 1 Haziran’da yeniden faaliyete geçecek olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı denetimindeki özel kreş, çocuk kulüpleri ve gündüz bakımevlerinde alınacak tedbirler belirlendi.





Yeni dönemde özel kreş, çocuk kulüpleri ve gündüz bakımevlerinde grup sayıları azaltılarak, bir grupta en fazla 10 çocuk bulunması sağlanacak. Ortak kullanım alanlarında da aynı anda en fazla 10 çocuk bulunabilecek. Yaşam alanlarında gruplar arası geçişe izin verilmeyecek ve her gün aynı çocuklar bir arada olacak. Gruplardan sorumlu personelin de diğer gruplarla temas etmemesi sağlanacak.





Kuruluştaki tüm hizmet alanları ile personel ve çocuklar arasında sosyal mesafe kuralına dikkat edilecek. Çocuklar, yemekhaneye kendi grupları ile gidecek, aynı masada oturmaları halinde aralarında en az 1,5 metre mesafe olacak. Çocukların uyku saatinde kampet veya yataklarının arasında da yine en az 1,5 metre mesafe bırakılacak.





Ortak alanlara çocukların ulaşamayacağı yükseklikte hijyen istasyonları kurulacak, belirlenen noktalara el dezenfektan aparatı konulacak. Özellikle eller ile sık dokunulan kapı kolları, aydınlatma düğmeleri gibi yüzeylerin ve ortak kullanım alanlarındaki tuvalet ve lavaboların temizliği günde en az iki kez yapılacak.





Binada ve faaliyetlerde kullanılan oyuncak gibi araç gereçler her akşam sağlık birimlerince uygun bulunan dezenfektan malzemeleri ile temizlenecek. Odalar 40 dakikada bir havalandırılacak. Kuruluşta yeni hijyen ve el yıkama algısı için görsel materyaller kullanılacak. Yapılan tüm dezenfeksiyon işlemleri ile kullanılan malzemeler kayıt altına alınacak.





Kuruluşlara evlerden oyuncak ve kitap gibi malzemeler kabul edilmeyecek. Oyuncak, kitap değişimi ve benzeri hiçbir etkinlik de yapılmayacak. Zorunlu haller dışında kuruluşa veliler ve ziyaretçiler kabul edilmeyecek. İhtiyaç olması halinde veli görüşmeleri sanal ortamda yapılacak.





Velilerin çocuklarını bırakıp alırken sosyal mesafeye uymaları amacı ile kuruluş girişine belirleyici işaretler konulacak. Şüpheli vaka tanımına uyan personel ve çocuk tespit edilmesi ihtimaline karşı her kuruluş için bir izolasyon odası oluşturulacak. Sivil savunma planlarına Kovid-19'a ilişkin güncellemeler eklenecek ve il müdürlüklerine bildirilecek.





Personele yönelik tedbirler





Hastalık belirtileri gösteren veya temas öyküsü olan personel göreve başlatılmayacak. Personelin kuruluşa girişinde uzaktan ateş ölçer ile ateşi ölçülerek kayıt altına alınacak. Kuruluş personelinin tamamı maske kullanacak, maskeler düzenli aralıklarla değiştirilecek. Yemek elemanı ve temizlik elemanı ek olarak eldiven de kullanacak.





Personelin kuruluş içinde ve dışında giydikleri kıyafet farklı olacak. Personel mesai saatleri içinde kuruluş dışına çıkmayacak. Hastalık belirtisi gösteren personel izolasyon odasına alınacak ve tüm tedbirlerle sağlık kuruluşuna yönlendirilecek.





Çocuklar düzenli olarak kontrol edilecek





Grip veya benzeri bulaşıcı hastalığı olan çocuklar kuruluşa kabul edilmeyecek. Kronik hastalığı olan çocuklar belirlenerek, kuruluşta çocukla ilgili gerekli tedbirler alınacak. Kuruluşa geldikten sonra gün içerisinde ateşi olduğu tespit edilen veya herhangi bir hastalık belirtisi gösteren çocuk izolasyon odasına alınacak, uygun tedbirlerle ailesine teslim edilecek. Aile, sağlık kuruluşuna yönlendirilerek sonucun takibi yapılacak. Kuruluşa girişte, kuruluştan ayrılırken ve gün içinde 4 saatte bir çocukların ateşi ölçülecek, bir çizelge ile kayıt altına alınacak.





Çocukların kuruluş dışında ve kuruluş içinde giyecekleri kıyafetleri ve ayakkabıları farklı olacak, elleri su ve sabunla temizlenecek. Çocukların birbirlerinin eşyasını kullanmasına müsaade edilmeyecek, kampet ve battaniye gibi araç gereçlerin de çocuğa özel olması sağlanacak.





Çocuklara oyunlarla sosyal mesafe öğretilecek, yaşlarına uygun yöntemler kullanılarak 20 saniye el yıkamaları teşvik edilecek, düzenli el yıkama, dirseğe hapşırmak gibi doğru sağlık davranışları konusunda eğitimler verilecek. Hastalıklar, bulaşma yolları ve dikkat edilecek hususlar, oyunlarla ve çocukların yaş ve gelişim özelliklerine uygun olarak anlatılacak.





Servis araçları





Hastalık belirtileri gösteren veya temas öyküsü olan servis personeli göreve başlatılmayacak. Her servis öncesi ve sonrası servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizlik ve hijyeni sağlanacak. Seyahat süresince araç içerisinde şoför ve rehber personel maske takacak.





Servis kullanan çocukların, araç içindeki yüzeylere teması mümkün olduğunca azaltılacak. Servis araçlarının taşıma kapasitesi sosyal mesafe göz önüne alınarak planlanacak. Araç girişlerine el dezenfektanları konulacak.