Dikkat ettiğiniz halde kilo veremiyorsanız ya da çok çabuk kontrolsüz bir şekilde kilo aldığınızı düşünüyorsanız, bunun sebebi insülin direnciniz olabilir.

Dikkat edildiği halde kilo verilememesi, tatlı krizlerinin durdurulamaması ya da çok çabuk acıkarak doygunluk hissinin oluşmaması gibi belirtilerin sebebi, HOMA-IR yani insülin direncinizin yüksekliği olabilir. Bu direnç, kişiye özel hazırlanmış beslenme programlarıyla kırılabilir.

İnsülin Direnci Nedir?

Vücutta yeterli insülin üretebildiği halde etkili olarak kullanamamasıdır. İnsülin direnci geliştiğinde hücrelere glikoz giremez, kullanılamaz ve kanda glikoz yükselerek prediyabeti (gizli şeker) ve zamanla Tip 2 Diyabet hastalığına kadar gidebilen ciddi bir sağlık problemi doğurur. Bu nedenle beslenmenin yeri çok önemlidir. İnsülin direncinden şüphelenilip teşhisi erken konulursa, birçok organa ait hastalık ve bozukluğa engel olunabilir.

İnsülin Direnci Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Altın Kural; beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmektir.

*Karbonhidratı sınırlandırın. Basit şeker ve basit şeker içeren besinler tüketmeyin. Özellikle yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar (patates, şeker, pirinç, beyaz un gibi) yerine, düşük glisemik indeksli ve lif oranı yüksek karbonhidratları (tam tahıllar, kurubaklagiller, sebzeler gibi) tüketin. 

*Kuru meyvelerin yerine taze meyveler tüketin. 

*Kan şekerinin hızla yükselmemesi için karbonhidrat kaynakları tek başına tüketmek yerine yanında protein kaynağı bir besinle birlikte tüketin. Örneğin: 1 elma + 1 su bardağı süt gibi.      

*Sağlıklı yağlar tüketin. Doymuş ve trans yağ asitleri yerine doymamış yağları tercih edin.

*Badem, ceviz gibi bitkisel Omega-3 kaynağı olan yağlı tohumları tüketin.

*Haftada en az 2 kez balık tüketin.

Ayrıca; İdeal Vücut Ağırlığınıza Ulaşın, Fiziksel Aktivitenizi Artırın. D vitamini değerlerinize mutlaka baktırın ve her gün 2,5-3 litre su için.

Ne Yapılmalı?

İnsülin direnci teşhisi konulduktan sonra ilk yapılması gereken, doktor kontrolünde uygulanan tedaviye ek olarak diyetisyen kontrolünde doğru bir beslenme programı oluşturulması ve takibinin yapılmasıdır.

Düzenli ve dengeli uygulanan beslenme programı ile kişinin insülin direnci ortadan kaldırılabilir. Ayrıca ilaç tedavisine başlanmış kişilerde HOMA-IR değeri istenilen aralığa geldiğinde ilaç tedavisi sonlandırılmaktadır.

Sağlıklı günler dilerim.