Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen, İngiliz Kraliyet Ailesi’nin sofralarını süsleyen Akşehir Kirazı, bu yıl üreticinin yüzünü güldürmüyor.

Kiraz rekoltesinin fazla olması, yağmur ve dolu  nedeniyle kirazın zarar görmesi ve ihracat yapan firmaların kota uygulaması nedeniyle kirazları para etmeyen üretici; işçi yevmiyeleri, artan maliyetler ve yeterli sayıda kasa bulamamaktan da şikayetçi.  



İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bahri Karaman, ürünün pazarlamasında sıkıntı yaşadıklarını belirterek; "Bu yıl yaklaşık 20-21 bin ton civarında üretim var. Geçen yıl rakam 17 bin ton civarındaydı. Ancak bu sene yağışların çok fazla olması nedeniyle  kalitede düşüş yaşandı, bazı bölgelerde doludan dolayı zarar meydana geldi. Diğer yerlerde kalitede çok fazla bir sıkıntı yok. Akşehir’de en büyük sıkıntımız pazarlamada yaşanıyor. İhracatçıların bir kısmı çekildi ya da çekilmek üzere. Fiyatlar normal gözükse de üreticinin istediği seviyede değil. İkinci ve üçüncü kalitedeki ürünler pazar değeri olmayan ürünler. İşçilik ve maliyetlerin yüksek olması üreticiyi bu yönde olumsuz olarak etkiliyor.” dedi.



“Kalitesi ve Aroması Akşehir Gölü'nden”

Akşehir kirazının tescilli bir kiraz olduğunu ve kendine has aroması ve lezzetiyle büyük rağbet gördüğünü söyleyen Karaman; “Akşehir kirazı, Akşehir Gölü'nden kaynaklanan bir mikro klima etkisiyle kendine has bir tat ve aromaya kavuşuyor. Akşehir Gölü'nde kuzeyden gelen poyraz ile güneydeki Sultan Dağları’ndan gelen lodosun bir kesişme noktası ile bir mikro klima oluşuyor. Son dönemlerde, özellikle Akşehir Gölü’nün çekilmesinden dolayı kalitede de eski standartları bazen yakalayamayabiliyoruz. Bu da ihracatı olumsuz etkileyen hususlardan birisi.” diye konuştu.



“Bu yıl ihracatçının talebinde düşüş var”

Akşehir Ulupınar Mahallesi’ndeki kiraz komisyoncusu İbrahim Polat, kirazın bu sene çok bol olduğunu ancak aksine ihracatçının az olduğuna değinerek; “Kiraz kilosu 4-5 lira arasında gidiyor. Çiftçi perişan, borçları zor ödeyeceğiz. Geçtiğimiz yıl kilo fiyatı 6-7 lira arasındaydı. Bu sene kiraz da çok olunca fazla istek yok. İhracatçılar da yurt dışına satamadıklarını söyleyerek az miktarda alım yapıyorlar.’’ dedi.  Komisyonculuk yapan Galip Yardım da;“
Eğer yağmurlar olmamış olsaydı, 4-5 lira kötü bir fiyat olmayacaktı. İşçinin yevmiyesi, yağışların bol olması, ilaçlamanın bol olması, mantar hastalığına kaptırıldığından dolayı yüzde 30-40 civarı çıkma var.” ifadelerini kullandı.

Ulupınar Mahallesi’nde kiraz bahçesi bulunan bir diğer üretici Nuriye Birlik ise;"Bu sene işler hiç iyi değil. İhracat yok. Duble mal ama ikinciye bile zor veriyoruz. Kim çare bulacak bize? Bunun ilacı var, işçisi var. Nasıl emeğimizin karşılığını alacağız? Kasa bulamıyorsun zaten. Durumumuz gerçekten çok zor." dedi.

Kiraz Üreticisi Hayriye Uzun, kirazın bol olduğunu ama alıcısının olmadığını vurgulayarak; "Patatesler bile pahalı, her şey pahalı ama kiraz çok düşük. Yazık işçi parasını bile çıkarmıyor, kurtarmıyor. İlacı, işçisi hepsi pahalı ama kiraz ucuz. Ne yapabiliriz?” şeklinde konuştu.



"Dünyanın bir numaralı kirazını ucuza almaya çalışıyorlar”

Kiraz üreticisi Meltem Kol; "Kirazlarımız çok güzel, dünyanın bir numaralı kirazını yetiştiriyoruz. Aroması harika ama maalesef ihracatta sıkıntı yaşıyoruz. Bizlerden çok ucuza almaya çalışıyorlar. Kasada sıkıntı yaşıyoruz, çiftçi çok  mağdur. ‘’dedi.