Haftasonu sokağa çıkma kısıtlamasının devam edip etmeyeceği konusunda Bakanlar Kurulu’nun karar alması beklenirken Kabine toplantısının ertelenmesi üzerine kısıtlama kararı, İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile geldi.





Genelgede, kısıtlama kararının; salgının halk sağlığı açısından oluşturabileceği risklerin yönetebilmesi ve tedbirlerin olumlu etkisinin en üst noktaya taşınabilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın önerisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda alındığı belirtildi. Genelgeye göre; büyükşehir statüsündeki Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun ve Van ile Zonguldak illerinde, 05 Haziran 2020 Cuma günü saat 24:00 ile 07 Haziran 2020 Pazar günü saat 24:00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.





Market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler; Cuma günü saat 23:00'a kadar, 6 Haziran Cumartesi günü de 10:00-17:00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecekler. Cumartesi günü vatandaşlar (65 yaş ve üzeri ile 18 yaş ve altında bulunanlar hariç olmak üzere) zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidip gelebilecekler. Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabilecekler.





Cumartesi ve Pazar günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri, ayrıca tatlı üretiminin yapıldığı/satıldığı iş yerleri açık olacak. Bu iş yerlerinde sadece ekmek, unlu mamul ve tatlı satışı yapılabilecek. Tatlı satışı yapan iş yerleri ile lokanta, restoran vb. Cumartesi ve Pazar günleri, vatandaşların dışarı çıkamadığı saatlerde sadece eve/adrese servis şeklinde de satış yapabilecekler.





Pazar günü, 14:00-20:00 saatleri arasında; yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımız ve ihtiyaç duyulan hallerde bunların refakatçileri sokağa çıkabilecekler.





Ayrıca Genelgede; alınan kararlara uymayan vatandaşlara, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacağı, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılacağı belirtildi.