İçişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre; Erzincan İl Jandarma Komutanlığı’nın hassas burunlu köpeği Tayta, Munzur ve Mercan Dağları’nda terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarda komandolara destek oluyor. Kırsal alanda, bölücü terör örgütünün yerleştirdiği bomba, el yapımı patlayıcı, mayın ve silahların bulunmasına yönelik faaliyetlerin yanı sıra kent merkezindeki aramalarda da etkin rol alan keskin burun Tatya, üstün koku alma yeteneğiyle güvenlik güçlerine yardımcı olurken, komandoları her türlü bombalı tuzaktan koruyor.

Bomba arama köpeği sorumlusu Jandarma Uzman Çavuş Yasin Demirci, Tatya ile komando birliklerine destek vermek amacıyla operasyonlara katıldıklarını söyledi. Özel eğitimli 3 yaşındaki Belçika kurdu Tatya’nın 2021 yılında birçok operasyonda etkin görev aldığını ifade eden Demirci, şöyle konuştu:

“Köpeğimiz, Jandarma Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda patlayıcı maddeler üzerine 4,5 ay eğitim aldı. Tatya, operasyonlarda komando timlerinin en büyük destekçisi. Özellikle patlayıcı madde tespitinde kullanıyoruz. Köpeğimiz patlayıcı madde olarak TNT, C4, barut infilaklı fitil ve saniyeli fitil gibi birçok patlayıcıyı bulmaktadır. Köpeğimiz, her türlü arazi, kapalı ve umuma açık alanlar, bina, araç, mağara, sığınak, köprü ve menfezlerde kullanılıyor.”

Tatya’nın eğitimlerine İl Jandarma Komutanlığı’nda da düzenli olarak devam ettiklerini belirten, günlük eğitimlerle köpeğin koku tanımı yapmasını amaçladıklarını ve Tatya’nın eğitimlerle daha hassas ve duyarlı hale geldiğini dile getiren Yasin Demirci; “Birçok operasyonel faaliyete katıldı. Bomba ve saldırı olaylarının meydana gelmemesi için kendisine verilen görevi layıkıyla yerine getiren Tatya, birçok silah ve mühimmatın bulunmasında etkin rol aldı” şeklinde konuştu.