İçişleri Bakanlığı Genelgesine dayandırılan ve yükseköğretim, çalışma, gezi vb. nedenlerle geçici olarak bulunduğu yerlerde PCR test sonucu pozitif olduğu anlaşılan ancak izolasyona alınacağı herhangi bir yeri bulunmayan kişilerin, Kaymakamlıklarca belirlenen yerlerde izolasyona tabi tutulmaları ve filyasyon ekiplerince takiplerinin yapılmasını sağlamaya yönelik Karar şöyle:

*Geçici olarak bulunduğu yerde PCR test sonucu pozitif olduğu anlaşılan kişilerin izolasyon süreçlerini geçirmek üzere özel araçlarıyla (toplu taşıma vasıtaları kullanılmamak kaydıyla) asıl ikametlerine dönmelerine, yolculuk sırasında sair sebeplerle (mola vb.) diğer kişilerle temas etmeyeceğine yönelik taahhütte bulunması şartıyla izin verilmesi.

*Asıl ikametlerine gidemeyecek durumda olanlar için ise Kaymakamlıklarca bu kişilerin izolasyon süreçlerini geçirmek/tamamlatmak üzere mümkünse kamu kurumlarına ait misafirhane/konaklama tesisi gibi yerlerin, mümkün değilse karantina oteli gibi yerlerin belirlenmesi.

*Kaymakamlıklarca belirlenen yerlerdeki konaklama bedellerinin, izolasyona tabi tutulan kişilerce karşılanması, ancak yapılacak gelir tespitine göre konaklama bedelini karşılayamayacak durumdaki kişilere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca destek sağlanması.

*Karantina oteli belirlenmesi gereken durumlarda, izolasyon şartlarını sağlamak kaydıyla ekonomik açıdan en avantajlı yerlerin Kaymakamlıklarca seçilmesi.

*İzolasyon şartlarını ihlal etmesi nedeniyle zorunlu izolasyona tabi tutulacak kişilerin, Kaymakamlıklarca tespit edilen misafirhane/konaklama tesisi/karantina oteli gibi yerlere, konaklama bedelini kendileri ödemek kaydıyla kabul edilmesi.

*Geçici olarak bulunduğu yerlerde PCR test sonucu pozitif olduğu anlaşılan ve izolasyona alınabileceği herhangi bir yeri bulunmayan kişilerin izolasyona tabi tutulmaları için Kaymakamlıklarca belirlenen yerlere; ziyaretçi kabul edilmemesi, güvenlik tedbirleri için yeteri kadar güvenlik/kolluk personeli görevlendirilmesi, bu kişilerin sağlık durumlarını takip etmek ve buralarda görevli personelin salgınla mücadelede belirlenen tedbirlere uygun çalışmasını sağlamak üzere yeteri sayıda ve nitelikte sağlık personeli görevlendirilmesi.

*İlgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içinde gerekli planlamaların yapılması ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi, alınan kararlara uymayanlara 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması.